Patronsuz kurye olmak | “Emek sömürüsü yok, herhangi bir aracı yok”
https://www.youtube.com/watch?v=XDFV5Bqu6aA
Whatsapp gurubundan sipariş geliyor, siparişi adresi google map’te yazıyorsun, pedal metreye adresi giriyorsun, ücreti karşı tarafa söylüyorsun ve alıyorsun. Onaylarsa müşteriye paketi teslim ediyorsun.
En masrafsız kuryelik bu şekilde oluyor. Para sana kalıyor. Gideri sadece senin enerjin.
ugünlerde birçok kargo ve kurye çalışanı yeteri kadar zam alamadıkları gerekçesi ile kontak kapatıp, eylem yapıyorlar.
Kuryecilikte patron olmadan çalışmak iyi bir iş modeli olabilir mi? Patronsuzluğun nasıl bir şey olduğunu hiç merak ettiniz mi? Patronsuz kuryeliğin ne demek olduğunu, artılarını ve eksilerini Patronsuz Kurye oluşumunun kurucusu Samet Aksuoğlu’ndan dinliyoruz.
Konuğumuz, Marmara Üniversitesi’nde Grafik Tasarım Bölümü’nde okurken kurduğu kulüp ile bisikletle olan bu yolculuğuna başlamış. 2011’de yaşanan Van depreminin ve 2014’te yaşanan Suriye İç Savaşı’nın ardından ise içinde bulunduğu topluluklarla birlikte bisikletini, çeşitli afet durumlarında kullanışlı hâle getirebileceğini fark etmiş.
Bisikletin araç olarak kullanıldığı patronsuz kuryeliğin ise pandemi ile birlikte ortaya çıktığını aktaran Samet, patronsuz olmanın kuryelikte ne ifade ettiğini ve bu süreçte karşılaştıklarını +90 izleyicileriyle paylaştı.