Motosiklet sürücüleri yol, hava, hız ve aracınızın teknik özelliklerine göre gidecekleri hızı kontrol etmek zorundadırlar. Yani konu başlığındaki gibi hızlandıkça görüş alanınız daralır ve görüş alanı daraldıkça, bu alanın dışında kalanlar bulanıklaşarak netlik alanınızdan çıkarlar.
Konumuz aslında hız körlüğü nedir? Yapılması gereken tekşey bu hız körlüğünü düşünerek sürüş gerçekleştirmektir.
Durduğunuz yerde 170 derece görme açısı ile kadar parmak uçlarınızı görebiliyorsanız. 40km’de ki hızınız ile bu görme açısı sizin için %100’dür. Yüksek Km/h hızlarında her 10 km’de bir görme açınız ve odağınız değişecek 150 km/h ile giderken bu açı %25’e kadar düşecektir. Yani 200 km/h gibi hızlara çıktığınızda görüş açınız sadece direkt olan alanın %3’üne kadar düşmektedir.
Odak noktanız hıza göre azalacak, dışında kalan bölge bulanıklaşacaktır. Odak dışındaki herhangi bir hareketi algılayamayacaksınız demektir.
Hızlanıp, objelerin bulanık olmaya başladığınızda hızın sizi bir odağa doğru çektiğini hissedersiniz, buna tünel görüşü denir. Göremedim, farketmedim gibi kaza sonrası söylenen sözler bundan dolayı oluşmaktadırdır.
Bu arada bilmeniz gerek diğer bir konuyu aşağıda paylaştım. Hız arttıkça fren mesafesinin ona göre arttığını ama bunun karesi kadar büyüdüğünü hatırlatalım.
Saatte 30 kilometre hızla giderken yayayı görüp durma mesafesi 13 metre, bu hız 50’ye çıkarsa, yayayı fark edip ayağınızı fren pedalının üzerine koyuncaya kadar katedeceğiniz mesafe 14 metredir.