Sınırlarımızda sorunlar yaşadığımız dönemde konuşulan ilk konulardan biri jeep, iş makinaları, kamyon ve tırlar için sefer görev emri verilirken motosikletlere sefer görev emri verilir mi veya yollanır mı konusu konuşulmaya başladı. Eğer savaş hali olursa emirler size ulaştırılarak, en yakın trafik veya il savunma müdürlüklerine gidip ruhsata işletilmesi gerekiyor.
Detaylar ve kanunla belirtilen bilgiler aşağıdadır. Motosikletlere sefer görev emri gelir mi?
Emir gelirse elinize nasıl ulaşıyor.
Araç seferberlik faaliyetleri, 2941 Sayılı Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu ve Tüzüğü (90/500 sayılı) esaslarına göre Milli Savunma Bakanlığınca yürütülüyor.
Milli Savunma Bakanlığınca 4 suret tanzim edilen Sefer Görev Emirleri (SGE), Milli Müdafaa Mükellefiyeti Komisyonu kararı aldırılmak ve araç sahiplerine tebliğ ettirilmek üzere, İl Sivil Savunma Müdürlüklerine buradan da Trafik Tescil Şube ve Bürolarına gönderiliyor.
Sefer Görev Emri Alabilecek Araçlar
• Arazi Vitesli Jeepler
• Kamyonetler
• Kamyonlar, Damperli Kamyonlar
• Otobüsler, Minibüsler
• Ambulanslar
• Akaryakıt ve Su Tankerleri
• Çekiciler ve Yarı Römorkler
• Kurtarıcılar
• Motosiklet
Araçlara Sefer Görev Emri Ne Şekilde Verilir?
Trafik şube veya büroları SGE.lerinin eline ulaşmasından sonra en geç 60 gün içinde araç sahiplerine SGE.lerini imzalatır ve Araç Trafik Tescil Müracaat ve İşlem Formu ile Araç Trafik Belgesine “Sefer Görev Emri Verilmiştir” ibaresini yazarlar.
İmzalanan (tebliğ edilen) SGE‘nin bir nüshası trafik belgesiyle birlikte devamlı olarak araçta bulundurmak üzere araç sahibine verilir. Diğer üç sureti İl Sivil Savunma Müdürlüğüne gönderilir. Bir nüshası İl Sivil Savunma Müdürlüğünce dosyasında saklanır. Diğer iki nüshası da Milli Savunma Bakanlığı Seferberlik Dairesi Başkanlığına gönderilir.
Seferberlik Tatbikatına Katılan Araç Sahibi / Sürücüsü Tarafından Neler Yapılır, Araç Nereye, Nasıl Getirilmelidir?
“Seferberlik Tatbikatı Silahaltı Davetiyesi” trafik tescil Şube / Büroları veya jandarma vasıtasıyla 7201 sayılı tebligat kanununu hükümlerine uygun dört suret olarak araç sahibi/sürücüsüne imzalatılır ve bir sureti devamlı araç üzerinde bulundurulur
MMM Komisyonuna müracaat esnasında araç depolarının 1/2 si dolu bulunur.
Tatbikatta, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin CETVEL-1-2-3’ne göre araç üzerinde bulunması gereken avadanlık teçhizat tamamlanarak iştirak edilir. Tatbikatın başlamasından bir gün önce SAD’da yazan yer ve saatte tatbikatın yapıldığı il / ilçedeki MMM Komisyonuna, aşağıdaki belge ve teçhizatla müracat edilir.
Karayolu Trafik Yönetmeliği CETVEL-1-2-3’deki
Trafik şube veya büroları SGE.lerinin kendilerine ulaşmasından sonra en geç 60 gün içinde araç sahiplerine SGE.lerini imzalatır ve Araç Trafik Tescil Müracaat ve İşlem Formu ile Araç Trafik Belgesine ‘Sefer Görev Emri Verilmiştir’ ibaresini yazarlar.
• Teçhizat ve ilk yardım malzemesi
• Seferberlik tatbikatı silahaltı davetiyesi
• Nüfus hüviyet cüzdanı
• Aracın ruhsatı
• Sürücü belgesi
MMM Komisyonu, toplanan araçlara bir kafile başı tayin ederek araçları birlik ve kuruma sevkini sağlar.
Araçlar birlik tarafından karşılanarak, ilgili komutanlığın almış olduğu tedbirlere ve verilen emirlere göre hareket eder.
SGE emrine uymadığımızda ne oluyor
Yükümlülüklerini yerine getirmeyenler hakkında 2941 sayılı Seferberlik ve Savaş Hâli Kanununun 18 nci, 526’ncı ve 3634 sayılı Millî Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu’nun 64-72. maddelerinde yer alan ceza hükümlerinin uygulanacağı SAD’ler ile birlikte ilgililere tebliğ edilir ve tatbikat sonunda yükümlülüklerini yerine getirmedikleri belirlenenler hakkında aracın kayıtlı olduğu yerdeki MMM Komisyonu tarafından mahalin Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulur.