Ağrı Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler

Ağrı Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler

Merhabalar değerli araştırmacı okurlarımız. Bu rehberimiz de sizlere Ağrı’nın güzelliklerini tatmanız ve konaklayabileceğiniz yerler için bir blog hazırladık. Ağrı’da kalınacak yerler, nerelere gidilir ve ne zaman gidilir başlıklarını derledik. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu küçük gezinti umarım hoşunuza gider beğenirsiniz.

Ağrı Nerelere Gidilir?

Ağrı Dağı : Türkiye’nin en büyük jeolojik dağ konumu olan ve Büyük Tufan’dan sonra efsanevi dağa ev sahipliği yapacak olan Nuh’un Gemisi olan Ağrı’nın Türk dağı bir alamet-i farikasıdır. Kutsal kitaplarda da adı geçen Ağrı Dağı’nın farklı dillerde birçok ismi vardır. Bunların en önemlileri Ararat, Kuh – ve Noah, Cebel ul Harist’tir.

Ağrı – Bubi Dağı : Kayak merkezi, Doğu Anadolu’da Ağrı ili sınırları içinde, Ağrı il merkezine 18 km uzaklıkta yer almaktadır. Uzaktaki Bubi’nin tepesine kurulmuştu. Ulaşım: Haftanın belirli günlerinde Ankara ve İstanbul’dan uçuşlar vardır. 18 km. Merkezden uzaktaki şehir merkezine özel araçlarla ulaşılabilir.

İshakpaşa Sarayı : Doğubeyazıt’ın 8 km güneydoğusunda, Eski Doğubeyazıt kayalıkları üzerinde yer alır. Saray hareminin girişindeki kitabede; “Bin yüz doksan dokuz bunun tarihi Ishaka için kötü kıllı seramikler ” Yazılıdır. Dolayısıyla binanın H.1199’da (M.1784) yapıldığı bilinmektedir.

Anzavur Tepe : Anzavur Zirvesi Patnos ilçe merkezinin 2 km kuzeybatısında yer almaktadır. Patnos Kalesi olarak da bilinir. Burası Urartulardan kalma antik bir şehir.

Girik Tepe : Patnos’un 1 km güneydoğusundadır. Değirmentepe olarak da bilinir. Urartulara ait bu antik kent, Kral Menui ve oğlu Argişti döneminde kurulmuştur.

Diyadin Kaplıcaları : Diyadin’in merkezi 5 km uzaklıktadır. Güneyde yer almaktadır. Diyadin Kaplıcaları, Yılanlı. Davud, Köprü kaplıcaları olarak üçe ayrılır. Uzun Hasan’ın oğlu Akkoyunlu Bey’in oğlu Ziyaeddin Bey, binlerce yıldır kullanılan bu kaplıcaların çevresinde ilk tesisleri kurdu.

Dambat Kaplıcası : Ağrı’ya 5 km. Mesafede, Murat Çayı kıyısındaki Yolluyazı (Dambat) Köyü’nde yer almaktadır. Cilt hastalıkları ve romatizmaya iyi gelir.

Balık Gölü : Doğubeyazıt’ta Sinek Yaylası üzerindedir. 2.241 metre yüksekliğiyle ülkemizin en yüksek gölüdür. Yüzölçümü 34 km2’dir. Alabalık ve sazan bol miktarda bulunur.

Meteor Çukuru : Doğubeyazıt’ın 35 km doğusunda, İran sınırına 2 km mesafede, Gürbulak sınır kapısı ile Sarı Çavuş (Gürveren) köyü arasında yer almaktadır. Alaska’dan sonra dünyanın en büyük göktaşı madenidir.

Buz Mağarası : Küçük Ağrı dağının güney yamacında, Hallaç köyüne 3 km uzaklıkta yer almaktadır. Doğal bir anıt olarak; 8 m derinliğinde, 100 m uzunluğunda ve 50 m genişliğinde eliptik bir yapıdır.

Ağrı ya Ne Zaman Gidilir? Ağrı Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler

Ağrı’daki zorlu hava koşulları nedeniyle seyahatinizi planlarken seyahat etmek istediğiniz zaman dilimini de hesaba katmanız önem kazanıyor. Kış ayları çok sert geçse bile, şehrin kış mevsimlerini fotoğraflamak ve kar altında şehrin mistik manzarasını görmek isteyenler için çok uygun bir ortam sunuyor. Soğuk havalarda seyahatinizi konforlu bir şekilde planlamak istiyorsanız ilkbahar ve sonbahar en ideal seçenekler arasındadır. Ancak sert hava şartlarını istemeyenler, Nisan veya Mayıs, Eylül ve Ekim aylarını da değerlendirebilirler.

Ağrı’da Nerede Konaklanır?

Ağrı haritasının konumu uzak bir yerde olmasına rağmen özellikle kültür gezileri ve kış turizmini sevenler için tercih edilen yerlerden biridir. Bu nedenle Ağrı birçok konaklama alternatifini bir arada bulundurabilir. Özellikle şehir merkezinde yer alan 3 ve 4 yıldızlı Ağrı otelleri konfor arayanlar için oldukça uygun bir seçenek. Bunun yanında ziyaretçilere pansiyon veya otel seçenekleri de sunulmaktadır.

motosiklet

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir