Hurda Belgeli Araç Alınmaz

Motosiklet nasıl hurdaya çıkarılır?

Hurda Belgeli Araç Alınır mı? Hurda Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar? Hurda Belgeli Araç Tekrar Trafiğe Çıkabilir mi?

Bu sorular sıklıkla sorulan sorular arasındadır ve cevabı aslında çok kısa şekilde verilebilir. İlk önce Hurda Belgeli Araç alınmaz.

Hurdaya ayrılan araçları alarak restore edenlere sıkça rastlıyoruz ama onlar trafiğe çıkartmadıkları için herhangi bir problem çıkmıyor. Tamamen orjinali gibi yenilemek son yıllarda oldukça gündemde. Siz trafikte kullanmak isterseniz sıkıntı orada başlıyor. Peki bu aracın trafiğe çıkışı, tamamen yenilendikten sonra mümkün mü?

Çekme Belgeli ile Hurda Belgeli araç arasındaki fark nedir?

Bu tip araçlar alırken çok fazla mağduriyet olduğunu söylememiz gerekiyor. Çekme belgeli araç trafiğe tekrar çıkartılabilir iken Hurda belgeli araç tekrar trafiğe çıkartılamıyor. Hurda belgeli bir aracı tamamen restore etmek, hiçbir eksiği ve kusuru kalmayacak şekilde tekrar onarmak hiçbir işe yaramayacaktır. Mevcut yönetmelikler gereği hiçbir hurda belgeli araç trafiğe çıkartılamaz. Bu sebeple bu tip bir araç almayı düşünüyor iseniz, ya da eskiden hurdaya ayırdığınız bir aracı tekrar kullanmak isterseniz şunu bilmelisiniz ki söz konusu aracı kesinlikle kullanamazsınız.

Hurda Belgeli Aracı Trafikte Kullanmanın Cezası Ne Kadar?
Hurda belgeli bir aracı trafikte kullanırken yakalanırsanız söz konusu araç ÖTA kapsamında işleme alınır. ÖTA açılımı Ömrünü tamamlamış araç anlamına gelmektedir. Mevcut yasa ve yönetmeliklerin uygun maddelerince trafiği tehlikeye atmaktan suç işlemiş olursunuz ve yasak karşılığı oranında para cezası ile karşılaşırsınız. Söz konusu araç ile kaza yapmanız çok daha ciddi sorunları ve sorumlulukları da beraberinde getirecektir. Ölümle sonuçlanan kaza yaşanmış ise size, sicilinize yansıyacak ceza ve sorumluluklar çok ağır olabilir.

Şimdi gelelim diğer konuya, Çekme Belgesi Nedir?
Çekme belgesi, araca ait kayıtlı bütün dönem borçlarının (rehin, haciz, bandrol, trafik cezası, vs) ödenmesiyle birlikte, plakanın trafiğe teslim edilmesi neticesinde alınan bir belgedir. Bu şekilde araç trafiğe çıkartılamaz. Araç istendiği süre boyunca çekme belgeli kalabilir ki bu dönemlerde araca hiçbir şekilde MTV (bandrol), trafik sigortası ödemesi gerekmez. Haciz yada rehin konulamaz. Dolayısı ile çekme belgeli bir araç aldığınızda hiçbir şekilde araçta rehin, haciz var mı diye şüpheye düşmenize gerek yoktur.

Örneğin aracını birkaç yıl kullanmayacak yada trafiğe kapalı bir alanda kullanacak kişilerin MTV ve zorunlu trafik sigortası ödememek için aracını trafikten çekebilir. Böyle bir durumda çekme belgesi almaları gerekiyor.

Çekme belgeli araçlar yeniden trafiğe tescil ettirilebilmekte ve kullanılabilmektedir.

Trafikten nasıl çekme belgesi alınır?
Aşağıdakileri hazırlayıp Trafik Tescil Şube Müdürlüklerine başvuru yapılır.

Araç özelliklerine ve sahibinin kimlik bilgilerine göre 2 adet Ek-1 formu (Araç Trafik Tescil ve Müracat İşlem Formu) doldurulur. Bu form TÜVTÜRK istasyonlarından, Şöförler Odasından veya Trafik Tescil Şube Müdürlüğü evrak gişelerinden temin edilebileceği gibi, internetten online doldurabileceğiniz siteler mevcut.

– Nüfus Cüzdanı
– Araç tescil ve motorlu araç trafik belgeleri
– Tescil plakaları
– İlgili vergi dairesinden alınmış ilişik kesme belgesinin veya hurdaya ayrılmasında sakınca bulunmadığına dair belge, (Resmi araçlar için, ilgili kurumun görevlendirme yazısı ile birlikte, 237 sayılı Taşıt Kanununun 13’üncü maddesi gereğince düzenlenen rapor)

* Trafik tescil kuruluşuna araç sahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya kamu kurum veya kuruluşları ile tüzel kişiliklerce yetkilendirilen kişilerin dilekçeyle müracaat etmesi gerekmektedir.
* Herhangi bir trafik tescil kuruluşunda trafikten çekme işlemi yapılabilir.
* Kayıtlarında haciz, rehin, tedbir gibi kısıtlayıcı şerhler bulunan araçlar (yakalama şerhi bulunan araçlar hariç) için takyidat şerhleri baki kalmak şartı ile trafikten çekme işlemi yapılabilir. (Uygulama Rehberi 1.5.16)

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık