Yoldaki Tehlikeler Nelerdir?

Yoldaki Tehlikeler Nelerdir?

Trafikte hayatımızı tehlikeye atan çeşitli durumlar vardır. Bu tehlikeler özellikle yoldadır. Hem yolun kendi özelliğinden hem de trafikte insanların yarattığı olumsuz durumlardan kaynaklanır. Olumsuz hava şartları, don, sis, yağmur da üzerine gelince çok dikkat etmemiz gereken bir yerdir yollar. Yollar bizi hayata bağladığı gibi hayatımızdaki bağları da koparabilir. Lütfen, motosiklet tutkunları olarak yolda dikkatli olun, siz değerlisiniz.

Bu arada hatayı yapan insan ve sürdüğü aracın sınırlarını bilmeyen insanoğludur. Kazanın geleceğini anlamak 1 – 0 önde başlamak gibidir. Hız kontrolü ve ayna kontrolü ile kazaların %80’i engellenebilir.

road rage motorcycle

Yollar sizi hayata bağlar veya hayatla bağınızı keser

Yollar tehlikelerle doludur. Sürücüler olarak motosikletinizle yola çıkmadan önce far ve stop lambalarınızı kontrol edin. Siste, yağmurda ve karanlıkta, dönüşlerde, frende size lazım olacaklar. Aman diyelim önce far ve stop lambalarınızı iyice temizlemenizi öneriyoruz. Işıl ışık parlasınlar ki sizi korusunlar.

Not: Bazen parlak olmak ve motorlu olmak bile bazılarını kızdırır. Siz her zaman haklı olabilirsiniz ama yoldaki insanlar düşündüğünüzden saldırgan olabilirler.

İtinasız yol çalışmaları size kaza yaptırabilir
Yollar yerel yönetimlerin açıp kapatmayı unuttuğu hendekler, çukurlar, mıcır çalışmalarından arta kalan çakıllarla doludur. Bunlar motosikletinizin kontrolünü kaybetmeniz için sebep olabilir. Özellikle yol içinde veya yol kenarında çalışma yapılırken şerit çekme âdeti yoktur, uyanık olmakta, dikkatli davranmakta fayda vardır.

Vahşi hayvanlar için üst geçit yapılmalıdır
Yollarımızda özellikle uluslararası yollarda ve iller arasını bağlayan yollarda, yol çalışmaları yapılırken doğada yaşayan canlılar düşünülmemiştir. Bir dağın iki yanı aniden otobanla ikiye bölünmüştür. Vahşi hayvanlar dağın diğer yanına geçmek için yola çıkar ve bu sık sık kazalara neden olur. Dağlardan geçerken, vahşi hayvan çıkabileceğini unutmayın. Yola çıkmadan önce dinlenmiş olmayı ihmal etmeyin. Artık ülkemizde yapılan yollarda vahşi hayvanlar için belirli aralıklarda, geçiş köprüleri yapılmalıdır. Bu medeniyet olgunluğuna eriştik diye düşünüyoruz. Böylece olası kazalar önlenebilir diye düşünüyoruz.

Yollar iklimsel nedenlerle tehlikeli olabilir: Sis, yağmur, kar, don, çığ, sel
İklim şartları, yolu olumsuz kılan önemli nedenlerden biridir. Ani hava değişimimden oluşan sisli havalar, görüş mesafesini oldukça düşürür, sis lambalarınız ise hayat kurtarır. Yağan yağmur, kabak lastiklerle buluşursa hayatınıza kast edebilir. Çığ tehlikesi için dağlar arasından geçerken klakson kullanmaya dikkat edin. Karlı havalarda yollarda kalmamak için kış lastiklerinizi kullanın, yolda kayıp kalmayın. Özellikle viyadüklerde, eksi derecelerde zemin buz tutar, bu alanlarda dikkatli olun. Yol çizgilerinin kaybolduğu hava şartlarında riskli hareketler yapmayın. Bırakın evinize 10 dakika geç gidin ama sağlıkla gidin.

Kazadan sonra uyarı levhası koyun ve fosforlu yelek giyin

İnsanlık hali yolda başınıza kaza geldi. Hemen önleminizi alın, fosforlu yeleğinizi giyin, dikkat levhanızı aracınızdan uzak, sürücülerin görebileceği bir alana yerleştirin.

Şartlar ne olursa olsun, trafik kurallarına uyun ve yolda takip mesafenizi koruyun. Güvenle evinize, işinize ulaşmanızı temenni ediyor, kazasız, belasız, keyifli sürüşler diliyoruz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık