Lastik Üzerindeki Yazılar Ne Anlama Geliyor?

İlk motorunuzu aldınız ve şıkır şıkır geziyorsunuz. Belkide ikinci el bir motosiklet aldınız ama motoru alırken lastikleri kontrol ettiniz mi? Kaç km kullanıldı, durumu iyi midir? Sormadınız, bir hevesle aldınız diyelim ve sonrasında ustaya ya da servise gittiniz. Size bu lastiklerin değişmesi gerekiyor dedi. Sizde bir markaya karar verdiniz ama onu alırken bazı üstündeki yazılarda bilinmesi gereken noktalar var. İşte bu yazıda madde madde onlardan bahsedeceğiz.

Lastik Üzerindeki Yazılar Ne Anlama Geliyor? Lastik değiştirecekseniz ve lastik modelini değiştirmek istiyorsanız edilmesi gerekenler hemen aşağıda.

1. Fabrika verileri ve ebatları neyse onu kullanın, farklı bir ölçü almayın. Lastik üreticileri bir motosiklet modeli için tavsiye ettikleri lastiklerini gösteren uyum tabloları yayınlarlar.

2. lastiklerden yazan yazilar

2-1 Lastik markasının ismini gösterir.
2.2 Lastiğin kuşak yapısını gösterir, bu lastik radyaldir.
2.3 Lastiğin dönüş yönü oku ile birlikte arka lastik olduğunu gösterir.
2.4 Lastiğin ölçüsünü gösterir. Bu lastiğin ölçüsü 180/55 ZR 17 dir. 180; lastiğin sırt kısmının mm olarak genişliğini, 55; yüksekliğin sırt kısmına olan oranını, ZR; 240 km/s hız ve üstüne çıkabilen radyal bir lastik olduğunu ve 17; inç olarak jant çapını gösterir.
2.5 M/C lastiğin motosiklet için üretilmiş olduğunu gösterir. 73W; 73 yük indeksini gösterir yani lastiğin taşıyabileceği maksimum ağırlığın indeksidir, burada 365 kg’a karşılık gelir. W ise lastiğin hız sembolüdür, bu lastiğin 270 km/s hıza dayanıklı olduğunu gösterir.
Lastiğin sırt deseninin ismidir.
2.6 A.B.D. ve Kanada yönetmeliklerine uygun maksimum yük kapasitesini ve hava basıncını gösterir.
2.7 İç lastikli veya iç lastiksiz kullanımı gösterir. Tubetype iç lastikli, Tubeless iç lastiksiz kullanım içindir.
2.8 D.O.T., Amerika lastik standartlarına uygunluğunu gösterir. Devamında gelen kodlar ise üretici kodlarıdır. Bu örnekte; HB lastiğin üretildiği fabrika kodu, B2 kalıp kodu, 981T opsiyonel kod, 1908 üretim haftası ve yılını gösterir.
2.9 Lastiğin ECE R-75 onay numarası; Amerika ve Avrupa standartlarına uygunluğunu gösterir.
2.10 Lastiğin üretildiği ülkeyi gösterir.

3. Yanlış lastik seçimi yaparsanız. Yola tutunamaz, viraja yatamaz ve lastiğin ömrünün çabuk bitmesine neden olursunuz.

Not: Performans lastiklerinde R – radyal veya ZR – Güçlendirilmiş radyal olarak yüksek süratlerde sürüş yapılabileceği belirtilmiştir. Yüksek sürat gerektirmeyen lastiklerde ise sadece (- tire ) vardır ve çapraz bağlı iç tellere sahiptir çünkü şehiriçi, alçak sürat, kasis ve rahat sürüş düşünülmüştür. Ayrıca bazı lastiklerde yüklenebilecek en fazla ağırlık kg veya lbs olarak belirtilmiştir. Belirtilmemiş bir lastik varsa lastiği üretici firmanın sitesinde o lastiğin özelliklerini bulabilirsiniz. İster kullanın ister kullanmayın lastik ömrü 3 yıldır. Raf ömrü ise 5 yıldır.

İyi bir servisiniz varsa size detaylı bilgi ve iyi lastik seçmenizi sağlayacaktır.

GÜVENLİK UYARISI!
Uygunsuz lastik kullanımı tehlikeli olabilir.
Motorsiklet ve lastik üreticisinin uyarılarını dikkate alınız.
Sık sık lastik basıncını kontrol ediniz.
Mutlaka sibop kapağı kullanınız.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık