Rodaj Nedir, Nasıl Yapılır

Rodaj Nedir, Nasıl Yapılır? – Rodaj süresini, kullanma kılavuzundaki hız/devir/mesafe limitlerine uyarak geçirmekte yarar görüyoruz. Yani kulaktan dolma değil, gerçek bilgilerden yararlanmakta gerekiyor.

Rodaj Nedir, Nasıl Yapılır?

1. Rodaj yapılırken motorun devrini arttırıp azaltarak aynı devirde kalmamak gerekiyor (ısınan parçaların ve bölümlerin soğutulabilmesi için). Ayrıca ilk rodaj için motorunuzun içine daha kalın bir yağ koyarlar o yüzden fazla gazlamayın derler.

2. Motor parçaları ve yataklar üzerine aşırı yük bindirmek gerekiyor. Aşırı yük binen parçalar parlaklaşır, birbiri üzerine oturma gerçekleşmesi bir süre sonra zorlaşır. Örneğin vitesleri izin verilen maksimum devire kadar çıkarıp üst konuma geçmek gerekiyor. Ek bilgi: iç tırtıklar düzgün bir rodaj görürse, biraz azalır ama tekrar sağlıklı bir şekilde çalışmaya başlarlar.

3. Çok kibar kullanmanın da bir mantığı yok o yüzden. Tam gaz gitmeyin ve limitlere uygun gidin yeterlidir. Ani gaz kapadık, ani gaz açtık derken rodaj sonunda silindirin, pistonun içindeki parçalar arası kaçaklar olacaktır.

4. Önerilen km’de ilk bakımı yaptırın. Bu bakım aralıkları tüm yol şartları düşünülerek eklenmiştir. Rodaj sonunda yağın içinde demir parçaları yüzer durumdadır. Yağı ile filtreyi mutlaka değiştirerek motorun sağlıklı şekilde çalışması sağlanır.

rodaj nedir

Rodaj’da yapılan yanlışlık ise şu’dur.

5. Otobana veya uzun yola çıkıp 1000 km yapmaktır. Aslında motorun tüm devir aralıklarında yüklenip boşaltılarak yola, kendine alıştırılması gerekiyor.

6. İlk 100 km boyunca frenler çok iyi tutmayacaktır, nedeni lastiklerin üstündeki mum tabakası yüzündendir. Yani lastiklerin ve frenlerin de rodajı vardır, birkaç yüz km sonra maksimum frenaj ve yol tutuşu sağlamlaşır.

7. İlk motorunuz ise sizde rodaj yapıyorsunuz demektir. Yani o motora alışma süreciniz satın almanız ile başlamıştır. Temkinli olun, ani kalkışlar, duruşlar yaparken dikkatli olun.

Bu konuda bazı sitelerde güzel bilgiler buldum. Onları da okuyabilirsiniz.

Motosikletinizi azami olarak 50 km/h hız ve 5 Bin devir üzerinde kullanmamanız gerekir.

İlk 300-500 KM arası motosikletinizi zorlamadan dikkatli kullanmalısınız. İlk bakımdan hemen sonra yeni yağa alıştırıp ondan sonrası için motosikletin devrini yüksek tutmaya başlayın. 6-7 bin devirde sürmeye başlayın. Düzlük alan buldukça motoru ısıtarak basın. hızlanmaları hissedeceksiniz. Motorun içi hava almış olacak ve açılmış olacak. Yaklaşık 500 KM boyunca motoru 7 bin devrin altında tutmamaya çalışın. Tabi bu yazıyı motoru aldığınız yere de bir sorun çünkü motordan motora göre değişmektedir. Kapsamlı olandan bahsediyorum.

Efsanelere fazla inanmayın, sağlıklı olmaz. Motorunuzu 1. viteste 20-30 saniye redline zorlayın derler sonra her vites için aynısını yapmanız gerektiğini söylerler. bu motorun daha hızlı aşınmasına yardımcı olur fakat daha çok titreme meydana getirir. O yüzden motorunuzu zorlamayın. Bırakın zamanla motor kendi açılsın.

Yeni, sıfır kilometre alınan motosikletlerde motor kısmında yer alan sistemlerin ve parçaların birbiriyle uyum sürecinde çalışabilmeleri için “Motor Açma” yada bir başka deyişle “Rodaj” işlemi uygulanması yapılır.

Rodaj’da motosikletler ilk defa kullanıldığından belli bir süre fazla ısıtmadan ve zorlamadan çalıştırılmalıdır. Bu süreçte piston ve silindirlerin birbiri ile daha iyi uyumlu çalışması sağlanır. Eğer ki ilk zamanlarda motosiklete yanlış rodaj uygulaması yapılırsa ilerleyen zamanlarda güç kaybı oluşur ve bu güç kaybı motosikletten beklenen performansın alınamaması anlamına gelir. Çünkü ısınmamış motor üzerindeki sıkıştırmalar, motor içinde aşınmalara ve bunun sonucu silindir ve segmanların sürtünmesinden oluşan parça, çapak ve metal talaşı gibi ufak maddelerin motorunuza zarar vermesine sebep olur.

Rodaj zamanının avantajı ise kullanıcının motosiklete alışma sürecidir. Ve bu süreçte motosikletinizi 500-1000 km arasında fazla sıkıştırmazsanız, hem motorunuzun kondisyonu bakımından iyi olur, hem de sizin motorla ilişkilerinizi genişletir ve hakimiyet gücünüzü yükseltir.

Motosikletinizin uzun ömürlü olması ve motosikletten beklenen yüksek verimi verebilmesi için Rodaj işlerinin çok dikkatli ve motoru koruyarak yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda garanti belgesinde yazılan kurallara uyulması gerekmektedir. Bu kurallardan bazıları ise;

  • Azami son hızın (garanti kitapcığında verilen max. hız) 4 te üçünü geçmemek.
  • Uzun süreli aynı viteste ve aynı hızda gitmemek.
  • Ani duruş ve kalkışlar yapmamak.
  • Motoru yüksek devirlerde çalıştırmamak.
  • Motoru sıkıştırmamak.

Rodaj süresinde en önemli nokta motorun yüksek devirlerden kaçınılarak kullanılması gerektiğini kesinlikle unutmayın!

AEA’nın güzel bir rodaj tanımına bakabilirsiniz.

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık