Bir supersport motosiklet gücüne yakın ve viraj kabiliyetine sahip oldukça çılgın görünüşlü bu motosikletler supersportlardan farklı olarak adı üstünde çıplak yani az grenajlı, bol metal görüntülü olarak üretilmekteler. Motosikletin üzerinde depo, far, akü kapağı gibi mecburi bölümler hariç neredeyse hiç grenaj (ki aslında grenaj değil ‘karenaj’dır) olmaz. Bu çıplaklık motosikleti daha asi bir delikanlı gibi gösterse de bir takım dezavantajları vardır.
Avantaj ve dezavantajları
Naked sınıfının avantajları; Güçsüz modelleri çekilmez, genellikle güçlüdürler. Ayrıca manevra kabiliyetleri SS motosikletlerle yarışır. Benzer güçte ki motorlara oranla şehir içi kullanıma daha yatkın üretilmişlerdir. Kaza durumunda koruma takozunuz yoksa zarar doğrudan motorunuza olacaktır.
Naked sınıfın dezavantajları; Performansı yeterli ve yakıt sarfiyatları yüksek motosikletlerdir. Ayrıca grenajsız ve rüzgar camsız tasarımları sebebiyle rüzgârdan çok fazla etkilenir ve uzun seyahatlerde sürücüyü çok yoran tipte modellerdir.
Bu tarza örnek olarak da KTM Duke serisini, Ducati Monster’ını veya Yamaha Mt serisini gösterebiliriz.
Yıllardır SS ve sonra naked motosiklet kullanan bir kişinin yorumunu aşağıda okuyabilirsiniz?
önce + ve – leri sıralayalım, bir naked ve altında ss için yaptığım aynı konudaki yorumlarımı okuyabilirsiniz
N – oturuş olarak daha diktir. şehir içi ve uzun yolda daha az yorar
ss – oturuşunu kendinize yakın hissetmelisiniz. aksi halde bel ve boyun ağrısından motor sürmek işkenceye dönüşür.
N – nakedda örn. otobanda 150-160 km den sonrası eğer kaliteli bir ön camınız yoksa rüzgara karşı bir mücadele başlıyor.
ss – ön cam ve oturuş münasebetiyle rüzgar pek sorun olmuyor.
N – canım ülkemde en kötü çinliye bile grenaj yaptırsan 1 haftada satılır ama çıplak makina rağbet görmez ve karizması düşüktür
SS – hızlı alınıp satılır, karizması ve sesi çoktur.
n- yan yatma veya kaza gibi problemlerde kafadan 3-5 bin tl grenaj parası kesin çalışmaya başlar
SS – en azından grenaj masrafını düşebiliyorsun….
sonuç;
ben artık kafa grenajı olmayan mtosikletlerden görünüş olarak zevk alsam da, otobanda rüzgardan çok yoruldum. tokatlanmış gibi hissediyorum. o yüzden fazer direksiyona sahip kafa frenajlı veya direksiyonu yükseltilmiş ( dört silindiri sevmem ama ülkemin piyasası bu olmamasına rağmen sessiz bir eksozu uzun yolda tercih ederim. motor sesinden kafam şişiyor ) güzel ve sessiz bir eksozla donatılmış, bagaj kullanımına izin veren PAN EUROPAN, FJR 1300, VFR 800, xj6 tarzı motorları tercih ederdim….
Diğer motosiklet modelleri ile ilgili kısa tanımları aşağıda okuyabilirsiniz
1. Scooter motosiklet
pratik kullanımlı genelde şehiriçi kullanılan motosiklettir aktarma cvt sistemdir yüksek devirde çalışır çok yakar plastik aksamı çoktur bagaj geniştir önde boşluk vardır tekerlekler küçüktür çukurlarda tehlikeli olabiliyor. 800 cc gibi maxi modelleri vardır bisiklet binen herkes kullanabilir sağ el gaz ve ön fren sol el fren bu kadar
2. Cub motosiklet
genelde 4 vites yarı otomatik motosiklettir çok az yakar 2 litre civarı vites vardır ama debriyaj yoktur motorları yatık tip motordur plastik aksamlıdır şehiriçi kullanıma uygundur sol ede birşey yoktur sağ elde gaz ön fren sağ ayakta arka fren sol ayakta vites levyesi. en iyisi modenas gt 135 modelidir ama fiyatı el yakar.
3. Racing motosiklet
Agresif sürüşlü rahatsız oturuş pozisyonlu fakat oldukça hızlı ve havalı aletlerdir şehiriçi kullanılabilir fakat çok yaktığı için ve dur kalklarda hararet yapar motor boşu boşuna yorulur etrafımda bunu alanların genelde ufak bir motosikleti daha oluyor.
4. Chopper motosiklet
koca silindirli uzun alçak böyle sakallı dövmeli iri kıyım amerikalıların kullandığı motosiklet tipidir aynı hacimdeki diğer motosikletlerden daha az güç üretir deli gibi homurdanır acayip titrer uzun yolda rahattır şehiriçinde yakıttan ve boyuttan üzer ağırlıkları 300 kiloya yaklaşır.
5. Cross motosiklet
kısa vites oranlı koca tekerlekli uzun amortisörlü yerden oldukça yüksek böyle dağa taşa vurmak için kullanılan motosiklet türüdür şehiri çinde dişli lastiklerden dolayı yol tutuşu zayıflar.
6. Mobilet
2 zamanlı 50 cc hacimli cvt aktarmalı motosiklet tipidir eskilerden gelen az yakar efsanesi vardır evet 250 300 cc javalara göre o zamanlar az yakarmış ama şimdiki motosikletlere göre oldukça fazla yakıyor parça kısıtlı ve pahalı.
7. Touring motosiklet
Çok paralı abilerin sürdüğü koca motorlu kalıplı ama çok agresif olmayan ağır ama konforu arabayı aratmaz herşeyi vardır uzun yola gider selesi koltuk gibidir bunların başını honda goldwing çeker fiyat olarak en pahalı motosiklet türüdür.
8. Commuter motosiklet
az yakan çok kaçan yüksek motor hacmine sahip olmayan az plastik aksamlı manuel vitesli parçası ucuz olan genelde şehiriçi kullanılan ama şehirdışı istenirse hayır demeyen çok zevkli motor tipidir
9. Cg motosiklet
genelde ön arka kampana frenli tel jantlı köylüde denilen aslında comumuter sınıfına giren düşük hacimli motosiklet tipidir tercih sebebi ucuz olması basit yapılı olması ufak dokunuşlarla 100 cc den 200 cc gibi değerlere çıkar.