Kaza Sonrasında Neler Yapılır

bankaya giderken kaza

Motosikletle kaza yaptığınızda bir yeriniz kırılmadı veya incinmediyse, kannayan bir yara yoksa aşağıdakileri sırası ile takip ederseniz sorunsuz bir şekilde zararınızı telafi edebilirsiniz.

Motosikletle karıştığınız veya karşılaştığınız kaza ölümlü, yaralanmalı, maddi hasarın çok yüksek olduğu ya da yangın ihtimalinin bulunduğu bir kazaysa aramanız gerekenler belirtilmiştir.

112 Acil Servis, 110 İtfayiye, 154 Alo Trafik ve 155 Polis hatlarından yetkili birimlere ulaşmalısınız.

Maddi hasar ufak ve yukarıdaki durumları kapsamıyorsa, işlemleri kendinizde yapabilirsiniz. Trafik polisi olmadanda kendinizin yapabileceği işlemleri aşadaki sıra ile yapabilirsiniz.

1. Hiçkimse bilerek kaza yapmıyor, boşuna bir kavga ortamı yaratarak sinirlerinizi germeyin.
2. Kaza mahalinden uzak durun
3. Kendinizi güvene alın
4. Çevrede benzin kokusu varsa uzaklaşın, sigara içmeyin
5. Motosiklet hala çalışıyorsa durdurun
6. Uyarıcı işaretler koyamıyorsanız, bir araçtan rica edin veya 50 metre geriye giderek hızla yaklaşan araçları uyarın
7. Kaza sonrası, fotoğraf çekmeyi, video çekmeyi ve plaka, kişisel bilgileri almayı unutmayın
8. Tutanak tutulmasının zorunlu olduğunu unutmayın, kazaya karışan diğer aracında bilgileri olacak şekilde doldurmanız gerekecektir unutmayın
9. Kazaya karışan sürücülerin, kusur oranlarının kabulu konusunda aralarında anlaşmaları halinde Kaza Tespit Tutanağı doldurulur; aksi halde Polis ya da Jandarma’ya haber verilir.
10. Aracınızda Kaza Tespit Tutanağı bulundurmanız çok iyi olacaktır. Ehliyetinizin ve motorlu araç tescil belgenizin birer fotokopisini bulundurmanız da kaza hallerinde kolaylık sağlayacaktır.
11. Kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren en geç 5 iş günü içerisinde durumu ilgili sigorta şirketine mutlaka bildirmelisiniz.
12. Motosikletinizin poliçede belirtilen onarım süresinde tamir edilmemesi durumunda poliçe kapsamımızda olması halinde eksperinizin belirlediği gün limiti kadar sigorta şirketinizden araca muadil ikame araç hizmeti alabilme şartları ile ilgili bilgi isteyin
13. Bazı poliçelerde (özel sigortalarda) mini onarım hizmeti adı altında poliçenize yansıtmadan onarım hizmeti verilir, fakat anlaşmalı maddelerde yazıyor ise bu uygulanmaktadır.
14. Anlaşmalı servisinize götürür, ekspertiz gelir servisle anlaşır ve onarımınız yapılarak size eksiksiz şekilde teslim edilir.
15. Anlaşmasız servis seçerseniz, servisin iletişim bilgileri ile birlikte vergi kimlik bilgileri de sigorta şirketinize bildirmek üzere mutlaka temin etmelisiniz. Aksi halde işlemlerinizin ücretini siz ödemek zorunda kalabilirsiniz.

İyi sürüşler

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık