Sosyal medya gelir vergisinden muaf olabilecek

Sosyal medya uygulamalarının çok yaygın hale gelmesi ve popüler olması ile birlikte yeni gelir modelleri ortaya çıktı.

Yapılan inceleme neticesinde sosyal medya üzerinden kişilerin yaklaşık4 milyar TL gelir elde ettiği ortaya çıktı. Gelir İdaresi Başkanlığı, harekete geçerek yeni yasanın ardından uygulama tebliği yayınladı.

Yeni dönem, Ocak 2022 itibarı ile sosyal medya üzerinden 880.000 TL’yi aşmayan kazançlara yüzde 15 stopaj uygulanacak. 880.000 TL’ye kadar olan gelirlerde beyanname verilmesine gerek kalmayacak, fenomenler için ise bazı istinaların olduğu açıklandı. Sosyal medyada içerik üreten kişilerin paylaşımlarının izlenmesi sayesinde reklam gelirinden pay alan başta olmak üzere içerik üreticili ile gelir elde eden gerçek olarak tanımlayan Gelir İdaresi Başkanlığı, sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden elde edilen kazançları gelir vergisinden istisna tutacağını belirtti.

Bu istisnadan yararlanmak isteyen fenomenlerin yerel bankalarda hesap açması şartı getirildi. Yurt dışındaki bankalarda açılan hesaplar üzerinden gelir elde eden fenomenler, bu istisnadan yararlanamayacak.

Gelir vergisinden muaf olmak isteyen fenomenler, ikametgahının bulunduğu yerin bağlı olduğu vergi dairesine başvurarak belgesini alabilecek. Ticari kazanç yönünde gelir vergisi mükellefi olanların istisna kapsamında faaliyet yürütüp yürütmediğine bakılacağı belirtildi.

youtube-tv vergi
youtube-tv vergi

 

Ayrıca sosyal fenomenler, istisna belgelerini bankaya ibraz ettikten sonra bir ay içerisinde banka hesabına ilişkin bilgileri vergi dairesine bildirmekle yükümlü olacak.

İçerik üreticileri ve uygulama geliştiricileri, kira ve faiz gibi başka faaliyetlerden elde ettiği kazançları yüzde 15 stopaj kesintisinden muaf tutabilecekler. İstisna şartlarının yerine getirilmediği tespit edilirse hesaplanan vergi gecikme faizi ile birlikte ödenmek zorunda kalacak.

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık