Kamp Yeri Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

motorcycle-camping

Kamp Yeri Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. En güzel kamp yeri bir ormanın ortasında, ağaçların seyreldiği meydanın, ağaçlara yakın kısmıdır.

2. İçme ve kullanma sularına yakın olmalıdır.

3. Suyun az bulunduğu bir bölgede iseniz kaynak kampınıza çok yakın olmamalıdır. Civardaki vahşi hayvanlar susuzluğa bir müddet dayanırlar, sonra her şeyi göze alarak su içmek için kampın ortasına kadar gelirler.

4. Kamp yeriniz çukur bir alanda olmamalıdır. Çok güçlü olarak gelebilecek suların biriktiğinde göl altında bırakmayacağı bir alan olmalı. Tamamen rüzgâr almayan bir çukurluk da olmamalıdır. Tamamen rüzgâr almayan çukurlara özellikle rüzgârlı havalarda sinek, sivri sinek ve asalaklar toplanır.

5. Bir tepenin eteğinde olmamalıdır. Tepeden birden bire bir nehrin geldiğini, kocaman yuvarlak bir kayayı yuvarladığını hayal edin, bunlar çadırınıza kadar gelememelidir.

6. Dümdüz bir alanda kamp kurulmaz. Devamlı sağanak yağmur yağabileceğini düşünün. Böyle durumlarda düz alan su altında kalır.

7. Kurumuş dere yataklarından uzak durun. Kurumuş dere yatakları bulunduğunuz yerde yağmur yağmasa dahi, yukarılarda yağan yağmurun etkisiyle birden dolabilir. Bu dolma sel şeklinde olabileceği gibi, suyun dipten kaynayıp yükselmesiyle de gerçekleşebilir. Dere yatağının taşkın akan bir nehre dönüştüğünü hayal edin.

8. Vadi tabanlarında olmamalıdır. Şiddetli yağışta toplanan suların, vadi tabanlarını dereye dönüştürdüğünü unutmayın.

9. Vadi ve kanyonlardaki akarsulardan kot farkıyla çok yukarda olmalıdır. Akarsuyun üstünde bulunan barajın yıkıldığını düşünün.

10. Küçük ağaçların, fidanların altında olmamalıdır. Bu gibi fidan ormanları, yaklaşan vahşi hayvanı görmemenize sebep olur. Gölge yapmaz, yanan ateşten çabuk tutuşur.

11. Ağaçların altında olmamalıdır. Ağaçların üstündeki, kurumuş ve ya kırılmış dalların bir rüzgârda çadırınızın üstüne düşmesi söz konusudur. Yağış dursa bile ağaç altlarında bir müddet daha devam eder. Çadırınız rutubetten kurtulamaz.

12. Sık orman içinde, koyu gölgelerde olmamalıdır. Güneşin, günün hemen her saati ulaşamadığı koyu gölgeler, rutubetli, sinek ve asalakların yaşadığı bir alandır.

13. Tam tepe noktalarda olmamalıdır. Bu gibi yerler, şiddetli rüzgâr alır, Yıldırım çekebilir.

14. Rüzgâra açık alanlarda olmamalıdır. Yöredeki hakim rüzgârları öğreniniz. Eğer hakim rüzgâra açık bir alanda kampınızı kurarsanız, bir kamp boyunca esecek rüzgâr sizi serseme çevirir. Ateş yakamazsınız, yemek pişiremezsiniz. Bazı bölgelerde hakim rüzgârlar, aylara göre değişiklik gösterir bunu yerlilerden öğrenebilirsiniz.

15. Zemin sürekli rutubetli olmamalıdır. Kurutulmuş bataklıklar, taban seviyesindeki ovalar, akarsu yatakları seviyesindeki zeminler sürekli rutubetli olabilir. Sivri sinek, asalak, böcek ve rutubetten kurtulamazsınız.

16. Kamp yapılacak mevsimde sürekli yağış alan bir mevkii olmamalıdır. Bu da kampınızı zehir edebilir. En güzel öğreneceğiniz yol yerlilerle konuşup tecrübelerini öğrenmektir.

17. Uçurum kenarlarında olmamalıdır. Uçurumlara yakın yerler, gece uykudan uyanan kişilerin, uyku sersemliği anında tehlikeye yol açar. Gece faaliyetlerini engeller. Rüzgârın uçurduğu malzemelerinizi kaybetmenize neden olur. Bu gibi yerler hava akımlarına sahne olur. Ansızın rüzgâr çıkabilir, birden başlayan ve sürekli devam eden rüzgârlar ile karşılaşabilirsiniz.

18. Yalçın kayaların yakınında olmamalıdır. Bir kuşun, havalanırken düşüreceği fındık kadar taş bile insanın ölümüne neden olabilir, unutmayın. Çığ ve sel tehlikelerini de unutmamak gerekir.

19. Bataklık arazilere yakın olmamalıdır. Bataklıklar, rutubet, sinek, yılan gibi özelliklerini kendisinden kilometrelerce ötelere kadar iletebilir. Civar sürekli sis ile kaplanabilir. Arazi yürüyüşleri tehlikelere sebep olabilir.

20. Kamp yapacağınız alan civarında, durgun su birikintileri olmamalıdır. Bunlar da sinek ve sivrisineklerle uğraşmanıza sebep olur.

21. Meskun mahallere, yani yerleşmelere yakın olmamalıdır.

22. İaşe ikmali ve hastaneye ulaşımı mümkün olmalıdır. Ekmek, yiyecek gibi malzemeleri almak için araç yolu bulunmalıdır. Bir araç ve araç yolu kaza geçirme durumunda kişinin hastaneye naklini de mümkün hale getirir.

23. Sahipli arazilere uzak olmalı, ya da sahiplerinden izin alınıp durum hakkında bilgi verilmelidir. Arazi sahipleri ile önceden konuşulmazsa insanlar, “Bunlar arazimi işgal ediyor, meyvelerimi çalıyor, ekinlerimi eziyor” diye düşünebilir. Arazi sahiplerinin bu düşüncelerini, önceden konuşarak ortadan kaldırmak, onları ikna etmek gerekir.

24. Kış kamplarında, çığ tehlikesi olmayan yerler seçilmelidir. Tepe eteklerinden, yalçın kaya diplerinden uzak durulmalıdır.

25. Kış kamplarında rüzgârsız yerler seçilmemelidir. Yaz kamplarının tersine, kış kamplarında rüzgâr, aranan bir faktördür. Rüzgâr alan yerlere kar yığılmaz, hatta yağan kar bile uçup gider. Rüzgârsız yerlere ise rüzgârın taşıdığı karlar bile gelip yığılır. Çadırlar kar altında kalıp gömülebilir. Kar altında kalan çadır kırılmaz, ezilmez, yırtılmazsa içindekileri havasız bırakabilir.

26. Denize çok yakın olmamalıdır. Denizin devamlı dalga sesi, insanı hissedemeyeceği bir biçimde rahatsız eder, sinirli yapar, uyutmayabilir. Büyük bir dalga gelip çadırınızı alabilir. Gece çadırdan çıkınca uyku sersemliği ile denize düşebilirsiniz. Deniz ile kamp arasında makul bir mesafe olmalıdır.

27. Kamp yeri, biraz eğimli olmalıdır. Su birikememeli, devamlı akıp gitmelidir. Bazen çadırların üstünden akan sular bile inanılmaz derecede fazla olabilir, bu sular da birikmeden akıp gidebilmelidir.

28. Selvi gibi uzun ve tek ağaçların dibinde olmamalıdır. Bu gibi ağaçlar kendine ve civarına yıldırım çekebilir.

29. Sabah güneşinin ilk ışıkları çadırlara vurmalıdır. Bu sayede kampçılar sabah daha erken, istekli ve dinç kalkarlar. Çadır içindeki rutubet de hemen kurumuş olur.

30. Çadır kurulacak zemin kayalık olmamalıdır. Zemindeki engebeler, dikenler, taşlar, kayalar geceleri ızdıraba sebep olur. Zeminin tercihen, çimenlik olması lâzımdır.

31. Çadırların kapıları hakim rüzgârlara dönük olmamalıdır. Şiddetli rüzgâr açık kapıdan vurduğunda çadırı şişirir, uçurup götürebilir

32. Çadır kurduğumuz alana, çadırın etrafını çevirecek su kanalları kazmamalıyız. Bu kanaldan çıkan topraklar, suyun ve rüzgârın etkisiyle taşınır ve erezyona sebep oluruz. Yeni çadırların altı kapalı olduğundan su hendeğine gerek yoktur.

33. Mahallin emniyet birimlerine kamp haber verilmelidir. Kampımızı emniyet yetkililerine bizim haber vermemiz, bizi görenlerin haber vermesinden daha iyi olur.

34. Sosyal Medya paylaşımları ise günlük veya 5 – 6 saatte bir yapılırsa hem aileniz hem de arkadaşlarınız sizi kolaylıkla takip edebilir. Aksi durumlarda size yardım ulaşması kolay olacaktır.

iyi kamplar

Yazı: alıntıdır, kamp ve doğa

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık