Adıyaman Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler
Adıyaman Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler
Merhaba değerli okurlarımız bu rehberimiz de sizlere Adıyaman ‘da kalınacak yerler, nerelere gidilir ve ne zaman gidilir başlıklarını derledik. Umarım beğenirsiniz.
Adıyaman’da nerelere gidilir ?
Nemrut Dağı Milli Parkı
Adıyaman denilince akla ilk gelen kuşkusuz Nemrut Dağı’dır. Dolayısıyla Nemrut Dağı’nı görmeden bu tarihi şehre gelip dönmek imkansız. Nemrut Dağı, Adiaman Kahta bölgesinde Toros Dağları’nda yer almaktadır. Nemrut, 1987 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır ve 1988 yılında Nemrut Dağı Milli Parkı olarak koruma altına alınmıştır.
Keleş Konağı
Keleş Köşkü, Adıyaman’ın merkezinde Ulucami’ye yakın konumuyla Adıyaman’ın tarihi evlerinin harika bir örneğidir. Adıyaman ve güneydoğu bölgesini yansıtan çok değerli eşyalar bulunan konakta 2012 yılında belediye tarafından restore edilerek turizm sektörüne kazandırılmıştır. Ayrıca Gaziantep, Şanlıurfa ve Mersin’den getirilen el yapımı mobilyalar ve el dokuması halılar da yöreye ait ürünlerin bir kısmını oluşturmaktadır.
Oturakçı Pazarı
Oturakçı Çarşısı, Adıyaman’ın merkezinde yer almaktadır. Bu bölgeye gelen turistler bundan önce mutlaka bu tarihi pazarı ziyaret edecek ve sevdiklerine Adıyaman’ı simgeleyen hediyelik eşyalar alacaklardır. Piyasada hiçbir şey yok! Oturakçı Çarşısı’nda halı, kilim, çanta ve heybe gibi birçok el yapımı yöresel ürünü bulabilirsiniz. Ayrıca çarşının yangın merkezinde Adıyaman’ın meşhur üzüm, havaneli ve muskaları bulundu. Bu şehri simgeleyen tarihi pazarı Adıyaman’daki gezilecek yerler listenize ekleyin!
Adıyaman Müzesi
Adıyaman Müzesi, şehir merkezinin en güzel yerinde bulunan çok modern tek katlı büyük bir bahçe müzesidir. 1982 yılından beri kullanımda olan müzede eserler, iki büyük salon ve salonları birbirine bağlayan bir ara salon bulunan bir iç bahçede sergileniyor. Müze, bölgenin en zengin müzesi haline geldi ve eserleri Aşağı Fırat bölgesindeki kazılarda keşfedildi ve satın alma ve diğer yollarla getirildi.
Çelikhan İçmesi
Çelikhan içme suyu, aynı adı taşıyan Çelikhan ilçesine 23 kilometre uzaklıktadır. Kuzeydoğuda yer almaktadır. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji tetkiklerinden geçen Çelikhan İçmesi; bağırsaklar, mide, karaciğer, safra kesesi, böbrek taşları ve sağlıklı kilo vermeye faydalı olarak nitelendiriliyor. Bu nedenle daha fazla ilgi görmeye başladı.
Gümüşkaya Mağaraları
Gümüşkaya mağaraları, Adıyaman’ın 40 kilometre güneybatısındaki Göksu Nehri’nin kenarında heykel şeklinde yer alan birbirine bağlı mağaralardan oluşuyor. Antik Muskaya mağaralarının oluşumunun M.Ö. 150 yılına kadar izlenebileceği tahmin ediliyor. Diğer mağaralar gibi, tarihi konut olarak kullanıldığı söyleniyor. Mağara; balkonlar, kuyular ve ayrı odalar içermektedir. Ancak mağarayı ziyaret etmek için dar bir geçit kullanılmalıdır ve sadece bir kişi geçebilir.
Adıyaman’a ne zaman gidilir ?
Adıyaman’da genellikle güneyi, yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı; kuzeyi yazları kurak ve serin, kışları yağışlı ve soğuktur. Eğer nemrut dağlarında vakit geçirmek istiyorsanız bahar aylarında gitmek sizler için iyi olacaktır.