1. Anasayfa

Kimlik Taşımamak Suç Mu?


1
Forum – SorularCategory: SorularKimlik Taşımamak Suç Mu?
motosiklet Staff asked 3 yıl ago

On beş yaşını ikmal etmiş kişinin kimlik taşıması zorunludur. Bu zorunluluk başta Kabahatler Kanunu’nda, Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’ndan, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Yönetmeliği’nden kaynaklanmaktadır.
Kimlik belgesi: devletçe kendi vatandaşlarına verilen kişinin kimliğini, kişisel durumunu, hangi devlet vatandaşı olduğunu ispata yarayan resmi belgedir.
Kimlik belgesi denildiği zaman sadece nüfus cüzdanı anlaşılmamalıdır. Kimlik yerine geçen belgeler de kimlik belgesi gücündedir. Örneğin Sürücü Belgesi, Pasaport, Avukat Kimliği gibi…

motosiklet Staff replied 3 yıl ago

Suç dediğimiz zaman, Türk Ceza Kanunu veya diğer özel Ceza Yasalarında suç olarak düzenlenen, suç teşkil eden eylem sonucunda kişiye adli para cezası veya hapis cezası şeklinde yaptırımları bulunan eylemleri anlamak gerekir.
Kimlik taşımamak veya bulundurmamak şeklinde Türk Ceza Kanunu’nda veya diğer özel ceza kanunlarında bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla Kimlik taşımamak bir suç teşkil etmemektedir. Ancak suç teşkil etmeyen bu eylemin yaptırımının olmadığı anlamına gelmez. Kişiler kimlik belgesi taşımaması halinde bir takım sınırlama ve yaptırımlara maruz kalabilirler.

5 Answers
motosiklet Staff answered 3 yıl ago

Kimlik Belgesi taşımazsam ne olur?

Kişinin üzerinde kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, avukat kişilerde avukatlık kimliği gibi kimliğinin tespitine yarar bir belgenin bulunmaması halinde kolluk kuvvetleri tarafından kişiden kimlik belgesinin istenilmesi halinde gösterilememesinin bir takım sonuçları bulunmaktadır.
2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu 4/A maddesi gereğince; polisin belli koşullarda kişileri durdurma ve bu kişilerin kimliğini sorma yetkisi bulunmaktadır.
Benzer şekilde Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Yönetmeliği’nin 46/9. Maddesinde, Jandarmanın durdurma ve kimlik sorma yetkisi düzenlenmiştir.
Polis veya Jandarma tarafından, kimlik bilgisi istenilen kişinin kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya Avukat Kimlik Kartı gibi bir belgeyi ibraz edememesi halinde, kişi kimliğini ispatlayana kadar gözaltına alınabilir. Durum Cumhuriyet Savcısına bildirilir. Kişinin kimliğinin tespiti ile serbest bırakılır.
Dolayısıyla kolluk kuvvetleri tarafından gözaltına alınan kişi kimliği tespit edilinceye kadar hürriyetinden yoksun kalacaktır.

motosiklet Staff answered 3 yıl ago

Şüphelendiğiniz bir durum var ise öncelikle bu kişilerden Polis Kimliği ya da Jandarma görevlisi olduklarına dair bir kimlik belgesi göstermesini talep edebilirsiniz.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere gerek Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’n 4/A maddesi, gerekse Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Yönetmeliği‘nin 46/9.. maddesinde:Polis veya jandarma’nın önce kendi kimliğini ibraz etmesi zorunludur.

motosiklet Staff answered 3 yıl ago

Kayıp Kimlik Başvurusu 2022: Kayıp Kimlik Cezası ve Gerekli Belgeler Nelerdir?
Kayıp Kimlik Başvurusu 2022
Kimliğinin kaybedenlerin veya çaldıranların öncelikle ALO 199 çağrı merkezini araması gerekmektedir. Aksi taktirde bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne bizzat müracaat etmeniz gerekir. Kayıp kimliğin yeniden çıkartılması için randevu alınması şart. Başvuru için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesi olan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden bağlı olunan kurum için randevu alınabilir. İnternetten almak istemeyenler için telefon seçeneği de bulunuyor. Telefon ile Alo 199 arayarak randevu oluşturulabilir. Kayıp kimlik başvurusu için ayrıca menü yoktur.

motosiklet Staff answered 3 yıl ago

2022 Kayıp Kimlik Cezası Ne Kadar?
Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL
Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 37,50 TL
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 75,00 TL

motosiklet Staff replied 3 yıl ago

2022 Kayıp Kimlik Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf.
75 TL olan kayıp kimlik çıkarma ücretini ödenmesi gerekir
Nüfus Müdürlükleri ihtiyaç halinde kimliğinizi kanıtlayan pasaport, ehliyet, aile cüzdanı, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gerekmektedir.
Bu kimlik belgelerinden herhangi bir tanesinin olmaması durumunda başvuruya giderken “anne, baba, eş, ergin kardeş veya ergin çocuklar ya da vasi” götürülmelidir.

motosiklet Staff answered 3 yıl ago

Kayıp Kimlik Cezası Nereye Yatırılır?
Vergi Dairesi Müdürlüklerinden,
Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr/ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla,
Gelir İdarisi Başkanlığına ait web sayfasından
https://alo199.nvi.gov.tr/ ve https://randevu.nvi.gov.tr/ internet adresinde belirtilen anlaşmalı bankalardan
PTT Şubelerinden yatırılabilmektedir.

Your Answer

2 + 20 =

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş