1. Anasayfa
  2. Eski Modeller

2016 Kawasaki ZX-10R

2016 Kawasaki ZX-10R
0

2016 Kawasaki ZX-10R‘deki motor, daha fazla güç, daha iyi güç dağıtımı ve daha sorunsuz çalışma sunma hedefiyle tamamen yeniden tasarlanmıştı. Çap ve strok 76 mm ve 55 mm’de değişmeden kalıyor ancak krank mili ve ana dişli hafifletildi, silindir duvarları kalınlaştırıldı, piston etekleri kısaltıldı, hava kutusu yüzde 25 genişletildi ve egzoz valfleri 1 mm genişletildi. Şimdi tüm özelliklerini yakında inceleyelim;

2016 Kawasaki ZX-10R

Özellikler
Motor hacmi998cc
Motor tipiSıvı soğutmalı, 4 zamanlı Sıralı Dörtlü
Çerçeve tipiÇift kiriş, döküm alüminyum
Yakıt Kapasitesi17 litre
Koltuk yüksekliği835 mm
Motosiklet ağırlığı205 kilo
Ön süspansiyonø43 mm ters Dengesiz Ön Çatal, harici sıkıştırma bölmesi, sıkıştırma ve geri tepme sönümlemesi ve yay ön yükü ayarlanabilirliği ve üstten yaylar ile
Arka süspansiyonBFRC lite gazlı amortisör, piggyback rezervuarı, sıkıştırma ve geri tepme sönümlemesi ve yay ön yükleme ayarlanabilirliği ve üstten çıkış yayı ile Yatay Geri Bağlantı
Ön frenÇift yarı yüzer ø330 mm diskler. Kaliper: Çift radyal montajlı, karşıt 4 pistonlu
Arka frenTek ø220 mm disk. Kaliper: Tek delikli pim kaydırmalı, alüminyum piston
Ön lastik boyutu120/70R17
Arka lastik boyutu190/55 R17
Mpg, maliyetler ve sigorta
Ortalama yakıt tüketimi5,5 litre
Yıllık yol vergisi£117
Yıllık hizmet maliyeti310 £
Yeni fiyat
Kullanılmış fiyat9.000 £ – 11.000 £
Sigorta grubu17 / 17
Ne kadar sigortalanmalı?
Garanti süresi2 yıl sınırsız kilometre
En yüksek hız ve performans
En yüksek güç207 beygir
Maksimum tork83 fit-libre
En yüksek hız186 mil/saat
1/4 mil hızlanma
Tank aralığı

Bu özelliklerin hepsi, Kawasaki’nin söylediğine rağmen, üst uçta daha fazla güç sağlayan ancak alt uçtan biraz fedakarlık eden, biraz daha hızlı devir yapan bir motor anlamına geliyor.

Özellikleri nelerdir

Kaset şanzıman, vites oranlarını birbirine yaklaştıracak şekilde yeniden ayarlanmıştır, böylece vitesler arasında kürek çekerken bu güçten faydalanabilirsiniz; bu da Kawasaki Hızlı Vites Değiştirme (KQS) tarafından kolaylaştırılmıştır. KQS pistte harika çalışıyor ancak ara sıra sokakta bazı ilginç değişikliklere de neden oluyor. Kaydırmalı kavrama, yolda veya pistte beceriksizce ve agresif vites küçültmelerinizi yumuşattığı için, önceki ZX serisi bisikletlerde olduğu kadar bu ünitede de iyidir.

Kawasaki motor performans özelliklerini ifşa etmekten hoşlanmıyor (buna bağlı kalmak istemiyor), ancak bu güç ünitesinin kranka 200 beygir gücünden (149 kilovat) fazla güç verdiğini iddia ediyorlar (ve 210 beygire yakın olduğu söyleniyor). Gerçek sayılar ne olursa olsun (dinamoya sokma fırsatımız olmadı), bu yeni motor geçen yılki motordan belirgin şekilde daha güçlü hissettiriyor ve özellikle üst uçta çok daha fazla çekiş sağlıyor. Güç dağıtımı doğrusal ve arada bir vites düşürmeyi unutursanız 4.000 rpm kadar düşük bir devirden itibaren bir çukurdan çıkabiliyorsunuz.

Ancak gerçekten çığlık atmaya başladığı yer 10.000’den 14.000’e kadar. Stok egzoz sistemi hoş bir dört silindirli uluma sesi üretiyor ve hatta rölantide gırtlaktan gelen bir notası bile var. Ayrıca, ısıtılıp o iğrenç yanık-Ti mavisine döndükten sonra titanyum başlıkların tehditkar görünümünü de seviyoruz.

2016 Kawasaki ZX-10R‘ın motoru, daha fazla güç, daha iyi güç dağıtımı ve daha sorunsuz bir çalışma hedefiyle baştan aşağı yenilenmiştir. 76 mm çap ve 55 mm strok değişmese de, krank mili ve ana dişlinin hafifletilmesi, silindir duvarlarının kalınlaştırılması, piston eteklerinin kısaltılması, hava kutusunun genişletilmesi ve egzoz valflerinin genişletilmesi gibi değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler, özellikle üst devirlerde daha fazla güç sağlamayı amaçlamaktadır.

Yenilenen kaset şanzıman, vites oranlarını birbirine yaklaştırarak, vites geçişlerini daha yumuşak hale getirir ve Kawasaki Hızlı Vites Değiştirme (KQS) sistemi ile kolaylaştırılmıştır. KQS, pistte mükemmel çalışırken, sokakta bazen beklenmedik vites geçişlerine neden olabiliyor. Kaydırmalı debriyaj ise, agresif vites düşürmelerde motor frenini yumuşatarak kontrolü artırır.

Kawasaki, motor performans özelliklerini açıkça belirtmese de, bu güç ünitesinin krankta 200 beygir gücünden (149 kW) fazla güç ürettiğini iddia ediyor. Gerçek rakamlar ne olursa olsun, yeni motor, önceki modele göre belirgin şekilde daha güçlü hissettiriyor ve özellikle üst devirlerde daha fazla çekiş sağlıyor. Güç dağıtımı doğrusal ve düşük devirlerde bile yeterli tork sunuyor.

Motor, özellikle 10.000 ile 14.000 devir aralığında gerçekten canlanıyor. Stok egzoz sistemi hoş bir dört silindirli uluma sesi çıkarıyor ve rölantide bile gırtlaktan gelen bir notası var. Isındığında titanyum başlıkların yanık-Ti mavisi renk alması da görsel olarak etkileyici bir detay.

2016 ZX-10R şasisinde en önemli değişiklik, 12 mm daha uzun olan dingil mesafesidir. Bu değişiklik, direksiyon gövdesinin geriye, şasinin ise ileri doğru hareket ettirilmesiyle sağlanmıştır. Bu sayede hem motor bağlantıları için yer açılmış hem de ön uç geri bildirimi iyileştirilmiştir. Aynı zamanda salınım kolu da uzatılarak arka çekiş artırılmıştır. Bu geometrik değişiklikler, motosikletin virajlara daha kolay girmesini ve dönüşlerde daha dik durmasını sağlayarak yol tutuşunu önemli ölçüde geliştirmiştir.

Bu model, Showa Balance Free Fork (BFF) süspansiyon sistemine sahip ilk üretim motosikletidir. WSBK motosikletlerinde kullanılan ünitelerle neredeyse aynı olan bu 43 mm BFF ön süspansiyon, pistte mükemmel bir his ve geri bildirim sağlıyor. Arka süspansiyon da Showa Balance Free ancak, yüksek hızlı viraj çıkışlarında biraz zayıf kalıyor. Yine de, pist ayarları yapılmadan da ihtiyaçlara göre kolayca ayarlanabileceği düşünülüyor.

Fren sistemi, Brembo ana silindiri, çelik örgülü fren hatları ve 330 mm’lik devasa Brembo M50 monoblok kaliperlerle donatılmıştır. Bu güçlü fren sistemi, ABS’nin yardımıyla motosikleti yüksek hızlarda bile hassas ve güvenli bir şekilde yavaşlatmayı mümkün kılıyor.

2016 Kawasaki ZX-10R, seleflerinden 4,5 kg daha ağır olmasına rağmen, tüm hızlarda daha hafif hissettiriyor. Bu da motosikletin çevikliğini ve kontrol edilebilirliğini artırıyor.

2016 Kawasaki ZX-10R, gelişmiş teknolojik özellikleriyle öne çıkan bir süper motosiklet haline gelmiş. Diğer üst düzey spor motosikletlerde olduğu gibi, 5 eksenli Bosch Atalet Ölçüm Birimi (IMU) elektronik sürücü destek sistemlerinin merkezinde yer alıyor. Bu sistem, Motor Freni Kontrolü (KEBC), Kalkış Kontrol Modu (KLCM), Akıllı Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi (KIBS), Köşe Yönetim Fonksiyonu, Çekiş Kontrolü (S-KTRC) ve Hızlı Geçiş (KQS) gibi özelliklerin kusursuz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Bu sistemlerin motosikletin güç aktarma organları ve şasisiyle entegrasyonu oldukça başarılı. Çekiş kontrolü, köşe yönetimi ve ABS, piyasadaki en iyi sistemlerle aynı seviyede performans gösteriyor. Güçlü fren sistemiyle arka tekerleğe yüksek güç aktarılırken ve ön tekerleğe yüksek kuvvet uygulanırken şasi stabilitesini korumak kolay bir iş değil. Ancak Kawasaki, bu zorlu görevi iyi tasarlanmış bir sistemle başarıyla yerine getiriyor.

Kısacası, 2016 Kawasaki ZX-10R‘ın teknolojik özellikleri, motosikletin performansını ve güvenliğini önemli ölçüde artırarak onu gerçek bir süper motosiklet haline getiriyor.

Model geçmişi

Kawasaki ZX-10R 2004 yılında piyasaya sürüldü ve firmanın mevcut ZX-9R modeline göre büyük bir adımdı. En yeni nesil keskin, odaklanmış ve şaşırtıcı derecede güçlü spor motosikletlerle (Honda Fireblade, Suzuki GSX-R1000, Yamaha R1) rekabet edebilmek için Kawasaki’nin oyununu gerçekten geliştirmesi gerekiyordu.

Tasarım 2006’da, ardından 2008’de bir kez daha elden geçirildi ve 2011’de yapılan daha geniş çaplı bir yenilemeyle motosiklete BMW S1000RR karşısında bir şans daha verildi.

Diğer versiyonlar

2016 yılı için ZX-10R’nin üç versiyonu bulunmaktadır: Standart bisikletin fiyatı Mat karbon grisi renginde 13.649 £, KRT Edition’ın fiyatı 13.799 £ ve sınırlı sayıdaki Winter Edition’ın fiyatı 14.399 £’dur.

Okumaya Devam Et
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir