Motosikletle trafiğe her çıkanın ustalaşması gereken 6 konu

Bir çok başarılması gereken konular arasında trafik deneyimi gerçekten önemli ve trafiğe çıkmadan geçirilen sürede, eğitim alma sürenizde çok önemli konular arasında. Önemli 6 konudan bahsederek neler konusunda ustalaşmanız gerektiğini anlatmaya çalışacağız.

    1. Hızlanma pratiği önemlidir, ani gazlayarak tekere kalkmak, panik gazını kesebilmeyi başarabilmek kolay değildir. Bunları mutlaka boş alanlarda test ederek panik durumunda nasıl davrandığınızı test etmeye çalışın. Gazı yanlışlıkla bir anda fazla verdiğinizde gazdan elinizi çekmeyi hatırmala pratiği yaparak başlayabilirsiniz. Bu kendini profesyonel sanan arkadaşlarada olmaktadır. Trafikte bir anda karşılarına çıkan bir engele karşı yanlışlıkla gaza yüklenip hiç freni sıkamadan, yani geç tepkime verip frene sonradan asılabilen çok sayıda arkadaş var. Hiç kendinizi ben yapmıyorum diyerek geriye çekmeyin, bir çok profesyonel kazası bu yüzden olmaktadır.trafikte-motor

    1. Viraj yatışlarından aşırı korkan tayfa sizide tanıyoruz. Dönüşte ayağınız yere sürtünce bir anda panikleyip frene asılan mı ararsın, kenara çekip heyecandan ne yaptım ben psikolojisine giren mi yoksa. Bu viraj tekniği çok farklı bir olaydır. Yatış korkusunu atmak kolay değildir. Motosikletinizin pegleri veya ayağınız yere sürtünce ödünüz patlayabilir ama burada yatışı öğrenmeye başlamanın ilk aşamasına geldiniz demektir. Boş alanda denemeler yaparak bunu geliştirirseniz trafikte ve virajlarda daha kolay hareket kabiliyeti kazanırsınız. Ve hatta kazadan bile kolayca kurtulabilirsiniz.

    1. Sürüşten sonra kolların ağrıması, bileklerin sızlaması. Ne demek peki? Bu demek oluyor ki kendinizi çok kasıyorsunuz. Kasmayın ama tamamen direksiyonu bırakın. Ama bu demek değildir ki tamamen direksiyonu boşlayın. Sadece fazla kasmayın ama tetikte olun. Sürerken aniden çıkabilecek engellerde bile fazla kasılan direksiyon manevra yapmanızı engelleyecektir.

    1. Etrafınızı kollayın, üstünüze süren, şeridini tutturamayan, sizi pek umursamayanların çoğu sizin için tehlikedirler. Tehlikeleri rahat görebilmek için bakış açınızı değiştirmeniz hem aynaları devamlı kontrol etmeniz hemde gözlerinizle neler olduğunu 100 metre önceden anlamanız gerekir. Trafikteki araçların ne yapacağını kestirmek bazen zor olabilir. Bu alışma sürecinde gözler daha açık, eller tetikte, kolay frenleme için ise iki parmak frenin üstünde olmalıdır. Hepsini nasıl yapacağız derseniz, zamanla olacak ama önce pratik yapın ve boş alanları birer egzersiz yeri olarak kullanmayı unutmayın.

    1. Bazı tehlikeler son anda belirir, yani trafikte ne kadar bakarsanız bakın anlayamayacağınız bir engel bir anda sizi bulabilir. Sağa bakıp sola dönen araç, son anda dönüşe karar veren kamyon, virajda senin şeridine giren araç gibi bir çok sorunla karşılaşabilirsin.

  1. Tam hızlanacaksınız, bir aracı geçeceksiniz tüh bir anda vitesi geçiremediniz. İşte yapmamanız gereken bir hareket daha. Hızlandıktan sonra araçları geçin ve arada sıkışma riskinizi en aza indirin. Vites pratiği önemlidir, her an lazım olabilir ve ayağınıza baktığınız anda trafikte neler olduğu kaçırırsanız dengeniz ve bakış açınız değişir kaza yapma olasılığınız artar.

Hepinize iyi sürüşler

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık