1. Anasayfa
  2. İnceleme

Akıllı Şehirler için 13 Proje Fikri

Akıllı Şehirler için 13 Proje Fikri
1

Akıllı Şehirler için 13 Proje Fikri – Motor kullananlar için bir çok avantaj olsa da genele yayılmadığından şehirler ve enerji için yeni fikirler geliştirmenin önemini anlatan Barış Özcan’ı dinleyin. İster yazı ister video şeklinde okuyarak bilgi alabilirsiniz.

Büyük bir şehirde mi yaşıyorsunuz? O zaman derdiniz de büyük. Siz de her trafik keşmekeşinde, yağmur yağıp seller aktığında, otobüste dolmuşta sıkışıp kaldığınızda bildiğiniz tüm… fikirleri yanınızdakiyle paylaşıyor musunuz? “Böyle iş mi olur, ben olsam şöyle yapardım, şuradan bir hat geçireceksin, falan filan…” Vatanı, memleketi kurtarmayı çok seviyoruz değil mi? Ama lafla. Lafla peynir gemilerini yürütmeye çalışıyoruz. Bildiğim kadarıyla atalarımız o gemileri karadan sadece lafla yürütmediler. Çağın gerektirdiği teknolojiler her neyse alıp kullandılar. Şimdi sıra bizde. “Yıl olmuş 2017, biz hala…” diye başlayan cümleleri kurmak kolay. Önemli olan fikir geliştirebilmek, çözüm önerisinde bulunmak. Belki bir şeyleri değiştirmek için teknoloji bize bu konuda yardımcı olabilir.

“Akıllıyım ben” diyorsanız içinde yaşadığınız şehri de “akıllı” hale getirebilirsiniz. Dünyada giderek yükselen bir trend bu. “Akıllı şehirler” trendi. Daha yaşanabilir, sürdürülebilir, verimli şehirler için insan odaklı yaklaşımlar geliştiriliyor. Bu yaklaşımlarda kullanılan en önemli araç da teknoloji.

Bilgi iletişim teknolojileri, nesnelerin interneti gibi konseptler şehirlerde bizim gözümüz kulağımız haline geliyor. Akıllı bir insanın dış dünyadan duyu organları yoluyla bilgi toplamasına benzer bir şekilde akıllı şehirler de sensörler yardımıyla bilgi topluyor. Bu bilgiler işlenerek daha anlamlı hale getiriliyor ve şehrin problemlerine çözüm olarak geri dönüyor.

Fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağına “nesnelerin interneti” deniyor. Bir nevi insanın sinir sistemine benzer bir yapı şehirlerde “nesnelerin interneti”yle oluşturulabilir.

Arabası olanların trafik dışındaki en büyük derdi otoparktır herhalde. Benzin fiyatları zaten almış başını gitmiş. Bir de park yeri bulabilmek için dolaş dur. Araştırmalara göre her sürücü park yeri bulabilmek için günde ortalama 500m fazladan yol kat ediyormuş. Ayda 15 km eder. Harcanan yakıtı, o yakıtın çevreye verdiği zararı, oluşan zaman ve emek kaybını bir düşünsenize. Güney Koreliler düşünmüşler. Konuşmuşlar. Sonra da yapmışlar. Onlardan çok ileri teknoloji ürünü bir çözüm bekliyorsunuz değil mi? Tam tersine yüz yıllardır bilinen ve kullanılan uçan balonlardan faydalanmışlar. Arabanızı park edince aşağıya iniyor. Çıkınca yükselerek “burası boş” diye işaret ediyor. Sistem bu kadar basit ve görünce insanın “yemin ederim ben bunu düşünmüştüm” diyesi geliyor. Tabi akıllı bir şehirde artık bundan çok daha fazlası yapılabilir. Mesela bir şehirdeki tüm otoparklara sensörler yerleştirilerek mobil bir uygulama yardımıyla navigasyon sistemlerine entegre olunur ve sürücüler boş park yerlerine yönlendirilebilir. Alın size enerji verimliliği.

Yazının devamı Barış Özcan’ın sitesinde

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Konu hakkında daha fazla yazı bekliyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir