Trafikte sürüş korkusunu atlatmanın 7 aşaması

sürüş-korkusu

Trafik fobisi kendini şu şekilde gösteriyor: Kişinin kalp atışları hızlanır, vücut ısısı düşer, nefes almakta zorluk çeker ya da hızlı nefes almaya başlar, dikkatini yoğunlaştıramaz, gidonu kopartacakmış gibi tutar, trafikte iken bir anda kilitlenir ve ne yapacağını şaşırır”. Işıklarda panik olur, çünkü yeşil ışık yanar yanmaz arkasından araçların kornaya basma ihtimali korkmasına sebep olur. Motor stop eder, vitese girmez, kalkarken zorluklar çıkar ve yeniden stop eder. Kötü bakışlara maruz kalırsınız.

Trafikte sürüş korkusunu atlatmanın 7 aşamasını yazdık, sırasıyla takip edin.

Eğer bir sürüş korkunuz var ise, bu keyif verici ve özgür kılan eylemden kendinizi mahrum edip çok şey kaçırmış olabilirsiniz. Kesinlikle yapamayacağım düşüncelerine kapılmayın. Keyifli bir seyahat hevesinizi, modern bir motor alıp özgürce gezebilme hevesinizi bir tarafa itmeyin. Acil bir durumda size lazım olacak sürüş beceriniz bir hayat kurtarabilir. Bunu unutmayın. Peki bu korkuların üstesinden nasıl gelinebilir? Adım adım takip edin.

Sürüşe odaklanmak
Motosiklete binmeden önce kendinizi hazır hissedin sakinleşin. Zihniniz başka bir şeyle meşgul etmeyin. Sürüşe yoğunlaşın. Motor üstünde rahat değilseniz bunu hayal ederek yapmayı deneyin. Gözlerinizi kapatıp sürüş keyfini gözlerinizde canlandırıp gidonu tuttuğunuzu hayal edin. Hazır hissedene kadar bu uygulamayı yapın. Daha sonra bu uygulamayı motorda deneyin. Sürüşe başlamadan önce kesinlikle rahat olun. Sürüşe başladınız kendinizi gergin hissediyorsunuz. Bir kenara çekip aynı uygulamaları tekrar edin.

Sürüş arkadaşı edinmek
Yanınızda birisi olduğu zaman rahat hissediyorsanız belirli bir müddet tecrübeli birinden destek alın. Bu sizin gerginliğinizi azaltacaktır. Tek başınıza sürüş korkularınız varsa bunu da üzerinizden atmış olacaksınız. Güvendiğiniz ve sürüşten anlayan bir arkadaşınız sizi izlesin, önerilerini dinlemek, size hatalarınızı söylemesi iyi olacaktır.

Müzik dinlemek
Sürüş esnasında hoşunuza giden sizi rahatlatan müzik dinleyin. Meditasyon müzikleri önerilir. Bu tür müzikler zihninizi rahatlatır. Yüksek sesle dinlemeyin. Yüksek sesle dinlenen müzik rahatlama ve sürüş konsantrasyonunuzu etkiler. Motorun sesini duyabilecek kadar az olsun müziğin sesi.

Gidonu tutmak
Gidon tutarak çevrenizde ne olup bitiyor onları izleyin. Rahat hissettiğinizde sürüşe başlayın. Öncelikle mahallenizde sürmeye başlayın, her gün mesafeyi arttırın. Sokaklara sonra caddeye çıkın, trafiğe alışmak için diğer motosikletlileri izleyin.

Sürüş eğitimi almak
Profesyonel sürüş eğitmenleri bu korkunuzu yenmenize yardımcı olacak en iyi araçtır. Onlara müracaat edin. Size en iyi şekilde yardımcı olacaklardır. Sürücü kursları değil, özel eğitmenden birebir ders almak çok daha iyi olacaktır.

Korkunuzun üzerine gitmek

Korktuğunuz şeyin gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu onu yaşamaktır. Motosiklet sürmeye başlayarak korkunuzu test edin. Aşırı bir titreme veya terleme ile karşılaşırsanız bir süre dinlenin ve tekrar başlayın.

Keyif vericiliğini keşfedin
Motosiklet kullanmanın hayatınıza katacağı artıları ve kullanmamanın dezavantajlarını hesaplayın.
Artık sürüş korkusunun bir psikolojik durum olduğunu biliyoruz. Sadece yukarıdaki adımları izleyip bu korkuların üstesinden rahatlıkla gelebilirsiniz. Kendi motorunuzla sürüş, harika ve keyif verici bir deneyimdir.

 

Son bir kaç bilgi daha…

Trafiğe Aşamalı Çıkmak Gerekiyor

Trafiğe bir anda değil, aşamalı çıkmak lazım. Zira korku aşılmadan yoğun trafiğe girmek daha büyük kaygı oluşturuyor. Yoğun endişe ise kişinin dikkatini dağıtıyor ve performansını kötü etkiliyor. Bu hal, diğer sürücülere de yansıması ve yeni kazalara yol açması açasından oldukça riskli.

 

kaynaklar: Direksiyon dersi, e-psikiyatri

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık