Trafik Sigortası Neleri Karşılamaz? Araç kaza anında trafikte değilse ve bu durumda bir zarara sebep olduysa bu zararı trafik sigortası karşılamaz. Araç trafikteyse trafik sigortası devreye girer.
Trafik Sigortası Neleri Karşılamaz?
Kazaya sebep olan sigortalı aracın içerisinde başka kişiler olursa manevi tazminat talebi karşılanmaz.
Kazaya sebep olan sigortalı araçta bulunan taşınan mallara (bavul vb.) gelen zararı trafik sigortası karşılamaz.
Manevi tazminat talepleri trafik sigortası tarafından karşılanmaz.
Çalıntı veya gasp edilmiş araçların sebep olduğu kazalarda araç sahibi sorumlu olmadığı için trafik sigortası karşılamaz.
Kazaya karışan diğer araçlar da aynı kişiye aitse trafik sigortası zararı karşılamayabilir.
Sigortalının aracına ve bu aracın çekilmesini sağlayan araçlara gelecek zararı trafik sigortası karşılamaz.
Trafik Sigortası Manevi Tazminat Taleplerini Karşılar mı?
Trafik sigortası manevi tazminat taleplerini karşılaması gibi bir güvence vermez. Tazminatlar ve manevi tazminata yönelik hususlar 11/01/2011 tarihli 6098 Türk Borçlar Kanununun haksız fiillere ilişkin hükümler uygulanır. Manevi tazminat hakkında daha detaylı bilgi almak için trafik sigortası manevi tazminat öder mi sayfamızı ziyaret edin. Trafik sigortası tazminatı ödemesinin nasıl yapıldığı hakkında detaylı bilgi için trafik sigortası tazminat ödemesi sayfamızı ziyaret edin.
Trafik Sigortası Limiti Aşıldığında Ne Olur?
Meydana gelen kazada karşı tarafın hasarı trafik sigortasında belirtilen limiti aştığı durumda, kazaya sebep olan araç sahibi kalan masrafları kendi ödemesi veya varsa kasko sigortası tarafından ödenmesi gerekir. Ancak, kasko sigortasına ek olarak yaptırılan ihtiyari mali sorumluluk sigortasına var ise trafik sigortasını aşan maddi, bedeni ve manevi masraflar bu sigorta tarafından karşılanabilir. İMM Sigortası yaptırmak için İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası sayfamızı ziyaret edin.
Trafik Sigortası Kaç Gün İçinde Yapılmalıdır?
Trafik sigortası poliçe süresi 1 yıldır ve bu süre bitmeden trafik sigortası yenilenmedir. Sıfır araç alındığında ruhsatın çıktığı andan itibaren, 2. el araç alımlarında ise en geç 15 gün içerisinde zorunlu trafik sigortası yaptırılmalıdır. Trafik sigortanın kaç gün içerisinde yapılması gerektiği hakkında daha detaylı bilgiyi trafik sigortası kaç gün içinde yapılmalı sayfamızdan alın.
Otoparkta olan kazalarda trafik sigortası devreye girer mi? Otoparkta olan kazaları trafik sigortası karşılar mı? AVM, Açık Otopark vs.
Kara Yolları Kanunu’na göre kamuya açık alanlarda yaşanan kazalar trafik sigortası tarafından karşılanır. Emsal bir kararla artık avm otoparkları da kara yolu sayılmıştır. Avm otoparklarında oluşan kazanın durumuna göre yapılacaklar şunlardır:
- Alışveriş merkezlerinin otoparklarında yaşanan kaza için eğer kazayı yapan kişiler belirli ise taraflar arasında kaza tespit tutanağı tutulmalıdır. Kişilerin trafik sigortası kaza sonrası oluşan hasarı karşılar.
- Eğer kazayı yapan kişiyi görülmemiş olursa trafik polisi aranmalı veya en yakın polis karakoluna gidilerek kaza bildirilmelidir.
- Polis alışveriş merkezi otoparkında oluşan kazayı kamera kayıtlarından izler ve kazayı yapan kişiyi bulabilir.
Trafik Sigortası Nerelerde Geçerlidir?
Kara yolları Trafik Kanunu’na göre trafik sigortası kapsamında hasarın karşılanabilmesi için kazanın kara yolu sayılan alanlar, genel trafiğe açık yerler ve kara yoluyla trafik bağlantısı olan yerlerde gerçekleşmesi gerekir. Fakat aksine hüküm sürülmedikçe:
- Kara yolları dışında kamuya açık olarak kullanılan park, park yeri, garaj, yolcu ve eşya terminali, servis veya akaryakıt istasyonları kara yollarına ulaşmak için taşıt trafiği olarak faydalanılan yerler ile
- Para ödenerek kullanılan kara yollarının kamuya açık kesimleri ve kara yolu bağlantısını sağlayan deniz, göl üzerinde ulaşım sağlayan araçların kara yolu araçlarına bağlantı sağlayan yolları arasında da bu kanun geçerlidir.
Otopark Sorumluluk Sigortası Nedir?
Otopark, araçların park veya garaj adı altında bulunan yerlere park edilmesi faaliyetini yürüten işletmelerdir. Avm otoparklarının özel işletmeler olması durumunda otopark sahipleri otopark sorumluluk sigortası yaptırmalıdır. Otoparka bırakılan bir araç manevra yaparken, çıkarken meydana gelen olası kazalar otopark sorumluluk sigortası ile karşılanır.
Trafik Sigortası Hangi Zararları Karşılar?
Maddi Zararlar
Maddi zararlar, sigortalının kaza esnasında aracında meydana gelen hasar ya da değer kaybını ifade eder. Araçlardaki değer kaybının tespit edilmesi sonrası maddi zararlar sigortalıya ödenir. Kaza sonrası tazminat ödemeleri hakkında detaylı bilgiyi kaza sonrası trafik sigortası tazminat ödemesi sayfamızdan edinin.
Sağlık Giderleri
Kaza sonrası sağlığını kaybeden tarafın tedavi masraflarının tamamı sağlık gideri olarak değerlendirilir. Tedavi sürecinin başlangıcından itibaren oluşan bakım, protez, organ ve genel tedavi ile iş gücünün azalmasıyla ilgili ortaya çıkan tüm giderler teminat kapsamındadır. Yapılan düzenlemeler sonrası sağlık giderleri teminatı Sosyal Güvenlik Kurumunun sorumluluğundadır.
Sürekli Sakatlık Teminatı
Kazadan sonra bireylerde oluşan ve geçici olmayan sakatlık durumu nedeniyle yaşanan maddi-manevi zararlar sürekli sakatlık teminatı kapsamına girer. İlgili tedaviler yapıldıktan sonra yetkili bir hastaneden alınan sağlık raporu ile sakatlık oranı belirlenmelidir. Trafik sigortası manevi tazminat hakkında detaylı bilgi için trafik sigortası manevi tazminat öder mi sayfamızı inceleyin.
Ölüm Teminatı
Ölümlü trafik kazaları da zorunlu trafik sigortası kapsamındadır. Ölüm teminatı ile kaza sonucu vefat eden bireyin defin masrafları ve bu kişinin desteğinden yoksun kalan yakınlarının zararları karşılanır. Ödenecek tazminatın miktarı, vefat eden kişi esas alınarak belirlenir.
Dava Masrafları
Sigortalının kazada suçlu olmadığı ancak buna rağmen karşı tarafın aksi bir iddiayla dava açtığı durumlarda oluşacak masraflar trafik sigortası tarafından karşılanır. Mahkeme ve avukatlık ücretleri, poliçe tarafından teminat altına alınır.
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Hangi Hallerde İstenir?
- Tazminatın alınabilmesi için ölüm olayının gerçekleşmiş olması gerekir.
- Kişi bitkisel hayatta olsa bile ölüm olayı gerçekleşmediği sürece tazminat talep edilemez.
- Ölüm durumunun hukuka aykırı bir şekilde gerçekleşmiş olması gerekir.
- Tazminat istenecek kişilerin ölüm olayının gerçekleşmesinde mutlaka kusurlu olması gerekir.
- Ölen kişi ile tazminat isteyen kişilerin arasında destek ilişkisinin olması ya da ileride ilişkinin olmasının muhtemel olması gerekir.
- Ölen kişi kendisi veya ailesi için bakım gücüne sahip olması gerekir. Ölen kişinin illaki bir iş yerinde çalışıyor olmasına gerek yoktur. Ev içerisinde ailesine destek olan bir kişi de bakım gücüne sahip olması tazminatın talep edilmesinde etkilidir.
- Ölüm olayı sonrasında tazminatı alması gereken kişilerin yaşam düzeyinde bir gerileme olması gerekir. Söz konusu gerilemenin ileride olacağı kuvvetle muhtemel olması da tazminat alınmasında etkilidir.
Manevi Tazminat Hakkı Nasıl Elde Edilir?
Zorunlu trafik sigortalarının ana teminatları tüm sigorta şirketleri için ortaktır ve bu ana teminatlar içerisinde manevi tazminat bulunmaz. İhtiyari mali sorumluluk sigortası ile manevi tazminat teminatı trafik sigortası veya kaskoya ekletilebilir.
İhtiyari mali sorumluluk teminatı sayesinde, sürücü maddi ve fiziki hasarların yanı sıra manevi hasarlara karşı da tam güvence altına alınabilir. Manevi tazminat talebi eklendiğinde prim tutarı artış gösterir. Manevi tazminat poliçelerde açık bir şekilde belirtilmelidir. Belirtilmediği durumda hukuki yollara başvurmak da işe yaramayabilir.
Suriyeli motorumu devirdi
Arkadaşlar bilginize ihtiyacım var Bu sabah yeni aldığım motorumu site otoparkına bırakıp iş yerime gittim geldiğimde motorda farklılık fark ettim branda’yı açtığımda motorun hasarlı olduğunu devrildiğini fark ettim sol ön sinyalim kırık, grenaj hasarlı, gidon yamuk sol ayak debriyajı yamuk, artçı ayaklığı yamuk, çarpan kişiyi kameradan gördüm gidip sorduğumda ufak bir dokunma olduğunu büyük bir hasar olduğunu düşünmediği için haber vermediğini öğrendim kişi Suriye uyruklu olduğu için sigortasının burada geçmediğini ve kaskosunun olmadığını söyledi bana servisten hasar ücreti alıp gelmemi ona göre bakarız gibisinden bir şey söyledi bu durumda ne yapmalıyım yanlış birşey yapmak istemiyorum. Bana fikir verirseniz sevinirim. Alıntıdır.
Birinci ihtimal, görüntüsünü trafik polisine veriyorsun trafik polisi sigortaya bildirip hallediyor birincisi seçenek bu.
İkinci seçenek ise doğrudan dava açıp mahkemeye veriyorsun.
3 seçenek yeşil sigortası varsa oradan yaptırabilirsin.
Polise bir şey yapmıyor, sadece vakit kaybı. Elindeki video kayıt ile direk avukat yoluyla dava açarsan belki bir çözüm olur. Kendi kaskon varsa hiç canını sıkma yaptır gitsin. Aynı şeyi yaşadım, aynı yollardan geçtim, canını sıktığın, sinirlerini yıprattığınla kalıyorsun.
Trafik polisini çağır motorun kamera kayıtlarıyla birlikte tutanak haline getir sonrasında servisten fiyat al üstüne o fiyatın değer kaybı hesapla adama söyle vermez ise davaya çevir geçmiş olsun.
Emniyete giderek şikayetçi olun. Mala zarar vermeden işlem başlatın. İnşallah alırsınız, hadi bakalım haber verirsiniz
Adam başka ülkede rahatça sigortasız kaskosuz kendi aracıyla dolaşıyor, hiç mi denetleme yok bu ülkede ev tutup orda yaşadığına göre bunu uzun zamandır yapıyor yazık düştügümüz hale bak yol geçen hani oldu kocaman ülke.