Uzun yol yapacaklara 18 tavsiye

Bir çoğumuz uzun yol yapmayı planlıyoruz fakat bir çok nedenden ertelemek, yolu daha kısaltmak zorunda kalıyoruz. Zamanını ve parasını ayarlamış arkadaşlar için 18 şahane yol önerimiz var.

  1. Yola çıkarken haritayı sadece dijital ortamda tutmayın, yani mobil telefonunuzun azizliğine uğramanız an meselesi olabilir, şarj cihazınız bozulabilir, motorunuzun aküsü bitebilir. Ama yol beklemez. Aceleniz olmayabilir fakat bir kaç günlük zaman kaybı sizi yolculuktan soğutabilir. Basit bir el haritası kurtarıcı olacaktır.
  2. İlerlemek için haritanız bile yoksa basit yoldan hangi yöne doğru gideceğinizi bilmeniz önemlidir. Bunun için doğadan yararlanabilirsiniz.
    Güneşle Yön Tayini :

    Güneşle yön tayininin en basit şekli şudur:

    Ayarı doğru bir saatle işe başlanır. Önce saatimizin akrebinin güneşe doğru tutarız. 12 sayısı ile akrebin oluşturduğu açının açı ortası bize güneyi bildirir. Bu kural kuzey yarımküre için geçerlidir.

    Güneş ile yön bulmanın başka bir çok yöntemi vardır.

    Bunlardan en basit olanı güneşin doğudan doğup batıdan battığıdır. Yine yere dik olarak çakılan bir sopanın saat 12:00’deki gölgesi, dünyamızın kuzey yarımküresinde sopanın tam dibine düşmez, biraz kayar. İşte sopanın dibinden biraz dışarıya olan bu gölgenin bulunduğu yön bize kuzeyi verir Güney yarımkürede ise bunun tam tersi olur. Saat 12:00’de ekvator da dikilen bir sopanın gölgesi olmaz.

    Aşağıdaki yöntemlerden de yararlanabilirsiniz.

    • Ağaçlar ve taşların yosun kaplamış yüzleri daima Kuzeye bakar.
    • Minarelerin şerefelerine çıkış kapıları daima Güneye bakar.
    • Kiliselerin çanı, daima kilisenin Batısında bulunur.
    • Müslüman mezarlarının baş taşları daima Batıyı gösterir.
    • Hıristiyan mezarlarının baş taşları daima Doğuyu gösterir.
    • Karıncalar, yuvalarını ağaçların Güneye bakan kısmında yapar.

  3. Daha önceki yazılarımızda paranızı ikiye bölerek bir kısmının kaybolması halinde diğer kısmı ile idare edebilirsiniz demiştik. Artık paranızı üçe bile bölebilirsiniz diyoruz. Çünkü paranızın bir kısmını kaybettiğinizde 3’te 2’si hala sizin olacak ve yola devam etmenizi sağlayacaktır. Belki yarısı yolun hepsini tamamlamanıza yetmeyebilir. Bu bir tavsiyedir.
  4. Aynı yolu daha önce gidenlerden mutlaka bilgi alın, çok farklı rotaya gidiyorsanız mutlaka size gidilmemesi gereken bölgeleri anlatacaklardır. Soygun, şiddet ve karışıklık gibi olayların olduğu bölgelerden geçmemeye karar vermek yolun başında başlar, sonuna kadar gider. Eğer yanlış bir rotadaysanız yerli halktan bilgi almayı mutlaka aklınızda tutun.
  5. Diyelim ki gece yolculuğunda birden şarjınız bitti, dağ başında iki yol var hatta 4 farklı yola ayrılan bir yolun başındasınız. Burada yıldızlar size yol gösterecektir.

    Bilindiği gibi gökyüzünde birçok irili ufaklı yıldız vardır.

    Kutup yıldızı dediğimiz ya da kuzey yıldızı dediğimiz yıldız coğrafi sabit yıldızlardır. Yani hareket etmezler, ama dünyamız döndüğü için bunlar hareket ediyor gibi görünür. Bu özelliklerden de yararlanılarak yön bulunabilir; önce yere biri kısa biri uzun öyle iki sopa çakılır ki, bu iki sopanın uçları seviyesinden bir sabit yıldız görünmelidir.

    Bundan sonra beklenir ve bir süre sonra da sabit yıldızın yavaş yavaş sopaların ucundan baktığımız yönde çıkmakta olduğu görünür. Yıldız eğer sola doğru kayarsa, baktığımız yön kuzeydir. Yaldız sağa doğru kayarsa güney, yukarı doğru kayarsa doğu, aşağıya doğru kayarsa batı olur. Bu yönteme sabit yılız kaymalar ile yön bulma denir.

  6. Çok fazla yük aldığınız ve gereksizce yanınıza aldığınız bir kısım gereksiz malzemeyi aynı yoldan dönecekseniz bir yere gömebilirsiniz. Bu yöntem işe yarar fakat oraya geri geldiğinizde bulamayacağınızı da hesaba katarak pahalı eşyaları gömmeyin. Geri geldiğinizde bulmak için olay yerinin bir fotoğrafını çekmekte ve telefonunuza bir hatırlatıcı eklemekte yarar var.
  7. Motosiklet sürüşünde yaşanan zorluklardan bir taneside anahtar kaybıdır ve telafisi çok zordur, yanınızda yedek anahtarınız olsun ve aynı anahtarlığa takılı olmasın. Çantanızın bir kenarında dursun. Çantayı kırıp açmak kolay ama kaybolanı bulmak zor olabilir.
  8. Alışanlıklarınız yolda sizi yakalarsa diye küçük atıştırmalıklar yol boyunca sizi zinde tutacaktır. Hızlı bir şeker karışımı uykunuz geldiği anda sizi zindeleştirecektir. Ve mutlaka yanınızda 1 litre kadar su bulundurun. Ani motosiklet arızalarında, bu su size yaklaşık bir gün kadar yetecektir ki bu en önemlisidir.
  9. Yolda fazla yük almayın demiştik ama yolun uzunluğuna göre yanınıza alacağınız kıyafetlerde fazlalaşacaktır. Kokmamak için koltuk altı kremlerinden kullanabilirsiniz. Bu öneri kalacak yer bulamayıp yıkanamayacağınızı düşündüğümüz için verdiğimiz bir tavsiyedir. Ama yerlerinizi belirlediyseniz ve herşeyi planladıysanız bu adımı atlayabilirsiniz.
  10. İşin aydınlatma kısmında ise farklı bir çözüm aklımıza geliyor. Motosikletiniz arızalı bir durumda yolun en ıssız bölgesindesiniz ve en yakın yerleşim ise 100 km ilerideyse, yanınıza 12 saat ışık veren kamp stick’lerinden ve bir adette led’li ışık kaynaklarından kullanın, neden bunları önerdiğimizi ise aşağıda yazdık.ışık kaynağıDiyelim ki bu ışıktan aldınız size ne yararı olacak söyleyelim, ön farınızın bozulduğunu ve gece yolculuğu sırasında sizi yolda bıraktığını düşünün, bunu motosiklet farı olarak kullanabilirsiniz. Yapıştırınca far kadar görev görecektir. Yaklaşık 30 metre kadar aydınlatma olanağı vardır. Bu da yolculuğunuza devam etmenizi sağlayacaktır.
  11. Ufak bir çadır bulundurmak istediğiniz yerde mola vermenizi sağlayacaktır. Sizin sığabileceğiniz kadar olsun az yer kaplasın ve ağır olmasın.
  12. Çadır almak gerekli değil ben kamp yerlerinden başka yerde konaklamam derseniz bu daha iyi fikir, güvenli daha önemli. Biz sadece zorunluluklar sırasındaki tavsiyelerimizi söylüyoruz.
  13. Geçtiğiniz güzergahlarda birer fotoğraf çekmeyi ve bunu fırsat buldukça sosyal medyada paylaşmayı unutmayın. Tabelalar en iyi fotoğraf çekme yerleridir. Herhangi bir sorun olduğunda o bölgedeki polis veya güvenlik kuvvetlerine haber verilerek sizi bulmaları sağlanabilir.
  14. Şimdi gelelim motosiklet yedeklerine, mutlaka bir fren teli ve gaz teli bulundurun. Bir yerde mutlaka gerekiyor. Özelliklede 5000 km üstü seyahatlerde çok gereklidir.
  15. Mutlaka yanınıza lastik onarıcı alın, çok yararı olacaktır.
  16. 3000 km veya üstünde yolculuk yapacaksanız mutlaka yağ değişimi gerekecektir. Bunu atlamamaya çalışın. Bir yerde fırsatını bulursanız, benzinci, servis veya gideceğiniz bir motorcuda hemen değiştirin. Nasıl yağ değiştirileceğini mutlaka öğrenin. Kendiniz değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.
  17. yanınızda plastik kilit bulundurun. Neden mi? Diyelim ki motorunuzda bir parça yerinde durmamaya karar verdi veya ufak bir kaza yaptınız. Bu plastik kilit sayesinde o parçayı yanındaki demire sabitleyip kilitleyebilirsiniz. Yolunuza devam etmemek için bir sebep kalmaz. Hatta yerinden çıkan bir demir parçayı bile uzun süre sabitleyebilirsiniz.Bir kaç kilit çeşidini aşağıda paylaştık;
  18. Şimdi ise gelelim en önemli bilgiye; Bir ilk yardım kiti, olabildiğince küçük alın ama içinde herşey olsun.2 Tane büyük sargı bezi (10 cm x 3-5 cm)
    1 Kutu steril gazlı bez (10 x10 cm)
    1 Tane suni solunum için maske
    3 Tane üçgen sargı bezi
    1 Paket pamuk
    1 Tane flaster
    10 Tane çengelli iğne
    1 Tane makas
    1 Tane elastik bandaj (6- 8 eninde)
    10 Tane yara bandı
    2 çift eldiven
    1 Tane açık renk plastik örtü
    1 Tane not defteri
    1 Tane kurşun kalem
    1 Tane ilk yardım el kitabı
    1 Tane el feneri
    1 Tane düdük
    1 Tane cımbız
    1 Tane malzeme listesi
    1 Tane alüminyum yanık örtüsü

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık