E-haciz ile karşılaşanlar ne yapmalı? E-haciz kimlere gelebilir? E-haciz son zamanın en çok konuşulan konusu oldu. Etkilenen kişi sayısı 3,9 milyon kişi ve artarak devam ediyor. Devam eden uygulamada 1,5 milyon kişi daha E-hqciz işlemine tabi tutulacağı söyleniyor.
E-haciz neden geliyor?
E-haciz ile hesaplara bloke koyulmasına neden olan borç kalemleri ise şöyle:
- Trafik para cezaları
- Askerlik, seçim, nüfus para cezaları
- Karayolu taşıma kanununa göre kesilen para cezaları
- Motorlu taşıtlar vergisi
- RTÜK idari para cezaları
- Karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları
- Öğrencilerin, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) olan ve vergi dairelerine intikal eden katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları
- Ecrimisil borçları
- Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payları
- Gümrük vergileri ve idari para cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları
- Sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezaları ve bu alacaklara ilişkin her türlü gecikme zammı ve gecikme cezaları
- Mahkeme cezaları, yargı harç borçları ve tüm vergi borçları
Bu tür borçlarınız varsa sizede E-haciz gelebilir.
E-haciz Nedir?
Elektronik haciz, devlete olan bir borcunuzdan dolayı elektronik ortamda, maaş ya da banka hesabınızda bulunan para, altın, döviz gibi mal varlığınıza haciz yapılması işlemidir. Vadesi geçmiş olan vergi alacakları için devlet, elektronik ortamda haciz işlemi gerçekleştirebilir.
Elektronik Haciz Nasıl Uygulanır?
E-haciz işleminden önce borçluya 7 gün içinde ödeme yapılması ya da mal beyanında bulunulması yönünde bildirim yapılır. Bu yedi gün içinde toplu ödeme ya da taksitlendirme yapılabilir fakat hiçbir ödeme yapılmazsa haciz kararı kesinleşir.
VEDOP (Vergi Dairesi Otomasyon Programı) aracılığı ile ilgili Vergi Dariesi Başkanlığı’na borçlunun bilgileri iletilir, Vergi Dairesi Başkanlığı ise bu bilgileri (borçlunun adı, soyadı, borcun türü, borcun tutarı vs.) Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Tahsilat Grup Müdürlüğü’ne bildirir. Bir sonraki adımda ise tüm bankaların genel müdürlüklerine bildirim yapılır. Herhangi bir bankada maaş ya da mevduat hesabına bağlı para, altın, döviz olması halinde bu varlıklara bloke konularak haciz işlemi gerçekleştirilir. Hesabınızda borcunuzdan daha fazla tutarda para olsa da hesabınıza bloke konulduğu için bu paraya bir süreliğine ulaşmanız engellenmiş olur.
E-haciz nasıl kaldırılır?
Anlaşmalı olan bankanız veya paranız olan bankaya giderek takside bağlayabilir veya doğrudan ödeyebilirsiniz. Ayrıca üzerinize gayrimenkul varsa onlara da haciz gelebilmektedir.