İstanbul ilçe ilçe motosiklet sürüş bilgisi

istanbul motosiklet

Dikkat edilmesi gerekenleri bilgilerimiz doğrultusunda motosiklet sürüş kuralları ile birleştirerek yazmaya çalıştık. Kuralları ve trafik ışıklarını sevmeyen bir şehir olan İstanbul sürücülerinin dikkat etmediklerini ama bizim dikkat etmemiz gereken en başlıca bilgileri yazdık. Motosiklet sürücüleri ise bir başka konu, onu sonra yazacağız.

1) Fren lambanızı kullanın:
Sinyallere ve frenlerine dikkat etmeyenler çoğunlukta fakat siz bunu daha verimli kullanarak ışıklarda bile bu kozunuzu iyi kullanın. Yani sizin durmuş olduğunuzu anlasınlar ve arkadan gelip sizi ezmesinler. Sinyallerinizi dururkende yerinizi belirlemek için kullanabilirsiniz. Eğer arka çakar gibi bir fren lambanız yoksa bu kısmen sizin durduğunuzu belli edecek tek şeydir. Yavaşlamayı düşündüğünüzde ya da arkanızdakine mesafe bırakması için mesaj vermeyi istediğinizde, fren pedalına ya da manetine birkaç kere haifçe dokunarak fren lambanızı yakıp söndürün. Tecrübeli biniciler fren lambası müşirlerini ayarlayarak arka lambanın pedala dokunur dokunmaz yanmasını sağlarlar. Müşiri bu şekilde ayarlamak bir dakikalık bir iştir ve hayatınızı kurtarabilir.

2) Trafikte sabırlı olun:
En zoru bu ama diğer araçlardan motosiklet kıvraklığı beklemeyin. Sizin kadar hızlı hareket edemedikleri için onların ne yapacaklarını kestirmeniz onların sizin hareketlerinizi kestirmelerinden daha kolaydır. Ara sokaktan ana caddeye çıkarken, kavşakta otobana çıkarken ya da kaldırımdan inerken, sabırlı olun ve fazladan bir saniye ayırıp gelen trafiği iyice incelediğinizden emin olun. Unutmayın, tehlike en beklemediğiniz anda, görmediğiniz açıdan gelir. Boş bir caddede siz kaldırımdan inerken, iki araba geride bir başka aracın şoförü de caddeye çıkmak üzere hazırlanıyor olabilir. Bilin bakalım aynı anda gazlarsanız kim kime çarpacak?

3) Yaklaşma hızına dikkat edin:
Eğer akan trafiğin iki katı bir süratle araçların arasından slalom yaparak geçiyorsanız başınızın belaya girmesine ramak kalmış demektir. Sadece tek bir sürücünün sapacağı kavşağı kaçırdığını düşünerek aniden şerit değiştirmesi işinizi bitirmeye yeter. Duran trafikte ise araçların arasından karşıdan karşıya geçmeye çalışan yayalar aynı tehlikeyi arzeder. Unutmayın, sizinle aynı hat üzerinde seyreden binlerce araç var ve kimin ne yapacağını kestirmeniz imkansız. Hızınızı azaltıp gözünüzü açın. Ani kapı açılmaları, önünüze kırmalar,  yasak yerden dönüşler sonucu olan kazalar çoğunlukta. Kavşak çıkışları kurallara uymayanlar ve yol vermeyenler, aynasını kontrol etmeyenlerin çok olduğu şehirdir. İlk kez istanbul’a geliyorsanız mutlaka bu yazımızı önemseyin.

iyi sürüşler

 

İstanbul’un ilçelerinde ise motosiklet sürüşü farklılıklar göstermektedir.

Adalar bölgesinde motosiklet sürüşü sadece elektrikli motosikletler dahilinde izin veriliyor.

Arnavutköy civarında daha saygılı sürücüler var ama haftasonları olunca bu durum değişiyor ve sıkışık bir trafik oluyor.

Ataşehir ise tam bir dalgınlar klübü gibi, genelde belirli bölgelere göre aşırı trafik olmuyor fakat motosiklet sürüşü yapacaksanız burada sürmek biraz tehlikeli. Çünkü bir çok bağlantı yolu, dönüş ve katılım yolları içeriyor.

Avcılar bölgesinde motosiklet sürüşü için iyi bir yer değil, yine aynı tipte bağlantı yolları ve E5 anayoluna bağlantılar var, ışıklar E5 kısmında dikkat edilmesi gereken yerlerden fakat iç bölgelere girdikçe dikkatsilik artıyor.

Bağcılar bölgesinde motosiklet sürüşü otobüs, minibüs gibi araçlar yüzünden daha fazla zorluklar içeriyor. Çünkü diğer araçlardan daha dikkatsizler.

Bahçelievler kısmen daha nezih bölge sayılabilir o yüzden daha rahat bir motosiklet sürüşü sağlayabilirsiniz, minibüs ve otobüs olayı burada da yolun zorlu araçlarından.

Bakırköy motosiklet kullanmak için iyi bir yer değil çok fazla nüfus yola fırlayan yayalar ile trafik bir kabus şeklinde.

Başakşehir ise siteler bölgesi sayılır ve sürüş tarzı olarak daha dalgın sürücülerin çok olduğu bir bölge, trafikte var olmak için aynalarınıza ve yolunuza çok fazla dikkat etmeniz gerekiyor.

Bayrampaşa haftasonu ve haftaiçi gerçekten yoğun büyük araç trafiğininde yoğun olduğu kesimler var. Motosiklet sürüşü için ideal değil fakat bu yolu tercih eden sürücüler için dikkat çok önemli.

Beşiktaş bölgesi çok fazla yaya trafiğinin, araç trafiğinin olduğu bir yer her yerden biri çıkabilir. Motosiklet sürücüsü olarak buradan bir an önce kurtulup gitmek istediğiniz yere varmanız yani bu bölgeden hemen sakin bir bölgeye ulaşmanız gereken bir yer.

Beykoz bölgesi haftasonu tam motosiklet sürüşü yapılacak yer fakat haftasonu çok fazla trafik çekiyor. Yolların bağlantı kısımlarında ve orman bölgesinde dikkatsiz sürücülere çokca rastlayabilirsiniz.

Beylikdüzü tarafında çok fazla bağlantı noktası ve karışık bir yol durumu var. Sürüş yapmak isteyenler için zor bir durum içeriyor. Kısmen siteler ve kısmen karışık bir yerleşim var gün geçtikçe gelişiyor fakat trafikte çok dikkatli olunması gerekiyor. Yayalar özellikle dikkatsiz.

Beyoğlu bölgesi bir çok Kafe ve Bar’ın olduğu bir bölge ayrıca çok fazla turist bulunuyor yani buralara pek girmeyin. Buluşacağınız arkadaşlar varsa gidilecek yer ama sürüş için tercih edilecek yer değil. Pek sürüş yapılacak yer yok. Tramvay yolu ve istiklal caddesi sürüşe açık değil. Ara sokaklar ise çok sıkışık.

Büyükçekmece ve bölgesi sürüş için fazla ideal değil, birçok anayoldan oluşuyor, siteler ve yeni yolları bol olan bir ilçe ama sürüş için ideal değil, eğer buradan geçecekseniz trafiğe dikkat, bağlantı yollarında aşırı sürat yapan çok fazla sürücü var ve çok dikkatsizler.

Çatalca kısmı anayol dışında sürüşe daha ideal, haftasonu daha fazla trafik oluyor. Kısmen sürüşe ideal.

Çekmeköy kısmı yeni yollar, bağlantı yolları ve sitelerin şehir yaşamına katılmasıyla trafiğin arttığı bir yer o yüzden sürüş yapacaksanız dikkatli olun.

Esenler hırsızların çok bulunduğu, motosikleriniz için güvensiz bir bölge, aynı zamanda da otogar bölgesidir, seyahat edecekler buradan diğer şehirlere gitmek çin otobüslerle yola çıkarlar, Otobüsler çok dikkatli değiller. Motosiklet sürücülerinin pek farkedilmediği yerlerdendir. Sürüş yapılacak bir yer değil faka diğer semtlerden daha ucuz ve kiraların daha makul olduğu yerlerdendir. Otogar bölgesine dikkat, çok fazla dikkatsiz büyük araç sürücüsü var.

Esenyurt motosiklet hırsızlığının en çok olduğu bölgelerden biridir. Eğer motosikletinizden uzaksanız yani bıraktığınız yer uzaksa onu büyük ihtimalle çaldırırsınız. Sürüş için ideal bir yer değil.

Eyüp bölgesi haftaiçi ve haftasonu devamlı yoğun olan bir yerdir. Motosikletiniz için pek ideal değil ama yoğun olmadığı zamanlarda güzel bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz. Gidilecek çok fazla tarihi yer ve ziyaret edilecek çok fazla turistik yapı var. Uygun zamanda uğrayabilir ve bol bol gezebilirsiniz. Trafikte pek çekilecek yer değildir. Trafik sıkıştığında motosikletin bile geçemediği bir sıkışıklık oluyor.

Fatih bölgesi bir çok bölgeden çok fazla trafik var ve motosiklet sürüşü için gidilecek bir yer değil. Sürüş için sahili seçmeniz yani Balat bölgesine doğru sürmeniz iyi  olacaktır. Fatih bölgesinde trafik ışıkları olmasa çok fazla trafik kazası olacağını düşünüyorum. Sürücüler ve yayalar çok dalgın ve önünüze birden atlıyorlar.

Gaziosmanpaşa yine hırsızlıkların çok olduğu bir bölge, ayrıca en kalabalık bölgelerden biridir. Tam 700bin kişi (en son sayıma göre) bu bölgede yaşamaktadır. Yani kendi başına bir şehir gibidir. Motosiklet sürüşü için çok fazla trafik vardır. Yaya trafiği ve araç trafiği çoktur. Sürüş trafiğinde saygı ve trafik kuralları pek işlemez.

Güngören bölgesi çoğunlukla eski yapıların ve sıkışık bir trafiğin olduğu bir bölgedir. Dikkatli olmayan sürücüler motosiklet sürücülerini pek görmezler ve kazaya neden olabilirler.

Kadıköy bölgesi haftasonu ve haftaiçi her zaman trafiğin olduğu yerdir, fakat haftaiçi sahil yoluna, bağdat caddesine çıkarsanız daha rahat bir sürüş sağlarsınız. Haftasonu hiç uğramayın. Genelde pahalı eğlence yerleri ve sıkıcı bir trafiği vardır. Bir çok motosikletli bu yolu tercih eder. Her türden eğlence için birebir yerdir. Araç sürücüleri kısmen saygılıdır.

Kâğıthane bölgesi çok fazla trafik çeken bir nölgedir, mutlaka dikkatli olun. Çünkü bir motosiklet sürücüsü olarak rahat yolların olduğunu ama kimsenin önceliklere dikkat etmediği biryerden geçiyorsunuz demektir. Bu bölgede bir çok bağlantı yolu bir çok kavşak ve çok fazla trafik var.

Kartal bölgesinde minibüs yolu hariç sahil bölgesi sakindir. Yazın bol bol mangalcılarla karşılaşırsınız. Kafe ve dinlenme yerlerinin çok olduğu bölgedir. Motosiklet sürüşü için ideal bir yerdir.

Küçükçekmece bölgesi bir çok geçiş noktasının orta noktasıdır Yazın tailcileri yol aldığı, iç bölgeleri yoğun trafiğe maruz kalan bir yerdir. Siteler ve kalabalığı bol olduğu yerlerdendir. Motosiklet sürüşü için daha sakin bölgelerini seçebilirsiniz.

Maltepe herzaman yoğundur ve trafik hiç bitmez. Motosiklet sürüşü için ise sahil kısmını seçmenizde yarar var. İç bölgelerde karışık bir yerleşim ve minibüs yolunun dur kalk durumundan çok etkileneceğiniz bir yapısı var.

Pendik haftaiçi ve haftasonu trafik karmaşasının çok olduğu bir yerdir. Özellikle E5 ile bağlantı yollarında çok dalgın sürücü var. Motosikletlere dikkat eden az sayıda sürücü var. Sahil kısmını seçerseniz daha mutlu bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz.

Sancaktepe gözlemlerime göre en garip ilçe sıralamasında sultanbeyli’ye açık ara fark atmış ilçedir. Sultanbeyli’de yol sorunca vs sizinle konuşurlar, hatta yardımcı olmaya çalışırlar bile; buradakiler direkt sizden kaçıyor veya kavga çıkarmaya çalışıyor. Çok garip bir yer tanımım bu yüzden.

Sarıyer nazik insanları olduğu bir yer, birbirini tanıyan esnafı ve yolları ile güzel bir ilçe fakat haftasonu çok yoğun bir trafikle insanı deli edebiliyor.

Silivri eskiden çok güzel bir tatilci mekanı olup şimdilerde çok yoğun bir nüfusa sahip.İstanbul’un en tuhaf, en bedbaht ilçesi. İlçenin herhangi bir esnafına girin, selamün aleyküm deyin, adam sizle muhatap olmaz, istediğiniz şeyi alırsınız ve çıkarsınız. Esnaf lokantalarından birine girin, bir mercimek çorbası isteyin, adamlar size bakana kadar asırlar geçer. Kısacası tuhaf bi medeniyettir burası. İlk soğukları hissedeceğiniz, balık lokantalarının eskiden daha güzel olduğu yerdir. Motosiklet sürüşü yapmak isteyenler için ideal bölgeleri var.

Sultanbeyli alışveriş konusunda hiçbir sıkıntı yok hatta gittiğim birçok ilçeden çok daha iyi düzeyde. aradığınız her şeyi bulabiliyorsunuz. Sağlık konusunda da birçok hastane mevcut. 400 yataklı bir devlet hastanesi bu sene açılıyor. Eğitim konusunda çok okul var 1 adette üniversite yapılacakmış. 3. köprü yolu da buradan geçiyor. Birçok insan evini kentsel dönüşüm adına müteahhite veriyor artık. 10 sene sonra belki bir kadıköy olacak. Ama insan burada kendini Harlem’de hissediyor. Motosiklet sürüşü yapılacak yerleri var ama çaldırabilirsiniz.

Sultangazi ilçe olduğu tarihe kadar bağlı bulunduğu ilçeden yeterince hizmet alamaması dolayısıyla kalabalık, yani çekilmez olmayan, ilçe olduğu tarihten sonra ise ipini koparanın geldiği, daha önceden bağlı bulunduğu ilçeyi geçen nüfusuyla boğan istanbul ilçesidir. Tramvay bu bölgeye hayat verir. Motosiklet sürüşü konusunda iyi bir yer değildir. Dalgın ve umursamaz sürücüler cennetidir.

Şile bölgesinde kumda yürüyerek bol kalori yakmak gibi bir niyetiniz varsa Sofular Plajı tam size göre. Zira uçsuz bucaksız bir kumsalı ve tropik coğrafyaları aratmayan incecik bir kumu var. Denizi oldukça sığ olduğundan özellikle çocuklu aileler için ideal. Buraya da kendi yiyecek, içecek ve şemsiyenizi getirmeniz gerekiyor. Şile’ye gelirken orman yolunu seçin daha zevkli ama dikkat edilmesi gereken bir yoldur. Doğancılı köyüne uğrayı taze meyveler alın. Plajına uğrayın, sürüş için ideal olan yerleri var özellikle gidişte.

Şişli ulaşım açısından çok pratik ve burokratik işlemlerden tut da alışverişe kadar her açıdan merkezi; genelde kasvetli olmasına rağmen son belediye başkanının çalışmaları ile gayet renklenmiş, ara sokakları bile ağaçlandırılmış, eski asansörlü ve yüksek tavanlı apartmanların olduğu, park sorunu bitmek tükenmek bilmeyen semt. Motosiklet sürüşü için değilde yemek ve mağaza gezmek isteyenlerin tercih etmesi gereken yerdir.

Tuzla bir bakıma sayfiye yeri gibiydi fakat ilçe büyük bir göç aldı, değişti. Sahilden giden yollarla daha olay ulaşılır oldu. Siteler ve villarlar ile çevrili yer haline geldi ama dikkatsizlik burada da çok fazla ve sürüş konusunda sıkıntı yaşayabileceğiniz yerdir. Çok fazla anayol bağlantısı var sahil kesimi ise sürüş için daha güvenli.

Ümraniye bölgesi pek kuralları takmayan bir bölge. Trafik ve yay trafiği çok fazla, motosiklet sürüşünde bir çok sorunla karşılaşabilirsiniz. Yol vermeyenler, yolunuzu kapatanlar, boş yere kavga çıkarmaya çalışanlar var. Siz en iyisi başka br sürüş rotası seçin, sağlığınız için daha iyi olacaktır.  

Üsküdar bölgesi şehiriçi trafiğinin kaosa döndüğü bölgedir ve yayalar ile araçlar trafik kurallarına pek uymazlar. Sahil kısmında trafik çok olur ama sakin sürüş yapmak için haftaiçi uygundur.

Zeytinburnu ise bir çok bağlantı yolunu içeriyor. Eskiden deri fabrikaları yüzünden geçilemeyen şimdilerde ise güzelleşmiş, siteler ve yenilenen binaları ile kendine gelmiş ilçedir. Fakat sahil kesimi hariç sokaklarında motosiklet sürüşü yapılabilecek kadar saygı bulamayacağınız yerdir. O yüzden sahil kısmındaki trafiğe dikkat ederek, araçlardan biraz uzak durarak, düzgün bir sürüş yapabilirsiniz.

İstanbul içindeki ilçeler hakkında biraz bilgi vermeye çalıştık. Mutlaka yorumlarınız ve farklı bilgileriniz olacaktır. Bizimle paylaşmayı unutmayın.

iyi sürüşler

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık