Paylaşımlı, 1 saati ücretsiz, 1 yıllık ehliyet sahibi olmanız gerektiren ve kiralayabileceğiniz elektrikli araç zoop, yollarda. Aplikasyonu kendine özel, izmirlilerin yeni hobisi olma yolunda ilerliyor. Sanıyorum bu araçlarla yakında kimse kendine araç almayıp bunlardan kullanmaya başlayacak. Araç iki kişilik, deneme aşamasında ve kiralamak için randevu sistemi ile çalışıyor. Aplikasyonu indiriyorsunuz ve kullanmaya başlıyorsunuz.
Aracın yayılmasında belediyenin desteği var sanıyoruz çünkü üstünde belediyenin logosu bulunuyor.
Zoop için randevu 1 kere alınıyor sonra qr kodla heryerden kiralayabiliyorsunuz. 40 km hız yapıyor ve oldukça güvenli görünüyor.
ZOOP’un Türkiye’de başlayan yolculuğunun başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede kullanılması amaçlanıyor.
Güneş enerjisiyle şarj oluyor, mobil uygulamayla kapısı açılıyor
Saatte 70 kilometre hıza çıkabilen araçlarda, lityum iyon bataryalarla yol alıyor. Evlerde de kullanılan 220 voltluk akımlarda şarj edilebilen araçlar, tepesine bulunan panelleri aracılığıyla enerjisinin önemli bir kısmını güneşten alıyor.
Üzerindeki ışıklarla kullanıcısına mesaj veren mini elektrikli araçlarda, yeşil ışık ‘kiralanabilir’, mavi ışık ‘kullanımda’, kırmızı ışık ise ‘şarjı yetersiz’ anlamı taşıyor.
kaynak: kısmen aa sitesinden alıntılanmıştır.
Daha önce de bisiklet veya elektrikli scooterlarda kullanılan teknolojiye benzer bir teknoloji olan Zoop mini elektrikli araçlarda kullanıldığı için ayrışıyor. Saatte 70 kilometre hıza çıkabilen mini elektrikli araçlarda, lityum iyon batarya teknolojisi kullanılıyor. Evlerdeki pirizlerde de şarj edilebilen araçlar, tepesinde bulunan güneş panelleri aracılığıyla enerjisinin önemli bir kısmını güneşten de alabiliyor.
Mini araçların üzerine yerleştirilen ışıklarla kullanıcısına mesaj veren sinyalizasyon sistemi bulunuyor. Yeşil ışık ‘kiralanabilir’, mavi ışık ‘kullanımda’, kırmızı ışık ise ‘şarjı yetersiz’ anlamı taşıyor.