HGS Bilgi

hgs-motosiklet

HGS ÜRÜNÜM VAR GEÇİŞLERİMDE KAÇAK UYARISI ALIYORUM NEDEN?

Aracınız metalik cama sahip olabilir ;
Aracınızın kullanım kılavuzundan kullandığınız modelin metalik ön cama sahip olup olmadığını kontrol ediniz. Metalik cama sahip ise yeni bir HGS ürünü alarak HGS Etiketinizi aynanın arkasındaki ve çerçevesindeki siyah noktalı alana konumlandırınız
Aracınız metalik cama sahip değilse ;
Etiketinizin deforme olup olmadığını, etiketinizin kullanım klavuzunda belirtildiği şekilde aracınıza yapıştırıldığını kontrol ediniz ve aracınızın ön camında film olmamasına dikkat ediniz. Yukarıda belirtilen sorunlara sahip değilseniz ve etiketinizin çalışmadığını düşünüyorsanız otoyol üzerindeki PTT işyerlerinden etiketinizi kontrol ettirebilirsiniz. HGS ile ilgili ayrıntılı bilgiye ve HGS geçiş ihlal cezalarına, http://hgsmusteri.ptt.gov.tr adresli internet sayfasından ulaşılabilmektedir.

HGS ÜRÜN BAKİYEMİ VE GEÇİŞLERİMİ NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

0 850 460 60 60 ya da 444 1 788 numaralı müşteri hizmetleri numarasını arayabilirsiniz. HGS hesabınızla ilgili bakiye ve geçiş bilgilerine ve HGS geçiş ihlal cezalarına, http://hgsmusteri.ptt.gov.tr adresli internet sayfasından ulaşabilirsiniz. Belirtilen internet adresine üye olarak kullanıcı hesabınızla ilgili bilgilerinize ulaşabilirsiniz. HGS geçiş ve ihlal bilgilerine ait tüm düzeltme, inceleme ve itiraz işlemleri Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmakta olup, HGS geçişlerinizle ilgili bu taleplerinizi hgs@kgm.gov.tr e-posta adresine gönderebilirsiniz veya 0 850 460 60 60 KGM HGS Çağrı Merkezine iletebilirsiniz. HGS ile ilgili ayrıntılı bilgiye ve HGS geçiş ihlal cezalarına hgsmusteri.ptt.gov.tr sayfasından ulaşabilirsiniz.

MÜŞTERİ HİZMETLERİ SAYFASINA NASIL KAYIT OLABİLİRİM?

Müşteri hizmetleri sayfasına üye olabilmek için HGS ürününü aldığınız TC kimlik numarası üzerinden ya da vergi numarası üzerinden satışı gerçekleştirilen HGS ürün numarası ile kayıt olabilirsiniz. HGS ürün sahibi değilseniz sisteme kayıt gerçekleştirilememektedir.

ARACIMI SATTIM HGS ÜRÜNÜMÜ NE YAPMALIYIM?

HGS Etiket tipi ürünler için HGS Etiketinizi PTT merkez ve işyerlerinden iptal ettirerek yeni bir ürün alabilirsiniz, eski ürün içindeki bakiyeyi gerekli kontroller gerçekleştirildikten 7 gün sonra yeni ürününüze aktarılabilmektedir. Yeni ürün almak istemiyorsanız iptal ettirdiğiniz ürününüz içindeki bakiyeyi 1 ay sonra PTT merkezlerinden alabilirsiniz. Satılan araç üzerindeki etiket iptal edilerek etiket araç camından çıkartılmalıdır. İptal işlemi için HGS ürün sahibinin PTT merkez ve şubelerine şahsi başvurusu gerekmektedir.
HGS kart tipi ürünler için ürün iptal edilmeden plaka güncelleme işlemi gerçekleştirilerek, kart tipi HGS ürününü kullanmaya devam edebilirsiniz veya yeni bir plaka üzerine güncellenmeyecekse PTT merkezlerinden “Plaka Sıfırlama” işlemi yaptırarak ileride başka plakaya güncellemek üzere bekletebilir ve kartlarınızın zayi olmasını engelleyebilirsiniz. Bankadan alınan ürünler için detaylı bilgileri bankanızdan alabilirsiniz.

HGS ÜRÜNÜME OTOMATİK ÖDEME TALİMATI VEREBİLİR MİYİM?

PTTBank hesabı (Posta çeki hesabı) üzerinden ya da kredi kartı üzerinden otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Kredi kartı üzerinden verilecek otomatik ödeme talimatı için kredi kartınızın e-ticaret işlemine açık olmasına dikkat ediniz. Ayrıca otomatik ödeme talimatının, otoyol ve köprüler ile özel otoyol kullanma sıklığınıza göre geçiş ücretlerini göz önünde bulundurarak yükleme limitinizi belirleyiniz. Verilen bilgiler PTT’den satılan ürünler için geçerlidir, bankadan ürün aldıysanız bankanızla görüşmelisiniz.

HGS KART VE ETİKETİNİ FARKLI ARAÇLARDA KULLANABİLİR MİYİM?

HGS sistemi plakaya tanımlı tek hesap üzerinden ücretlendirme yapmaktadır etiketin ya da kartın farklı araçlar üzerinde kullanılmasına izin verilmemektedir.

HGS ÜRÜNÜ ALMAK İÇİN İSTENEN EVRAKLAR NELERDİR?

Bireysel başvurularda kimlik, ruhsat veya ruhsat fotokosiyle PTT merkez ve işyerlerine başvuru yapılabilir. Kurum üzerine alınacak ürün veya ürünler için Temsil Belgesi, araç ruhsatları veya ruhsat fotokopileri ile başvuru yapılabilir. Kiralık araçlar için yukardaki belgelere ek olarak sözleşmelerle birlikte PTT merkez ve işyerlerine başvuru yapabilirsiniz.

HGS ÜRÜNÜMDEN YENİ ALDIĞIM HGS ÜRÜNÜME AKTARIM GERÇEKLEŞTİREBİLİR MİYİM?

PTT’den satılan ürünler için PTT işyerlerine giderek eski ürününüz içindeki bakiyenin yeni ürününüze aktarılmasını isteyebilirsiniz. Bakiyeniz 7 (yedi) gün sonra sistem tarafından hesabınıza eklenmektedir. Bankalardan aldığınız ürünler için bankanızla görüşmelisiniz.

PTT HGS ÜRÜNLERİNDE GÜNCELLEME İŞLEMLERİ NEREDEN YAPILIR?

PTT‘den alınan HGS ürünlerinde güncelleme işlemleri PTT merkez ve işyerleri aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

HGS ETİKETİ BİLGİ

HGS etiketinizi motosikletinizin herhangi bir yerine yapıştırdıysanız plaka değiştirdiyseniz, hgs etiketinizi iptal edip yeni plaka için yeni HGS etiketi çıkartmanız gerekiyor. Eğer HGS kartı aldıysanız, plaka değiştirdiğinizde HGS değişikliği yapmanıza gerek kalmıyor.

Araç Sınıfları Nelerdir ?
Köprü ve otoyollarda HGS kullanıcılarının araçları 6 sınıf üzerinden ücretlendirilmektedir. Motosikletler 6. sınıf araç olarak HGS ye abone olabilir ve 24/10/2015 tarihinden itibaren 1. Sınıf araç ücretinin yarısı kadar bir ücret ile Otoyol ve Boğaz Köprülerinden geçişlerini yapabilecektir. HGS sürücülerinin, araçlarının sınıflarına uygun HGS etiketi kullanmaları gerekmektedir. Aksi durumda,Sınıf Uyumsuzluğu süreklilik arz eden sürücülerin HGS hesapları Kara Listeye girecektir.

HGS ile ilgili soru ve sorunlarda nereye başvurulmalıdır?
HGS ile ilgili sorunlar için hgs@kgm.gov.tr e-mail adresine, 0 312 801 04 04-0 312 801 05 05-0 312 801 06 06 numaralı fakslara veya 0 850 460 60 60 Çağrı Merkezi numarasına başvurulması gerekmektedir. İdaremiz tarafından işletilen Otoyollarda yapılan HGS-OGS İhallli geçişler ile Yap İşlet Devret ile işletilen Otoyollarda ihlalli geçiş ihlal cezalarına, www.kgm.gov.tr adlı internet sayfamızdan aşağıda görülen Karayolu İhlalli Geçiş Sorgulama menüsünden öğrenilebilir.

OGS-HGS’den kaçak geçiş yapılması durumunda ne yapılmalıdır?
HGS sistemlerinden geçiş ihlali yapılması durumunda; geçiş ihlali yapılan plaka üzerine 15(on beş) gün içinde OGS veya HGS abonesi olunması veya mevcut OGS veya HGS hesaplarında geçiş için yeterli bakiyesi olması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır. HGS gişelerinden geçiş ihlali yapılması durumunda ise; geçiş yapılan plaka üzerine 15 (on beş) gün içinde HGS veya OGS abonesi olunması veya mevcut OGS veya HGS hesaplarında geçiş için yeterli bakiyesi olması durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır.

Yabancı plakalı araçların geçiş anında OGS veya HGS abonesi olması ve OGS veya HGS hesabında en az geçiş ücretini karşılayacak kadar bakiyesinin bulunması gerekmektedir. İhlalli geçiş sonrası 15 (on beş) günlük ödeme süresi yabancı plakalı araçlar için uygulanmaz.

HGS BAKİYE SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Araç sahipleri HGS Bakiye Sorgulama işlemlerini PTT’nin HGS için oluşturduğu özel sayfasından müşteri hizmetleri bölümüne giriş yaparak gerçekleştirebilirler.

HGS bakiye sorgulama için şu adımları izleyeceksiniz:

– hgsmusteri.ptt.gov.tr adresine girin,

– Müşteri hizmetleri giriş bölümünden e-posta ve şifrenizle giriş yapın,
veya, e-devlet şifrenizle girişinizi gerçekleştirin.

Müşteri hizmetleri sayfasından kullanıcı bilgilerinizi kullanarak giriş yaptıktan sonra başta HGS sorgulama olmak üzere birçok işlemi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

e-DEVLET ÜZERİNDEN HGS BAKİYE SORGULAMA

HGS bakiye öğrenmek için ayrıca e-Devlet (turkiye.gov.tr) adresi üzerinden de sorgulama yapabilirsiniz. HGS ile ilgili bakiye sorgulama işlemlerinizi (https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf) linkine tıklayarak da kolayca yapabilirsiniz. Ancak bakiye sorgulama işlemini gerçekleştirebilmeniz için PTT’nin sisteminde üyeliğinizin bulunması gerekmektedir. Üyelik işlemlerinizi ise TC. Kimlik No, e-posta adresi ve belirleyeceğiniz şifre bilgileri ile yapabilirsiniz. Üyelik işlemlerinizi sorunsuzca gerçekleştirdikten sonra istediğiniz zaman sisteme giriş yaparak HGS bakiyenizi öğrenebilirsiniz.

e-Devlet üzerinden HGS bakiyenizi sorgulama için şu adımları takip edin:

– (https://www.turkiye.gov.tr/ptt-hizli-gecis-sistemi-hgs-hesap-bilgileri-sorgulama) linkine tıklayın.

– T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizle giriş yapın.

Size ait HGS aboneliğinizdeki HGS bakiyeleri ve hesap durumu bilgileri görüntülenecektir.

TELEFONLA HGS BAKİYE SORGULAMA

HGS bakiyenizi telefonla öğrenmek isterseniz, HGS Çağrı Merkezi’ne ait 0 850 460 60 60 nolu telefonu arayabilir; bakiye durumunuz hakkında bilgi alabilirsiniz.

HGS sorularınızı burada sorabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık