8 Maddede Dağda Yol ve Yön Bulma Yöntemi
Dağ yoluna sardık gidiyoruz. Navigasyonlar çalışmıyor, cep telefonları iptal ne yapacağız?
1. Kendimize ufukta bir nokta seçiyoruz ve oraya ulaştığımızda ileri bir nokta daha seçiyoruz. Yani ilk olarak bir referans noktası ile yönümüzü tayin ediyoruz.
2. Dağda yol dümdüz gitmez, bu yoldan gidelim diye vardığınız nokta sonunda bir de bakmışsınız yola başladığınız noktaya geri dönmüşsünüz. Deneme yanılmalar olacaktır. Vazgeçmeyin. Minarelerin şerefelerine çıkış kapıları daima Güneye bakar, bunu aklınızda bir yere yazın. Hani uzakta bir cami görürseniz, dibine kadar gitmeye gerek yok, uzaktan bakıp karar verebilirsiniz.
3. Kıvrımlı yollarda yön duygunuzu kaybetmemek için içgüdünüzü kullanmayıda ihmal etmeyin. Gece yön bulmak için kutup yıldızını takip edin ön taraf kuzey yönünü işaret edecektir.
4. Yollar kendi içinde ayrılabilir ve karşınıza çok fazla seçenek çıkabilir. Yönü kaybetmemek için motosikletinizin gölgesinde yararlanın, en çok kullanılan yön bulma tekniğidir. Hem eski hemde en güvenilir yöntemdir. Eğer güneş tam tepedeyse bu yöntemde biraz zorlanabilirsiniz. Ama saatler geçtikçe o gölgenin işinize ne kadar çok yarayacağının farkına varacaksınız. Aklınızda gölgenin açısını tutun ve yola devam edin, vardığınız yerde tekrar bakın.
5. Sora sora Bağdat bulunur ama bazen bulunmaz, yön duygunuzu her zaman diri tutun. Bulunduğunuz yerde mezarlık varsa baş kısmı batıyı, ayak kısmı doğuyu, yüz ise güney yönünü gösterir. Yurtdışındaysanız Hristiyan mezarlarında başlar güney yönünü gösterir.
6. Küçük bir anahtarlık pusula uzun yollarda her zaman yanınızda bulunsun.
7. Karınca yuvaları bir çok yerde bulunur. Karıncalar yuvaları her zaman güney yönünü gösterir.
8. Ağaçlarda ve taşlarda meydana gelen yosunlaşma kuzey yönünü işaret eder.
Özellikle Dağ yollarında bir çok farklı engel ve yol durumu ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda motosiklet kaskınızın, motosiklet montunuzun ve diğer ekipmanlarınız takılı halde olmalı ve bunlardan ödün vermemelisiniz.
Tebrikler
Tebrikler