Korona Virüs Nasıl Bulaşır, Nasıl Korunulur?

Korona Virüs Nasıl Bulaşır, Nasıl Korunulur? Korona virüsü enfekte olmuş kişi ile birebir etkileşimde olan kişilere bulaşmaktadır. Virüs; solunum yolundan, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması ile ayrıca virüsün bulunduğu ortam ve eşyalara dokunulduktan sonra ağız ve buruna taşınarak bulaşması ile olmaktadır.

Yapılmaması gerekenler listesi
1. Sigara içilmemesi
2. Üst üste maske takılması
3. Selamlaşma (öpüşme ve tokalaşma)
4. Elleri kirli olmak
5. Elleri yüze sürmek
6. Kalabalık, toplu taşıma (vapur, minibüs, metro, metrobüs veya etkinlikler)

Piyasadan aldığımız dezenfektanlar veya evlerinizde kendinizin de yapabileceği alkol içerikli sıvılar, bezler veya kremler (ve tabii ki sabun) hep benzer etkilere sahip kimyasallardır. Ancak bu dezenfektanlar, virüsler söz konusu olduğunda sabunun kendisi kadar etkili bir “öldürücü” değildir. Bu ürünler içinde bulunan alkol ve sabun haricindeki “antibakteriyel ajanlar” virüsün yapısına hiçbir etkisi olmayan kimyasal maddelerdir. Virüsler bakteri olmadıkları için, antibakteriyel (bakteri-öldürücü) kimyasallar da bunlara işlememektedir.

Virüsten kurtulmak için ne yapılmalıdır?
Virüsleri yok etmek için sabun en iyisidir; ancak eğer sabuna erişiminiz yoksa veya ellerinizi yıkayacak durumda değilseniz alkollü bezler ve sıvılar da hiç yoktan iyidir.

sabun ile coranavirus

Corona Virüsün (hastalığın) yayılmaması için ne yapılmalıdır?

Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda, akciğerlerinizde bulunan mukus, ufak damlacıklar halinde 10 metreye kadar etrafa fırlayabilir. Bu damlacıklardan daha iri olanları, koronavirüs gibi virüslerin asıl taşıyıcısıdırlar ve bunlar, çoğu zaman 2 metre kadar bir mesafeye öksürük veya hapşırık sayesinde fırlayabilirler. İşte bu nedenle öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatmanız, hastalığı saçmamak adına büyük öneme sahiptir.

Sadece suyla ellerimizi yıkarsak ne olur?
Şanslıysanız, çalışacaktır! Fakat su, kimyasal olarak sadece deri ile virüs arasındaki hidrojen bağları ile rekabete girer. Virüs, oldukça “yapışkan” bir yapıdır ve dolayısıyla su moleküllerine boyun eğmeyebilir. Bu nedenle sadece su yeterli değildir. Çünkü amaç, virüsü tutunduğu yüzeyden söküp atmaktır.

Sabunlu su, işte burada devreye girer; çünkü kimyasal yapısı tamamen farklıdır. Sabun içinde amfilifiller adı verilen yağ-benzeri yapılar vardır. Bunlar, yapısal olarak virüsün zırhındaki yağlara çok benzerdir. İşte bu sabun molekülleri, virüsün tutunduğu yüzeyi geçtik, virüsün doğrudan zırhındaki yapılar arasındaki bağlarla rekabete girer!

Kaynak: evrim ağacı

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık