Kasko sigortası isteğe bağlı bir sigorta türüdür. Trafik sigortası ise yaptırılması zorunlu bir sigorta türüdür ve yaptırılmaması durumunda trafik cezası gibi idari cezalar ile karşılaşılabilir. Bunun dışında kasko ve trafik sigortası arasındaki farklar aşağıdaki gibidir.
Trafik Sigortası:
• Yaptırılması zorunludur.
• Kaza durumunda karşı tarafta meydana gelebilecek hasarları karşılar.
• Sigorta teminat limitleri devlet tarafından belirlenir; sabittir, değiştirilemez.
• Sigorta fiyatları serbest tarife üzerinden gerçekleştirilir. Kapsam değişmez, ancak fiyatlar değişiklik gösterebilir.
Kasko Sigortası:
• İsteğe bağlıdır.
• Kaza durumunda sigortalı kişinin aracında meydana gelebilecek hasarları karşılar.
• Sigorta teminatları sigortalı kişi tarafından belirlenir. Ayrıca sigorta poliçesinin kapsamı ek teminatlarla genişletilebilir.
• Sigorta fiyatları, sigorta poliçesi kapsamına göre değişiklik gösterir.
Kasko Sigortası Kapsamı ve Teminatları Nelerdir?
Kasko sigortasının teminat kapsamı, sigorta şirketi ve sigorta yaptıran kişiye bağlı olarak değişebilir. Genellikle sigorta şirketleri, çarpma veya çarpılma ya da çalınma gibi konuları ana teminat olarak sunar. Bu teminatlara ek olarak doğa kaynaklı afetler nedeniyle yaşanan hasarlar veya yanlış akaryakıt dolumu gibi teminatlar da poliçeye eklenebilir.
Kasko indirimleri ise aracın hasar görmemesi veya sigortalının mesleğine göre değişiklik gösterir. Uzun süre hiçbir kaza yaşamayan sürücüler, kaza yaşayan sürücülere göre daha az kasko ücreti öderler.
Kasko Sigortası Neleri Kapsar?
Kasko, zorunlu bir sigorta türü olmamakla beraber aracın yanması ya da çalışanması gibi durumlar için standart teminatlar içerir. Tabii talep edildiği durumlarda, bu teminatların kapsamı genişletilebilir. Sigorta şirketlerinin teminatları belirlediği kasko ürünlerini arasından ihtiyacınıza karşılık vereni rahatlıkla seçebilirsiniz. Ayrıca poliçede aksi belirtilmediği sürece kasko sadece Türkiye sınırları içinde geçerlidir.
Kasko teminatlarının, aracın kazaya açık olduğu her yerde geçerli olabilmesi için yurt dışı teminatının da ek teminat olarak alınması gerekir.
Kasko Sigortası Teminatları
Kasko sigortası standart teminatları arasında yer alan durumları aşağıda bulabilirsiniz:
- Çarpma, çarpışma
- Devrilme, düşme, yuvarlanma
- Yanma
- Hırsızlık
- Asıl anahtarın çalınması sonucu hırsızlık
- Anahtar kaybı
- Kötü niyetli hareketler
- Enflasyon
- Terör
- Deprem
- Sel-seylap
- Aracın yetkisiz kişilerce çekimi
- Sigara ve benzer madde zararları
- Kemirgen teminatı
- Hasarsızlık koruma
- Eskime payı düşmeme
- Kullanım kaybı teminatı
- İhtiyari mali sorumluluk
- Koltuk ferdi kaza
- Kilit sistemi teminatı
- Acil sağlık ambulans hizmeti
- Hukuksal koruma
- Mini onarım hizmeti
- Yol yardım hizmeti
- İkâme araç hizmeti
Kıymet Kazanma Tenzili Nedir?
Araçla yapılan kaza ya da sürekli kullanımdan ötürü aracın hasar görmesi durumunda araçtaki bazı parçaların değişmesi gerekebilir. Yeni eklenen “sıfır parçaların” bedeli, eski parçalardan daha yüksek olacağından sigorta eksperi de bu değişecek parçaların değerini, kaza sonrasında ödenecek olan tazminat tutarından düşer. Böylece aracın değerinin kasko sigortası yaptırılmadan önceki değerinden yüksek olmaması amaçlanır. Bu işleme de “kıymet kazanma tenzili” denir.
Kasko sigortasında ek teminat olarak “eskime payı düşmeme teminatı” yaptırıp kıymet kazanma tenzili işleminin es geçilmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle kaza ve hasar sonrasında aracınızda oluşan değer artışı, tazminat bedelinden düşülmez ve aracınızın değeri yükselmiş olur.
Kasko Bedeli Nedir, Neye Göre Belirlenir?
Kasko bedeli, sigorta poliçesinde yer alan aracın kasko değeridir. Sigorta poliçesindeki teminatlara, ek teminatlara ve poliçe kapsamındaki hasarsızlık durumuna göre bu bedel değişiklik gösterir. Kasko hasarsızlık indirimi ise poliçe süresi kapsamında eğer hasar talebinde bulunulmazsa poliçe yenileneceği zaman ödenmesi gereken tutara uygulanan indirimdir.
Hasarsızlık indirimi oranını etkileyen durumları sigorta şirketleri kendileri belirler. Bunun yanında sürücüler, yeni satın aldıkları araca kasko poliçesi yaptıracakları zaman eski araçlarından kazanmış oldukları hasarsızlık indirimini kullanabilirler.
Ayrıca hasarsızlık indirimi kazanılmasına engel olmayan durumlar aşağıdaki gibidir:
- %100 rüculu hasarlar; karşı tarafın %100 kusurlu olduğu durumlarda ortaya çıkan hasarlardır. Sigortalının ortaya çıkan hasarda kusurunun olmadığının zabıt veya tutanak ile belgelenmesi gerekir. Bu belge ile sigortalı, sigorta şirketinden hasar tazminatı alabilir.
- Radyo ve teyp çalınması, cam kırılması hasarları sadece bir kereye mahsus olarak hasarsızlık indirimi hakkını etkilemez. Ancak her sigorta şirketinde aynı kuralın geçerli olmadığını da söyleyelim.
- Aracın iç ve dış yüzeylerinde oluşan sıyrık, çizik, vuruk gibi mini hasarlar hasarsızlık durumunu bozmaz.