Trafik güvenliğini tehlikeye sokma cezası

Forum – SorularCategory: Trafik KanunuTrafik güvenliğini tehlikeye sokma cezası
Alper Yılmaz Staff asked 4 ay ago

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma cezası sonucunda bir arkadaş para cezasına çevrilen sonuçla karşılaşmış. Sonuç serbest bırakılmış ama sonucu alana kadar çok uğraşmış. Cezaya neden olan hareketler polis tarafından belirleniyor. Mobese ile kaydınız varsa cezanız belirleniz ama polis anında cezası yazaiblir veya çok tehlikeli hareketler sonucu size mahkemede dava açılaiblir. Yani ben böyle anladım. Doğu olup olmadığını söyleyebilecek var mı? Aramızda avukat vs benzeri bilgisi, cezası olan var mı?

7 Answers
Haluk answered 4 ay ago

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçunda Mahkemenin Verebileceği Kararlar

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan mahkemenin verebileceği kararlar şunlardır:

Beraat,

Ceza Verilmesine Yer Olmadığı Kararı (CYOK),

Mahkûmiyet,

Adli para cezasına çevirme,

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı (HAGB),

Cezanın Ertelenmesi,

Samo answered 4 ay ago

Avukat yok ben varım;
Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçunda Ceza Yargılaması Aşaması
Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunda ceza yargılaması aşaması, Cumhuriyet savcılığının düzenlediği iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi ile başlayan; mahkemenin verdiği kararın kesinleşmesi ile son eren evredir.
Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun soruşturma aşamasında, kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verilmemesi halinde şüpheli hakkında TCK 179/2 ve TCK 179/3’te düzenlenen fiiller bakımından seri muhakeme usulü uygulanabilir.
Seri muhakeme usulü; şüphelinin, avukatı eşliğinde bu yargılama usulünü kabul etmesi kaydıyla cezasında yarı oranında indirim yapılarak hakkında uygulanacak olan yaptırımın belirlenmesidir. Seri muhakeme usulünde Cumhuriyet savcısının belirlediği ceza daha sonra mahkeme tarafından incelenmekte ve buna göre hüküm verilmektedir.
Seri muhakeme usulünde Cumhuriyet savcılığının belirttiği ceza yaptırımından daha ağır olmayan mahkeme hükmüne karşı itiraz edilebilir. İtiraz süresi, mahkeme kararının tebliğ ya da tefhiminden itibaren 7 gündür. İtirazlar kararı veren asliye ceza mahkemesine yapılır.
Seri muhakeme usulünün uygulanmaması halinde, TCK 179/2 ve TCK 179/3’te düzenlenen trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçlarında basit yargılama usulü uygulanabilir. Basit yargılama usulünde mahkeme, savcılığın hazırladığı iddianame sanığa tebliğ eder ve yazılı savunma yapması için 15 günlük süre verir. Bu sürenin sonunda mahkeme herhangi bir duruşma yapmadan karar verir.
Basit yargılama usulü sonunda mahkûmiyet kararı verilmesi halinde cezada ¼ oranında indirim yapılır. Bununla birlikte şartlar bulunuyorsa hapis cezası seçenek yaptırımlara çevrilebilir, ceza ertelenebilir ya da HAGB kararı verilebilir.
Basit yargılama usulünde verilen kararlara karşı itiraz edilebilir. İtiraz süresi, kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 7 gündür. Basit yargılama usulünde verilen karara itiraz edilmesi halinde mahkeme duruşma açarak genel hükümlere göre ceza yargılamasını yapar.

Tekonim answered 4 ay ago

Tutukluluk olayı ne zaman oluyor, neye göre oluyor

Furkan answered 4 ay ago

Tutukluluk durumu
Tutukluluk, kişinin suç işlediğini gösteren somut kanıtların söz konusu olması ve tutuklama nedeninin bulunması halinde hürriyetinin geçici olarak kısıtlanmasıdır. Tutuklama kararı verilebilmesi için aşağıdaki şartlar aranır:

  • Suç işlendiğini gösteren somut deliller bulunmalı,
  • Kaçma, saklanma, kanıtları karartma veya yok etme gibi bir tutuklama nedeni bulunmalı,
  • Tutuklama tedbiri işlenen suç için ölçülü olmalıdır.

Yukarıda belirtilen şartların bulunması durumunda tutuklama kararının verilmesi mümkündür. Ancak, sadece adli para cezasının verildiği suçlar ile vücut dokunulmazlığı kasten ihlal eden suçlar dışında, hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez.
Ulaşım araçlarını tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare etmek (179/2) ile alkol ya da uyuşturucu madde etkisiyle veya başka bir nedenden dolayı güvenli şekilde araç süremeyecek halde olmasına rağmen araç kullanmak (179/3) fiiliyle trafik güvenliğini tehlike sokma suçunda tutuklama kararı verilemez.
Ulaşımın sağlanması için konulan işaretlere veya işletim sistemine müdahale etmek (179/1) ile taksirle trafik güvenliğini tehlikeye sokmak (180) hareketiyle trafik güvenliği tehlikeye sokma suçu işlenirse tutuklama kararı verilebilir. Bu hallerde tutuklama süresi soruşturma evresinde en fazla 6 aydır. Ceza yargılaması aşamasında ise 1 yıldır. Fakat bu süre 6 ay daha uzatılabilir.
Şüpheli veya sanık hakkında verilebilecek tutuklama kararına itiraz edilmesi mümkündür. Tutuklama kararına itiraz, şüpheli veya sanığın tutuklandığı günden itibaren 7 gün içinde yapılabilir. İtirazı; tutuklanan kişi, eşi, avukatı ya da yasal temsilcileri yapabilir.
Soruşturma aşamasında tutuklama kararına itirazlar, tutuklama kararını veren sulh ceza hakimliğine yapılır. Hakimlik itirazı yerinde görürse kararını düzeltir; yerinde görmezse dosyayı incelemek üzere asliye ceza mahkemesine gönderir.

Alıntıdır: facebook’tan

Numman answered 4 ay ago

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu ve cezası, Türk Ceza Kanunu’nun “Genel Tehlike Yaratan Suçlar” başlığı altındaki 179 ve 180. maddelerinde düzenlenen suç türüdür. Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu ile kara, hava, deniz veya demiryolu ulaşımını aksatabilecek ya da tehlikeye düşürebilecek fiiller cezalandırılmaktadır. Bu suç ile yargılanan kişilerin 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları söz konusudur.

Demir answered 4 ay ago

Maddeler ve açıklaması
TCK 179:

“Madde 179- (1) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

TCK 180:

“(1) Deniz, hava veya demiryolu ulaşımında, kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye taksirle neden olan kimseye 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.”

Alıntıdır

Sercie answered 4 ay ago

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Nasıl Oluşur?
Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu şu filler sonucu oluşur:

  • Ulaşımın sağlanması için konulan işaretlere ya da işletim sistemine müdahale etmek,
  • Ulaşım araçlarını tehlikeli olabilecek biçimde sevk ve idare etmek,
  • Alkol ya da uyuşturucu maddenin etkisiyle veya başka bir nedenden dolayı güvenli şekilde araç süremeyecek durumda olmasına rağmen araç kullanmak,
  • Trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma

Ben bir şekilde kurtardım, diğerlerine geçmiş olsun.

Your Answer

12 + 10 =