1. Anasayfa

Arka çantayı ruhsata işlettim


1
Forum – SorularCategory: Teknik BilgiArka çantayı ruhsata işlettim
motosiklet Staff asked 3 yıl ago

İbrahim arkadaşımız “Arka çantayı ruhsata işlettim” yani işletebilenler arasına katılmış. fakat söylediği bir şey dikkatimi çekti. Yolcu sayısı 1’e iniyor. Aşağıda ve bizim gurupta yazısını görebilirsiniz.

Arka çantayı ruhsata işlettim

Büyük şehirlerde son yıllarda çok fazla trafik kontrolü olmakta. Bu kontrollerin birçoğu ehliyet, sigorta ve muayene kontrolü olsa da arka çantanın ruhsata işli olup olmadığını kontrol eden birimler de var. Bu nedenden dolayı sadece para cezası dışında motorun bağlanması da söz konusu olabiliyor.
Birçok projede maalesef arka çanta ruhsata işletildikten sonra motorların arka yolcu taşıma sayısı 1’e düşmektedir. Bu yüzden bu işlemleri yaptırmadan önce mühendislik firması ile bu konuyu mutlaka görüşün. Motorunuza takacağınız arka çanta eğer arka yolcunuzun oturma ve el tutma alanına engel teşkil etmiyorsa yolcu sayısında değişiklik olmayabiliyor. Bir diğer konu ise arkaya takacağınız çanta arka kuyruk kısmında değil de yanlarda ise ruhsata işletmenize gerek yoktur. Yani yan çantalara herhangi bir cezai işlem yok, bilginize..!
Öncelikle “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu” nun 32.maddesine göre; Hususi veya Ticari kullanılan, 50cc yada 1000cc, scooter yada enduro hiç farketmez, eğer motorun arka kuyruk kısmına çanta takılıysa bu çantanın projelendirilip ruhsata işletilmesi gerekiyor. Normal şartlarda çantalar, fabrika çıkışı orijinal parça olmadığından ve motorlara sonradan takılan bir aksesuar olduğundan dolayı, ruhsat işlemlerinin yapılması gerekli.
Şimdi size arka çantanın ruhsata nasıl işletileceğini adım adım anlatacağım.

Arka çantayı ruhsata işlettim
Arka çantayı ruhsata işlettim

Sırasıyla anlatıyorum;

Proje-Mühendislik Firması İşlemleri
İlk olarak bir araç proje mühendislik firması bulmanız gerekiyor. Çevrenizde araştırarak bu firmaları bulabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey, firmanın daha önce motosiklet ile ilgili tadilat projeleri hazırlamış olması. Her firma motosiklet tadilat projesi hazırlamayabiliyor. Bu yüzden tercihen daha önce motosiklet projesi hazırlamış bir firma bulmaya çalışın. İşlemleriniz daha hızlı ve güvenilir bir şekilde ilerler. Diğer türlü bu işi hiç yapmamış yada yeni başlayacak olan bir mühendislik firmasında ufak tefek sorunlar yaşanabilir. Benim bulduğum firma, daha önce birkaç gıda şirketinin adetli bir şekilde motosiklet çanta projelerini hazırlamış, bu yüzden tecrübelilerdi. Mühendislik firmasına motorunuzla beraber yanınızda Ruhsat ve motorun Uygunluk Belgesi (Teknik Belge) ile gidiyorsunuz. Bu arada arka çantanızın da motora takılı olması gerektiğini belirtmeme gerek yok sanırım. Ayrıca aracın şasi numarasının da net okunuyor olması gerekmekte. Projeye başlamadan önce proje ücretini sizden peşin yada bir kısmını isteyebilirler, burada nasıl ödeme yapacağınız size kalmış. Ben peşin olarak ödemiştim, tercih sizin. Öncelikle normal bir metre ile motorun ve koyacağınız taşıma çantanızın detaylı ölçüleri alınıyor ve bir A4 taslak üzerine kaydediliyor. 10-15 dk’ lık bir işlem, çok uzun değil. Bu firmaların bağlı oldukları TSE (Türk Standartları Enstitüsü) tarafından yetkilendirilmiş bir mühendisleri oluyor. Alınan ölçüleri firmanın bağlı olduğu mühendis proje haline getiriyor ve TSE’ ye sunuyor. Aynı gün yada ertesi gün size TSE Araç Kontrol Merkezi’ nden randevu alınıp bir kayıt numarası oluşturuluyor ve oraya gitmeniz söyleniyor. TSE için randevu ve giriş işlemlerini başvurduğunuz mühendislik firması çözecek, unutmayın.

TSE Araç Kontrol Merkezi İşlemleri
Elinizdeki kayıt numarası ile bağlı olduğunuz ildeki TSE Araç Kontrol Merkezi’ ne gidiyorsunuz. Elinizde numara olmadan sakın gitmeyin, gittiğinizde önce kayıt numarası soracaklar. Bu yüzden boşa gitmiş olursunuz. Motorun çantası üzerinde olacak, ruhsatınız ve motorun uygunluk belgesi de ayrıca yanınızda olsun, soracaklar. Aracın şasi numarası okunaklı olmalı. Bankoda gerekli girişi yapan yetkili sizden kayıt ücretini (nakit yada banka – kredi kartı) aldıktan sonra size motorun başına gitmenizi söyleyecek. Eğer kalabalık yoksa iyi, çok beklemezsiniz ancak yoğunluk varsa biraz beklemeniz olası. Ben, İstanbul / Samandıra’ daki kontrol merkezine sabah erken saatlerde gitmiştim ve hiç sıra yoktu ancak güne ve saatlere bağlı olarak yoğunluk değişebilir. Motorun başına bir teknik yetkili gelecek ve mühendislik firmasında ölçülen yerleri aynı şekilde o da ölçecek. Motorun şasi numarasını kontrol edip kayıt edecek. 5-6 dk. içinde teknik işlemler bitiyor ve bankodaki yetkili “yapılan tadilatın yönetmeliklere uygun olarak kontrol edildiğine” dair size bir “Münferit Araç Uygunluk Belgesi” veriyor. Bundan sonraki kalan işlemlerde artık bu evrakta gerekli olacak. Bu kısımdaki işlemler bu kadar. Tüm evraklarınızı eksiksiz alarak, tekrar mühendislik firmasına geri dönme vakti…

Proje-Mühendislik Firması İşlemleri (Devam…)
TSE kayıt ve ölçü işlemlerini bitirdik. TSE’ den aldığımız evrağı ve diğer bütün evraklarımızı tekrar mühendislik firmasına geri götürüyoruz ve beklemeye başlıyoruz. Projenin TSE tarafından teknik işlemleri başlıyor. Bu aşamada mühendis teknik girişlerin kayıtlarını ve düzeltmelerini vs. yapıyor. Bu işlemler bende 3 gün sürdü. Yoğunluğa bağlı olarak belki sizde farklılık gösterebilir. Sonrasında size dönüş yapılacak ve projenizin hazır olduğu söylenecek. Artık evraklarınızı teslim alabilirsiniz. Şimdi artık elimizde motorumuzun ruhsat ve kendi Uygunluk Belgesi dışında, onaylanmış ve hazır bir TSE-Münferit Uygunluk Belgesi de var. Tüm evraklarınızı eksiksiz geri aldıktan sonra artık TüvTürk Araç Muayene serüveni başlıyor…

TüvTürk Muayene İşlemleri
Bu kısım çoğunuzun bildiği araç muayene kontrol işlemlerinden oluşuyor. “Aracın projeye uygun olarak tadil edildiği kontrolünün yapılması” için size en yakın yada en uygun Tüvtürk Muayene istasyonu’ ndan randevu almanız gerekmekte. Burada dikkat etmeniz gereken nokta genel muayene yerine “Tadilat Muayenesi” olarak randevu almanız gerektiği. Yani telefon ile yada online randevu alırken “Tadilat muayenesi” olarak randevu alacaksınız, unutmayın. Randevu günü yanınızda “Ruhsat, aracın Uygunluk Belgesi ve TSE- Münferit Uygunluk Belgesi” mutlaka olsun. Aynı şekilde şasi numaranız okunaklı olması gerekmekte. Bu arada motorun lastikleri, ön-arka farları, sinyalleri, frenleri vs. sorunsuz olsun. Sadece çantaya baktıklarını sanmayın, diğer birkaç kısım da inceleniyor. Muayeneyi yapan teknik yetkili çantayı metre ile ölçüyor, gerekli tüm kontrolleri yapıyor. Herşey sorunsuz ise muayeneden geçiyorsunuz ve size bir “Araç Tespit Raporu” veriliyor. Benim motor yeni olduğu için diğer aksamlar sorunsuzdu, sadece kısa farlarda bir ayarsızlık varmış. Hafif kusurlu olarak tadilat muayenesini geçtik. Muayene tarihinizde yenilenmiş oluyor, ve güncelleniyor. Buradaki işlemler tamam. Tüm evraklarınızı da alarak yavaş yavaş son durağa doğru geçiyorsunuz…

Noter İşlemleri
Ve son olarak ruhsatınızın yenilenme vakti geldi. Artık elimizde diğer evraklarımızla beraber muayene istasyonu’ ndan aldığımız “Araç Tespit Raporu” da var. Noter yetkilisi kimliğinizle beraber elinizdeki tüm evraklarınızı sizden isteyecek. Benim buradaki işlemlerim, noterin bu işlemleri ilk kez yaptığından dolayı biraz uzun sürdü. Hatta proje için mühendislik ve TSE kısımlarını bana sorup öğrendiler, onlara da çantanın ruhsata işletilmesini soranlar oluyormuş arada. Noter yetkilisi, ruhsat üzerine giriş yaparken “TSE Münferit Uygunluk Belgesi” nde yazan şekilde giriş yapıyor. Yani benim evrakta “Motosiklet Taşıma Kutusu” yazdığı için o şekilde girişi yapıldı. Bazı projelerde çanta, sepet vs. diye giriş yapılabilir ve bu şekilde yazılabilir. Hepsi aynı şey, telaş yapmanıza gerek yok. TSE Uygunluk Belgesi ve Araç Tespit raporu dışındaki evrakların birer fotokopisini kendilerine alıp asıllarını size verecekler. Bu iki evrağın asıllarını kendilerine alıyorlar, fotokopilerini size veriyorlar. Fotokopileri mutlaka kendinize yedek olarak alın. Bana TSE evrağının fotokopisini vermeyi unuttular, hatırlattım ve aldım, önemli..! Ruhsat işlemleri bittikten sonra artık ruhsatınızın diğer bilgiler kısmında çantanız işli olarak gözükecektir. Motorunuza onaylattığınız ve muayeneden geçen çantanız dışında artık istediğiniz farklı bir çantayı da takabilirsiniz.

Hayırlı olsun 🙂

Son olarak gelelim ödediğim ücretlere, güncel tutarları aşağıda veriyorum;
Proje ve Mühendislik Ücreti “650 TL” (Değişkenlik gösterebilir, pazarlık gücünüze bağlı).

TSE Araç Kontrol Merkezi Ücreti “570 TL” (Sabittir).
TüvTürk Tadilat Muayene Ücreti “258 TL” (Sabittir).
Noter Ücreti “336 TL” (Sabittir).

TOPLAM: “1.814 TL”

motosiklet Staff replied 3 yıl ago

Aşağıdaki linktende okuyaiblirsiniz ve soru soraiblirsiniz.

https://www.facebook.com/groups/motosikletsitesi/posts/1924232341093496/

1 Answers
motosiklet arka çanta answered 5 ay ago
  • TSE araç inceleme, muayene, rapor ve hizmet bedeli toplamı 10.204 TL’dir
  • Motosiklet Tüv-Türk muayene ücreti 927,60 TL’dir.
  • Motosiklet arka sepeti ruhsata işletmek için noter ücreti ise 1.140 TL’dir.

Yeni fiyatlar yukarda..
kaynak: motosiklet arka çanta projesi

Your Answer

16 + 2 =

Okumaya Devam Et
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş