2019 Hız Sınırı ve Trafik Cezaları Miktarı
Hız cezası, Radara girme cezasında yani her sınırı aşan aynı cezayı almamaktadır. Kırmızı ışık cezası gibi değildir. Her sürücü girdiği hıza göre bulunduğu yere göre ceza kesilmektedir. Hız sınırlarında %10 tölerans kanun koyucular tarafından konulmaktadır. Aşağıda bu oranları inceleyelim.
Hız sınırlarını yüzde otuzdan fazla aşmak suretiyle ihlalin işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde bu kuralı beş defa ihlal ettiği tespit edilenlerin ehliyetlerine bir yıl süre ile el konulur. Süre sonrasında psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek sürücü belgesi almasına engeli olmadığı anlaşılanlara bu Kanun kapsamında verilen trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla belgeleri iade edilir.
Son ceza ihlalinin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru 5 yıl içinde bu madde kapsamında sürücü belgesi ikinci defa geri alınanların ehliyetleri iptal edilir. Belgesi iptal edilenlerin tekrar ehliyet alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir. Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için tabi tutulacakları psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hâli bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı zorunludur.
Hız Sınırlarına Dikkat
Hız sınırlarında “%10-30” ve “%30 üzeri” şeklinde uygulanan 2 kademeli yaptırım, “%50’den fazlası” şeklinde 3’e çıkarıldı. Hız sınırını;
- %10-30 aşmada 235 TL,
- %30-50 aşmada 488 TL,
- %50’den fazla aşmada ise 1.002 TL idari para cezası uygulanacak.
İhlalin 1 yıl içinde 5 kez tekrar etmesi halinde, sürücü belgesi 1 yıl süreyle alınacak. 5 yıl içinde bu kapsamda sürücü belgesi ikinci kez geri alınanlara, “sürücü belgesi iptali” yapılacak.
Trafik Cezası Nereye Ödenir?
Kesilmiş olan bütün trafik cezalarını vergi dairesine veya İnternet Vergi Dairesi olan (GİB) ‘e motorlu taşıtlar kısmından hesabınızdan veya kredi kartınızdan ödemeniz mümkündür. Kredi kartı veya hesap kartı kullanmayan ödeme yapmaları gereken vatandaşlar vergi dairesine ödemeleleri nakit olarak yapabilir. Eğer GİB üzerinden ödeme yapmak istiyorsanız kredi veya hesap kartı ile ödeme kısmından çıkan bilgileri eksiksiz doldurmanız durumunda ödemeniz gerçekleşecektir.
kaynak: gezenbilir, koolay