Uluslararası İşçi Bayramı olarak da bilinen Günü İşçi veya İşçi Bayramı olarak adlandırılmaktadır ve çoğunlukla 1 Mayıs’ta işçiler ve işçi sınıfları uluslararası olarak teşvik edilerek toplu şekilde bir bahar festivali niteliğinde kutlanır.
Tarih, pan-ulusal sosyalist ve komünist siyasi partilerin örgütü tarafından 4 Mayıs 1886’da Chicago’da meydana gelen Haymarket olayını anmak için yapılır. İkinci Enternasyonal’in 1904 Altıncı Konferansı, “tüm Sosyal Demokrat Parti” tüm ülkelerin örgütleri ve sendikaları, sekiz saatlik günün yasal koşullarda kullanılması, proletaryanın sınıf talepleri ve evrensel barış için Mayıs ayının ilk günü enerjik bir şekilde gösteri yaparak geçiririler.
Mayıs ayının birincisi, çoğu durumda “İşçi Bayramı”, “Uluslararası İşçi Bayramı” veya benzer bir ad olarak dünyanın birçok ülkesinde resmi bir bayramdır – bazı ülkeler kendileri için önemli olan diğer tarihlerde İşçi Bayramı’nı kutlarlar. Eylül ayının ilk Pazartesi günü İşçi Bayramı’nı kutlayan ABD ve Kanada gibi.
İşçi sınıfını sömüren ülkelerde 1 Mayıs yasaklanır, engellenir ve yapılmasına engel olunur. Tatil ilan edilse dahi 1 mayıs patronlar gözünde herzaman yok edilmesi gereken bir gün olarak görülmüştür.
1 Mayıs, Kuzey Kore , Küba ve eski Sovyetler Birliği ülkeleri gibi komünist ülkelerde en önemli bayramlardan biridir. Bu ülkelerdeki 1 Mayıs kutlamaları tipik olarak askeri donanım ve askerlerin gösterileri de dahil olmak üzere ayrıntılı işgücü geçit törenleri bile yapılır.
Soğuk Savaş sırasında Mayıs Günü, Sovyetler Birliği’nin Kızıl Meydan’daki büyük askeri geçit törenleri yapıldı ve Kremlin’in üst düzey liderlerinin, özellikle Politbüro’nun Lenin’in Mozolesi’nin tepesine tac takılır. O dönemin kalıcı bir sembolü haline geldi.
Bugün, dünyadaki ülkelerin çoğu 1 Mayıs’ta bir işçi gününü kutluyor. Bazıları ise kutlanmasını bazı ayaklanma olaylarını engellemek için yasaklarlar.