1. Anasayfa

e-Devlet Trafik Cezası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?


0
Forum – Sorulare-Devlet Trafik Cezası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
motosiklet Staff asked 3 yıl ago

e-Devlet Trafik Cezası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
e-Devlet kapısından trafik cezası sorgulama işlemini yapabilmek için ilk adımda ilgili sayfaya girilmesi gerekir. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)” sayfası üzerinden sorgulamalar anında tamamlanabilir.

  • İlgili sayfayı açtıktan sonra; vatandaşların giriş yapabilmesi için “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına basmaları şarttır. Kimlik doğrulama işlemi için T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi kullanılır.
  • Güvenlik adımlarını tamamladıktan sonra ise sorgulama yapmak istediğiniz aracın plakasını ilgili boşluğa yazarak sorgulamayı yapabilirsiniz.

Trafik Cezası Erken Ödemeleri Nereye Yatırılır?
Trafik cezalarının tebliğ tarihinden sonra 15 gün içerisinde yapılan ödemelerde yüzde 25 oranında indirim geçerli olur. İndirimli olarak ödenebilecek cezalar, anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödenebilir. Anlaşmalı bankalar arasında; PTT, Akbank, Garanti Bankası, Halkbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi, HSBC, Finansbank, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), Vakıfbank, Ziraat Bankası, Denizbank, Türkiye Finans Bankası ve Aktif Bank yer alıyor.
Bankalar üzerinden bizzat ödeme işlemini yapmak istemeyen kişiler, e-Devlet kapısından ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesi üzerinden trafik cezası ödemelerini gerçekleştirebilirler.

e-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Ödemesi Nasıl Yapılır?
Trafik cezalarına dair ödemelerde e-Devlet kapısı kullanılabiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan “Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme” sayfası üzerinden trafik cezası ödemesi yapılabilir.

  • İlk adımda ilgili sayfaya tıklamanız gerekir ve açılan sayfadaki “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına basılması yeterli olur. Kimlik doğrulama adımlarının geçilmesi için e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numarasına ihtiyaç vardır.
  • Güvenlik adımlarının tamamlanmasından sonra trafik cezası sorgulamasını yaparak online bir şekilde ödeyebilirsiniz.

12 Answers
motosiklet Staff answered 3 yıl ago

Ehliyete yazılan ceza ne zaman sisteme düşer?
 

Trafik cezasının e-Devlet sistemine ne zaman düşeceği, sürücüler tarafından faiz ödememek adına oldukça merak edilen bir konu. Trafik cezaları 3 ile 7 gün arasında e-Devlet’de, 7 gün içerisinde ise EGM’de görünür.

motosiklet Staff answered 3 yıl ago

Trafik cezaları nereye ödenir?

Vergi dairesi, anlaşmalı banka şubeleri veya PTT’ye giderek aracın üzerine kayıtlı olduğu kişinin T.C. kimlik numarasını vererek trafik cezasını ödeyebilirsiniz.

Başka şekilde internet üzerinden de trafik cezası sorgulama ve ödeme yapabilirsiniz:
• E-Devlet’te “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasından,
• Gelir İdaresi Başkanlığının hizmeti olan İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesini tıklayıp T.C. kimlik numarası ve araç plakasını girerek,
• Veya Gelir İdaresi Başkanlığının anlaşmalı olduğu bankaların internet sitelerinden ya da mobil uygulamalarından trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerinizi yapabilirsiniz.

motosiklet Staff answered 3 yıl ago

Trafik cezası indirimi ne kadar ve indirimden nasıl yararlanılır?
Trafik cezasının kesildiği günden itibaren 15 gün içerisinde ödeme yaptığınız takdirde %25 indirimden yararlanabilirsiniz. 15 günü geçen ödenmemiş trafik cezalarında indirim hakkı bulunmaz ve ödenmediği takdirde her ay %5 faiz eklenerek artar.

motosiklet Staff answered 3 yıl ago

Trafik cezasına itiraz süresi ne kadardır?
Trafik cezası 2 şekilde kesilebilir: Plakaya yani radar sistemleri ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemleri (Mobese) kameraları tarafından kesilen veya çevirme yapan trafik polisinin yüz yüze ceza yazması şeklindedir. Trafik cezası plakaya kesilmişse, itiraz süresi cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gündür. Ancak trafik memurunun yüz yüze kestiği trafik cezalarında tebliğ tarihi aynı gündür ve 15 günlük itiraz süresi hemen başlar.

motosiklet Staff answered 3 yıl ago

Trafik cezasına itiraz kaç günde sonuçlanır?
Trafik cezasına itiraz sürecinde duruşma olmaz ve mahkeme kararı tarafınıza tebligat ile bildirilir. Yetkili Sulh Ceza Mahkemesi’nin yoğunluğuna bağlı olarak itirazın sonuçlanma süreci de değişkenlik gösterir. Dolayısıyla trafik cezası itirazının kaç günde sonuçlanacağı konusunda kesin bir ifade kullanmak mümkün değildir. Mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak itirazın sonuçlanması 2-3 aylık bir zaman dilimine kadar uzayabilir.

motosiklet Staff answered 3 yıl ago

ARAÇ MUAYENE GECİKME ÜCRETİ
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. maddesinin a bendine göre muayenesi yapılmadan trafiğe çıkarılan araçlara uygulanacak olan 2021 muayenesiz araç cezası 314 TL, ceza puanı ise 10’dur.
Muayenesiz olarak denetimlere takılan araçlar trafikten men edilirler ve muayenelerini yaptırmaları için 7 günlük süre tanınır. Bu süre için araç sahibi hiçbir şey yapmaz ve yeniden denetimlerde yakalanırsa Karayolları Trafik Kanunu’nun 34/b ceza koduna göre 652 TL para cezası ödemek zorunda kalır. Trafikten tekrar men edilir ve en yakın TÜVTÜRK istasyonuna yollanır.
ARAÇ MUAYENESİ YAPILMADIĞINDA NE OLUR?
Sürücülerin araçlarına karşı belli sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklardan biri de aracın bakımını düzenli olarak yaptırmaktır. Gerekli muayeneler yapılmamış hiçbir araçla trafiğe çıkılmamalıdır.
Kontrollerden geçmeyen araçlarla trafiğe çıkıldığı tespit edildiğinde sürücüye belli oranlarda ceza yazılır. Periyodik olarak muayeneye girmesi gereken araçlara yazılan cezaları ruhsat sahibi ödemekle yükümlüdür. Ceza ödenmezse ve bakımlar yapılmazsa araç trafikten men edilir.
ARAÇ MUAYENE CEZASI NEREYE ÖDENİR?
Diğer tüm trafik cezaları gibi muayene cezaları da e-Devlet kapısından, vergi dairelerinden, PTT şubelerinden, bankalardan ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden ödenebilir. Ceza bildirimi size ulaştıktan sonra ödemenizi bu kanallardan biri aracılığıyla yapabilirsiniz. Nakit ya da kredi kartı ile ödeme yapmanız mümkündür.
ARAÇ MUAYENE SÜRELERİ NE KADAR?
Her araç tipi için muayene süresi farklıdır. Örneğin otomobiller ve römorklar ilk iki yılın sonunda 2 yılda bir muayeneye getirilmelidirler. Ancak lastik tekerlekleri olan traktörlere ve bunların römorklarına ilk 3 yaştan sonra 3 yılda bir muayene yaptırılmalıdır.
Taksi, otobüs ve kamyon gibi diğer bütün motorlu araçlar ve bunların römorkları her yıl muayeneye getirilmelidir.

motosiklet Staff answered 3 yıl ago

ARAÇLARIN MUAYENE SÜRESİ KAÇ GÜN GECİKEBİLİR?
Muayene tarihi geçen araçlara bir gün dahi olsa gecikme cezası verilir. Kontrollerde verilen ek süre içinde sürücü TÜVTÜRK istasyonlarına gönderilir. Bu ek süre içinde muayene girmeyen araçlara hem para cezası hem de trafikten men etme cezası uygulanır.
Muayenede ağır kusurlu çıkan araçlar için 1 ay sonraya muayene tarihi verilir. Bu sürede yeniden muayene ücreti ödenmesi gerekmez. Ancak muayene tarihi geçirilir ve yine muayeneden kalınırsa ceza ödenmesi gerekir.
Sonuç olarak çeşitli sebepler nedeniyle muayene süreleri gecikebiliyor ve sürücüler ceza ödemek zorunda kalabiliyor. Araç muayenelerinin amacı, trafikte düzeni sağlamak ve hem sürücülerin hem de diğer insanların can ve mal güvenliklerini koruyacak şekilde araçları denetlemektir.
Trafiğe çıkamayacak durumdaki araçları belli aralıklarla tespit ederek, motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerini kontrol etmek, böylece aracın ömrünün uzamasını ve ikinci el değerinin artmasını sağlamaktır.

motosiklet Staff answered 3 yıl ago

Ehliyete yazılan ceza ne zaman silinir?
 

Yani alınan ceza puanları 1 yıl için hesaplanır. Fakat yıllık olarak silinmesinden kasıt her yıl Ocak ayında silinmesi olarak algılanmamalıdır. 1 yıllık süre sizin ilk ceza aldığınız tarihten başlanarak hesaplanmaktadır ve cezanın üzerinden 1 yıl geçtiğinde ceza puanınızda otomatik olarak sistemden silinmektedir.

motosiklet Staff answered 3 yıl ago

Şahsa yazılan ceza E devlete ne zaman düşer?
 

RADAR CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Radar tarafından plakanıza yazılan trafik cezaları sisteme 3 gün içerisinde e-devlet sistemine yansıtılmaktadır.

motosiklet Staff answered 3 yıl ago

Trafik cezalarında 15 günlük süre ne zaman başlar?
 

Eğer trafik cezası gıyapta kesilmişse, itiraz süresi cezanın tebliğ edildiği tarihinden itibaren 15 gündür. Ancak trafik memurunun yüz yüze kestiği trafik cezalarında tebliğ tarihi aynı gündür ve 15 günlük itiraz süresi hemen başlar. Trafik cezalarına itirazlar 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapılır.

motosiklet Staff answered 3 yıl ago

Trafik cezam olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
 

Adınıza kayıtlı bir trafik cezanız olup olmadığını öğrenmek için emniyet müdürlüğüne gidebileceğiniz gibi bu işleminizi online olarak da gerçekleştirebilirsiniz. “Plakadan ceza sorgulama” yaparak veya T.C. kimlik numaranız, vergi numaranız üzerinden ceza durumunuzu öğrenebilirsiniz.

motosiklet Staff answered 3 yıl ago

Plakadan borç sorgulama nasıl yapılır?
 

E-Devlet ile plakadan araca ait borç sorgulaması yapabilmek için turkiye.gov.tr linkine tıklanır. “E-Hizmetler” ardından “Güvenlik” ve son olarak da “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bölümlerine girilir. Sorgulama yapmak için kimlik doğrulaması yapılır.

Your Answer

19 + 8 =

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş