Trafikte Saldırganlık Hastalığı

trafikte-saldirganlik

Saldırganlık; Bir bireyin fiziksel ve psikolojik olarak kendisine, çevresindeki kişilere veya nesnelere zarar vermeyi içeren bir dizi sinirli ve öfkeli davranışlar sergilemesidir.

Saldırganlık Türlerini kısaca yazarsak

Fiziksel Saldırganlık, Sözlü Saldırganlık, Zihinsel Saldırganlık, Duygusal Saldırganlık olarak 4 kısıma ayırabiliriz.

Saldırganlığın Amaçları ise saldırganın günlük yaşantısına göre değişmektedir.

Öfke veya düşmanlık duymakÜstünlüğünü kabul ettirmek, Korkutmak ve tehdit etmek, Saldırganın kendi içinde belirlediği bir amaca ulaşmak, Ağrıya veya baskıya reaksiyon gösterme, Başkalarıyla rekabet edebilmek için boş tartışma oluşturma

Trafikte Saldırganlık Hastalığı ise geçici bir şiddet olgusu değil, her zaman yapılan bir saldırı türüdür. Bu saldırganlık türünde trafikte rakip bulmaya çalışarak önüne geçme, şeridinden atma, başkasının şeridini kapma, selektörle rahatsızlık verme, kenara sıkıştırma, yol vermemeye çalışma, küçük taşıtları araç yerine koymama, Kırmızı ışıktan yeşile geçtiği anda korna çalma, dibine girme, iki araç arasında bırakma, hızlanarak yolunu kesme, önünde yolu boş görünce arkadan gaz verme ve kornaya sürekli şekilde basma, sebepsiz küfür gibi davranışlara sıkça rastlanmaktadır.

Trafikte saldırganlığı tetikleyen durumlar ise aşağıdakilerdir.

Erkekler, kadınlara göre daha fazla fiziksel saldırganlık sergilerler. Araştırmacılar kadınların daha çok duygusal ve sözel olarak saldırıda bulunduğunu belirtmişlerdir.

Çevresel faktörler, aile ortamı sorunları, parasal sorunlar, ekonomik krizin etkileri, karşı cinsle etkileşimde bulunamama gibi sorunlar trafikte kendine vücut bulabilmektedir. Aşırı TV izlemek, sosyal medya ortamını gerçeklerle karıştırmak gibi farklı iletim kanallarının etkileri trafikte geri dönüşüm bulmaktadır.

Ayrıca öfkeli sürücülerin kazaya karşıma oranı %70 kadar kazaların oluşmasına neden olarak gösterilmiştir.

Bu gibi kişilerle hiç denk gelmemeniz ve uzak durmanız temennisiyle, iyi sürüşler.

Kaynaklar: E-psikiatri, trafik.gov.tr

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık