Kilis Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler
Merhaba değerli okurlarımız bu rehberimiz de sizlere Kilis kalınacak yerler, nerelere gidilir ve ne zaman gidilir başlıklarını derledik. Umarım beğenirsiniz.
Kilis Müzesi
Şehrimizin merkezinde bulunan bu müze, onu diğer müzelerden ayıran özelliklere sahiptir. Bu farklılıklar müzeyi daha çekici hale getirdi. Müze iki bölümden oluşmaktadır. Bu müzeye taşınmadan önce Neşat Efendi’nin konutu olarak kullanılmıştır. Ancak 2012’de bazı restorasyon çalışmaları yaptılar ve müzeye çevirdiler. Yaklaşık 5 yıldır bölge halkına ve ziyaretçilere müze olarak hizmet vermektedir.
Şeyh Hilal Camii
İlimizdeki bu cami 1631 yılında Şeyh Hilal tarafından yaptırıldığı için 1937 yılına kadar Şeyh Hilal Camii olarak anılan Şeyh Hilal Camii o gün Şeyh Ahmet’e satılmıştır. Camiye bu yüzden Şeyh Ahmet adı verildi.
İbşir Paşa Kasteli
Kilis’te gezilecek çok yer var ama iyi bir planla daha bilgili geri dönebilir ve güzel vakit geçirebilirsiniz. Kilis ilimizde çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Bunlardan biri de İbşir Paşa Kastel. Bu kale, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Bu kilit dikdörtgen şeklindedir ve iki kemeri vardır.
Ravanda Kalesi
Polateli ilçe merkezinde Belenözü beldesinde yer almaktadır. İlçe merkezi 7 km uzaklıktadır. Kimin ve ne zaman olduğu bilinmemektedir. Kalede yapılan kazılar sonucunda Hitit dönemine ait olduğu düşünülen yapılar keşfedildi. Bu kalede birçok medeniyet kendini savundu.
Kilis Evi
İlimizde bulunan Kilis evleri avluya sahip olup bölge ocaklarından çıkarılan kirli beyaz taşlardır. Geleneksel Kilis evinde de bulunan avlu, mutfak, oda ve mağaraları içeren bu tek katlı eserler oldukça otantik bir atmosfere sahip.
Kilis Ulu Cami
Osmanlı kayıtlarına göre Kilis ilimizde 55 cami ve 10 cami bulunmaktadır. Bugüne kadar 31 cami savunmasız yıkıldı. Mevcut 11 caminin Roma öncesi döneme ait olduğu tahmin edilmektedir. Bunlardan biri Kilis ilimizdeki en eski cami olan Ulu Cami’dir. Ulu Camii’nin kim ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.
Neşet Efendi Konağı
Kilis’in merkezinde bulunan Neşet Efendi Köşkü, 1925 yılında Halepli Hacı Ahmet (mimar) tarafından yaptırılmıştır. Bu konut, Kilis’in ev mimarisini tam anlamıyla yansıtıyor. İki kattan oluşmaktadır.
Kilis de nerde kalınır?
Suriye sınırımızda yer alan Kilis, yerli ve yabancı birçok turistin ziyaret ettiği duraklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Kilis’in merkezinde her zevke, cebe ve konfora uygun çok çeşitli konaklama seçenekleri bulabilirsiniz. 4 ve 5 yıldızlı Kilis otellerinden daha çok doğal ve butik otelleri tercih edebilirsiniz.
Kilis e ne zaman gidilir?
Kilis’in nerede olduğunu merak edenler için Akdeniz bölgesi ile Anadolu’nun Güneydoğu bölgesi arasında bir geçiş noktasıdır. Şehirde Akdeniz ve karasal iklimin özellikleri bir arada görüldüğü için iklim özelliklerine göre kendi uygun tarihlerinizi seçmenizde fayda var. Yazın sıcak geçen Kilis, kışın ılık ve yağışlı bir havaya sahiptir.