Hava ve Yola Göre Lastik Seçimi

Hava ve yola göre lastik seçebilmek için tiplerini tanımakla başlayalım. Kulaktan dolma bilgiler yerine düzgün kaynaklardan topladığımız yazılardan yararlanarak size detayları hakkında bilgi vereceğiz.

Sport Lastikler

Sport supersport veya hipersport lastikler yumuşak kauçuktan yapılmış olup, spor amaçlı veya arasıra yarış için kullanılırlar. Sürüş sıcaklıkları yüksektir fakat yarış lastikleri kadar yüksek değildir. Üzerinde fazla diş bulunmaz.

Bu tip lastikler genellikle spor motosikletlerde kullanılır. Modern sport lastikler kuru zeminlerde mükemmel yol tutuşu sağlar fakat diş sıklığının azlığı ve yüksek sürüş sıcaklığı nedeniyle ıslak zeminde kullanımı zordur. Bu lastiklerin ömürleri yumuşaklığına ve üretimde kullanılan kauçuğa göre değişmektedir.

Sport / Touring Lastikler

Genelde “sports / touring” olarak adlandırılırlar ve çoğunlukla çok iyi yol tutuşu sağlayan, orta sertlikteki kauçuktan yapılırlar. Sürüş sıcaklıkları spor lastiklere göre daha düşüktür ve daha fazla dişe sahiptir.

Ömürleri spor lastiklerinden daha uzundur. Günlük kullanım, şehir için yolculuk ve haftasonu gezileri için uygundur.

Road / Touring Lastikler

Yol lastikleri sert kauçuktan yapılır ve sürüş sıcaklıkları düşüktür. İyi yol tutuşu sağlarlar. diş sayısının fazlalığı nedeniyle ıslak zeminde güvenlidirler.

Kullanılan sert kauçuk sebebiyle uzun ömürlü olurlar.  Bu lastikler şehir içi geziler için gayet uygundur. Ayrıca geziler ve turlarda kullanılabilirler. Spor kullanımda, limitlerin zorlanması yol tutuşunda kayba neden olacaktır.

On/Off Road Lastikler

 

Mixed veya trail lastikler taş zeminden ayrılıp toprak zeminde kullanılan motosikletler içindir. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi taş ve toprak zeminde kullanılabilirler. Bu lastiklerin ana özelliği çok geniş aralıklı dişlere sahip olmasıdır özellikle arka lastik bloklara bölünmüştür ve gevşek toprakta sürüş kabiliyetini arttırır.

Bu tür lastikler genellikle sert kauçuktan yapılır. Düşük sürüş sıcaklıkları ve uzun ömürleri vardır. İyi yol tutuşu sağlarlar fakat diş kalınlıklarına bağlı olarak yüzeyle teması azalacağından bu tutuş yol lastiklerinden daha azdır.

Bu tür lastikler karışık kullanım için uygundur. Yüzeyle teması az olduğundan yol tutuşu limitine kolay ulaşılır bu yüzden yolda (asfalt vb.) uzun aralar verilerek kullanılmalıdır. Genellikle yolda seyahat eden motosiklet kullanıcısının bu tür lastik yerine yol lastiği seçmesi daha mantıklıdır.

 

All Terrain / Cross Lastikler

 

Tüm “all terrain ve cross” lastiklerinde asfalt dışındaki alanlarda daha etkili olması için büyük, yüksek bloklar bulunur.

Bu tür lastikler, blokların farklı yüzeylerde yol tutuşunu artırma özelliği sayesinde genelde toprak yol ve patika yollarda kullanılır.

Bu tür lastikler yol kullanımında verimli değildir fakat kısa mesafelerde kullanılabilirler.

Not: Bazı kros lastiklerinin yollarda kullanılması yasaklanmıştır.

Race / Track Lastikler

Bu lastikler yarış pistlerinde kullanılmak için tasarlanmıştır. Çok yumuşak kauçuktan yapılmıştır ve yarış esnasında ulaşılacak sıcaklık değerlerine uygun sürüş sıcaklarına sahiptir.  (Yüksek hız, güçlü ivmelenme, sert frenleme gibi mekanik nedenlerle ısınan)

Bazı modeller zorlu yarış koşulları için spor lastikten daha yumuşak kauçuktan yapılır. Bazı modeller ise lastiğin değişik bölgelerinde değişik sertlikteki kauçuktan yapılırlar. Örneğin orta kısım için sert, yanlar içinse orta yumuşaklıkta kauçuk kullanılır. Bu lastikler pürüzsüz yüzeyleri sayesinden maksimum temas sağlarlar.

Yarışlarda kullanılan yağmur lastiklerinde ise; suyu maksimum hızlılıkta tahliye edebilmesi için yoğun dişleri bulunur. Bu ekstra yumuşak kauçuktan yapılan lastiklerin ömürleri çok kısadır.

Genellikte bu lastikler trafikte yasaktır. Üzerlerinde DOT açıklaması bulunan lastiklere izin verilir ve bunların üzerinde azda olsa diş bulunur. Bu tür lastiklerin trafikte kullanılması tavsiye edilmez. Spor lastiklerinden daha iyi bir yol tutuşu vermezler.

Herşey iyi güzel kendime nasıl lastik seçeceğim, önerileriniz nedir derseniz marka belirtmediğimizi söylemek istiyorum.

LASTİK YAPILARI NELERDİR?

Radyal Lastikler ve Avantajları

Radyal lastiklerin konvansiyon lastiklere göre en önemli avantajları daha esnek olmaları ve daha az ısınıp daha kolay soğumalarıdır. Bunun dışında radyal lastiklerin yerde bıraktığı taban izi çapraz lastiklerinkinden daha geniştir. Bu avantaj radyal lastiklerin konvansiyonel lastiklere oranla yüzde 20 daha iyi yol tutmasını sağlar. Yola temas eden bölümün daha fazla oluşu nedeniyle çekiş gücü ve fren güvenliği daha yüksektir. Radyal lastiklerde taban sert, yanaklar yumuşaktır; bu da lastiğin yola temas eden bölümünün sürekli olarak aynı genişlikte kalmasını sağlar. Radyal lastiklerin kat ve sırt ayrılmaları da daha dayanıklıdır. Bu ise yola tutunum başarısını arttırır.

Çelik Kuşaklar

Radyal gövdeli lastiklerin sırt gövdesi boyunca 15 ile 25 derecelik açılarla üst üste ve çapraz biçimde kuşaklar yerleştirilir. Kuşakların görevi lastiğin mukavemetini arttırmak taban izinin şekil değiştirmesini önlemek ve lastiğin yerle temas eden bölgesinin alanını arttırmaktır. İki tür kuşak bulunur. Birincisi bez dokumandan üretilen ‘tahrik’, diğeriyse tellerden üretilen ‘çelik’ kuşaktır. Çelik kuşağın daha dayanıklı, daha emniyetli ve yüksek hızlara daha iyi uyum sağlaması, lastik üreticilerinin bu tür lastik üretimine yönelmesine neden olmuştur.

Bazı Lastikler İçin Özel Bilgiler:

– A: Yamaha İçin Oem Lastik.
– AA: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– AG: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– AJ: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– B: Kuşaklı.
– BB: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– BL: Siyah Etiket: Lastik Üzerinde ki Tüm Yazılar Siyah Renkte.
– C: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– CC: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– D: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– DOT 0712: 2012 Yılının 7. Haftasında Üretildi.
– E: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– F: Honda İçin Oem Lastik.
– FJ: Kawasaki için Oem Lastik.
– Front Ön Lastik.
– G: Almanya İçin Teknik Bilgi
– GG: Almanya İçin Teknik Bilgi
– GL: Honda Goldwing Onaylı.
– GT: Grand Tourer’lar İçin Özel.
– H: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– HARD: Sert Alaşımlı.
– HD: Harley Davidson Onaylı Lastik.
– J: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– K: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– K0: K0 alaşımlı.
– K1: K1 alaşımlı.
– K2: K2 alaşımlı.
– K3: K3 alaşımlı.
– L: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– M: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– M/C Sadece Motosiklet İçin Lastik.
– M+S Çamur ve Kar Kullanıma Uygun.
– MEDIUM: Orta Alaşımlı.
– MEDIUM-HARD: Orta/Sert Alaşımlı.
– MEDIUM-SOFT: Orta/Yumuşak Alaşımlı.
– MT: Harley Davidson Onaylı.
– MTJ: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– N: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– NHC: Yol Kullanımı İçin Onaylı Değildir.
– NHS: Otoyol Kullanımına Uygun Değildir.
– NK: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– NN: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– NSW: Lastik Yanaklarında İnce Beyaz Çizgi.
– (NT): Ağırlık Eşit Dağılımlı Profil.
– NWS: Lastik Yanaklarında İnce Beyaz Çizgi.
– NWW: Lastik Yanaklarında İnce Beyaz Çizgi
– P: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– PT: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– Q: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– R: Radyal.
– Reinf. Güçlendirlmiş.
– RF: Ekstra Ağırlık İçin Güçlendirilmiş Lastik
– RS1: RS1 Alaşımlı.
– RS2: RS2 Alaşımlı.
– RS3: RS3 Alaşımlı.
– RSW: Scooter İçin Yarış Lastiği.
– RU: U Veya NT Tipine Eşdeğer Lastik.
– S: Spor Alaşımlı.
– SC0: SC0 Alaşımlı.
– SC1: SC1 Alaşımlı.
– SC2: SC2 Alaşımlı.
– SC3: SC3 Alaşımlı.
– SC4: SC4 Alaşımlı.
– SOFT: Süper Spor Alaşımlı.
– SS: Süper Spor Alaşımlı.
– SS2 MED-HARD: SS2 orta Sert Alaşımlı.
– SS3 MEDIUM: SS3 orta Sert Alaşımlı.
– SS4 SOFT: SS4 orta Sert Alaşımlı.
– SW: Lastik Yanaklarında İnce Beyaz Çizgi.
– T: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– TL: Tubeless – İç Lastiksiz.
– TT: Tubetype – İç Lastikli.
– U: Geliştirilmiş Profil .
– UU: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– W: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– WLT: Lastik Yanaklarındaki Yazı Beyaz Renkte.
– WS: Lastik Yanaklarında İnce Beyaz Çizgi
– WSW: Komple Beyaz Yanak.
– WW: Kalın Beyaz Yanak.
– WWW: Kalın Beyaz Yanak.
– XL: Ağır Yük İndeksi İçin Güçlendirilmiş.
– Y: Almanya İçin Teknik Bilgi.
– Z: ZR.

 

LASTİK BASINÇLARI VE ISI FAKTÖRÜ

Lastikte performans faktörleri..

Lastik motorun yükünü taşıyan havalı bir sistemdir. Karkasın içine hava ya da nitrojen basılarak bir gerginlik sağlanır. Lastiğin karkası yüksek gerilim kuvvetine sahiptir ancak yüksek basınç kuvvetine sahip değildir. Karkas içindeki gerilimi yaratan basılan havadır. Bu hava taşımayı sağlar. Bu yüzden lastik havaları çok önemlidir.

Tekrarlarsak yükü taşıyan lastik değil içindeki havadır. Maksimum yük ve şişirme değerleri olarak üreticilerin verdikleri rakamlar lastik tasarımı ile ilgilidir. Eğer bu değerlere dikkat edilmezse motorunuzun yönetilmesi ve performansı çok etkilenecektir. İki hatırda tutulması gerekli nokta: 1. Lastik gazlama, fren yapma gibi yönetim komutlarını yola verebilmelidir. 2. Lastik ayrıca jant ve yol arasında yay görevi yapmalıdır.

Eksik veya fazla hava: İnik lastikler ya da az şişirilmiş lastikler dönüş kabiliyetinin zayıflamasına neden olur, traksiyon düşer, lastik çabuk ve fazla ısınır, kenarlarda düzensiz aşınmalar oluşur ve yan duvarlara fazla gerilim binerek çatlamalara, yarıklara neden olabilir. Burada şayet çatlamalar yanağın iç yüzeyinde oluşursa bunu sürücünün fark etmesi olanaksızdır ve balon yapabilir hatta yanakların ani patlamalarına, yarılmalarına neden olabilir.

Ani hava kayıplarının da ciddi sonuçları vardır. Fazla şişirilmiş lastikler yük taşıma kapasitesini artırmaz ancak sürüşün sert olmasına ve süspansiyonlara darbelerin şok şeklinde aktarımlarına sebep olur. Bu da lastiğin yoldan gelen darbelerle baş etme kabiliyetini olumsuz etkileyecektir.

Ayrıca lastiği ortasında düzensiz aşınmalar olacaktır. Isı etkileri: Lastik havası sıcaklıktan etkilenir. Burada lastiğin içindeki havanın devamlı basınç altında olması durumu değiştirmez. Ortalama lastik hava basıncı her 3-4 derece için 1 psi değişir. Isı artıkça artar ve ısı düştükçe düşer.

Örneğin 35psi basınçta şişirilmiş bir lastik temmuz ayında 27-28 derecede iken aynı basınç ocak ayında hava sıcaklığı 7 dereceye düştüğünde 23 psi ler de olacaktır ki oldukça düşük bir hava basıncıdır ve bu şekilde motorunuzu kullanmamalısınızdır. Yine diyelim bir yaz sabahı 20 derece de 40 psi hava bastığınız lastiğinizle genellikle öğleye doğru hava sıcaklığı 30 derece de olan bir iklime vardığınızda lastiğinizdeki hava basıncı 44 psi olacaktır ki buda lastiğinizin minimum maksimum basınç sınırlarını aşmış bir durum olabilir.

Lastik havasının kontrolü: Nasıl kontrol edeceğiz? Tavsiye edilen lastik hava basıncını birkaç faktör tayin eder. Ağırlık, sıcaklık, yol şartları ve sürüş. Her bir faktör göz önüne alınarak lastik havalarının basınçları ayarlanmalıdır. Kaliteli bir basınç ölçere sahip olun ve her sabah henüz lastikleriniz içindeki hava soğukken ölçümlerinizi yapınız.

2-3 km lik bir sürüş dahi lastik havalarının ısınmalarına yetecektir. Isınan havanın tam soğuması ise yaz günü 4-5 saati alacaktır. Her 1psi basınç kaybı 28-30 kg lık bir yük taşıma kabiliyetinin azalmasına neden olacaktır. Ani gazlama ve frenlemeler lastikleri çabuk ısıtır. Yüklü ve yolculu sürüşler: Yüklü ve yolculu sürüşlerinizde ön lastik havalarını tavsiye edilen en yüksek değere göre şişiriniz.

Ön tekerin imalatçının tavsiye ettiği değere göre şişirilmesi en iyi frenleme, durma sonuçlarının alınması için yapılan testlerden sonra belirlenmektedir. Arka tekeri ise yanaklarda yazılı değere göre şişirebilirsiniz. Arka daha çok yük taşıma içindir. Ara yükler veya az yük, hafif yüklü durumlar için ise maksimum değerleri geçmemek şartıyla lastik hava basınçlarını her 45 kg için 2psi gibi artırabilirsiniz.

Genel olarak da yüklü yüksüz lastik basınç farkları 4psi yi geçmeyecek şekilde üretim yapılmaktadır.

Not: Isı dereceleri celsius cinsinden verilmiştir. Çok faydalı ve çok önemli bir konu, bu tür bilgiler ülkemizde maalesef yaygın değildir. Motosikletin yerle temas eden tek noktasıdır lastikler,ve,güvenli sürüş için önemlidirler. Yıllardır söylediğim bir söz”aracınız eski olsun ama lastiğiniz yeni olsun, 1 cm’lik fren mesafesinin bile hayati önemi vardır”

1- Lastiklerin raf ömrü ne kadardır? 5 yıldır. Lastiği etkileyen etmenlerden uzak tutulması şartıyla(ısı,nem,elektrik,güneş,ozon,petrol gibi)

2- Yeni bir lastiğin rodajını tamamlaması için 100 mil yol yapılması söyleniyor. Bu çok uzun değilmi? Uzun değildir,hatta bazen daha uzun sürmektedir.

3- Tamir görmüş lastik kullanmak güvenli midir.? Lastiğin eğer karkas yapısı zarar görmemişse motosiklet lastikleri için 6 mm ye kadar olan delikler tamir yapılabilir. Fakat uygun tamir yöntemi ile tamir edilmelidir ve yalnızca lastiğin taban kısmı tamir edilebilir, yanak kısmı tamir edilemez. En uygun tamir yöntemi soğuk mantar yamadır. Hem lastiğe ısı olmadığı için zarar vermez,hemde deliğin kauçukla kapanması nedeniyle katlar arasına hava ve nem girmez. Fitil veya ütü yama yapmak kesinlikle lastiğe zarar verir ve güvenli değildir.

racing motosiklet ile baslangic4- Isı değişimleri lastik performansını olumsuz etkiler mi? Etkiler; soğuk ortam lastiğin sertleştirir,sıcak ortam lastiği yumuşaklaştırır. Fakat son yıllarda büyük lastik üreticileri (michelin,continental,bridgestone,metze ler,pirelli) silica bazlı hamur kullanmaya başlamışlardır. slica (slikondan biliriz) yüksek ve düşük sıcaklıklarda kauçuğun özelliğinin bozulmasını minimum düzeye indirmiştir.

5- Mevzuat (ingiltere) lastiklerimdeki diş derinliğinin 1 mm’nin altına düşmemesi esasını getiriyor. Lastik bu hale geldiğinde değiştirmemekte ısrar edersem ne olur? Türk polisi de artık son yıllarda diş derinliği ölçümü yapmaya başlamıştır. Ceza verme yetkileri vardır. Fakat polis cezası yememek için değil,güvenlik için lastik değiştirilmelidir. 1mm alt sınır doğrudur ve motosiklet lastikleri için bu yer lastiğin orta kısmıdır. Çünkü motosiklet lastikleri genelde ortadan aşınırlar.

6- Motosikletimin orjinal lastiklerinden farklı ölçüde bir lastik kullanabilir miyim? Doğrusu orijinal ölçüleri bozmamaktır, fakat, kafaya taktıysanız veya lastik bulamadıysanız, mecburiyetten farklı ölçülerde kullanabilirsiniz Ama getireceği avantajları ve dezavantajları iyi analiz etmelisiniz. Tecrübelerime göre bir büyük veya bir küçük ölçünün dışına çıkılmamalıdır otomobil lastikleri için bir muadil tablosu mevcuttur ama motosiklet lastikleri için bir muadil tablosu ben göremedim. Farklı ölçü takarken lastiğin çapı fazla değişmemelidir iki yanak arasındaki mesafeden oynanabilir çatal ve zincire değmemek şartı ile, beygir gücü yüksek motorlarda çapla da oynanabilir ama dediğim gibi iyi analiz edilmeli

7- Soğuk ve sıcak havalar söz konusu olduğunda lastik basıncı ne kadar değişir? Yalnız havalar değil,hareket eden lastik ısınır duran lastik soğur, tahminen % 10 değişir.Bu değişimler sırasında hava kayıpları olur, bu yüzden haftada bir engeç 15 günde bir lastik havaları, doğru hava saatiyle (benzinliklerdeki saatler genelde bozuktur veya doğruyu göstermezler) ölçülmelidir. Yüklü durumda,uzun yolda veya yüksek sürat yapılacaksa lastik havaları%10 artırılmalıdır. Konu açılmışken nitrojen ile ilgili sorularla karşılaşmaktayım. Nitrojen halk deyimiyle azot havadan daha ağır bir madde olduğu için ısınması ve soğuması havaya göre azdır ve bu yüzden lastikte basınç kaybı oluşmaz ve lastik ısınmaz bu avantaj doğrudur.

motosiklet takip

Lastiğin iki büyük düşmanı vardır; birincisi ısı, ikincisi petrol. Kamyoncular için nitrojen çok idealdir. Kamyon lastiklerinin aşırı yük sonucu gümlemesi dediğimiz olay lastiğin aşırı ısınmasından meydana gelmektedir. Fakat, motosiklet lastiğinde kullanmak dezavantaj sağlar. Motosiklette aşırı yük yoktur ve lastiğin tutunma işlevini artırması için biraz ısıya ihtiyaç vardır, yoksa tutunması azalır. Ayrıca havadan ağır olduğu için lastik içerisinde hareket etmesi ağırdır ve yol sürüşünde dalma gezme dediğimiz olay meydana gelir ki bu sürüş güvenliğini tehlikeye atar. Kısaca motosiklet için nitrojen tavsiye etmiyorum

8- Eğer yol tutuşunun artmasını istiyorsam en radikal yarış lastiğini mi tercih etmeliyim? Böyle bir sorunun mantığı yoktur. Kullanacağınız yol şartlarına göre lastik seçilmelidir.Yarış lastikleri de kendi içerisinde sınıflara ayrılır (tamamen yarış,yarı yarış yarı cadde tipi,tamamen cadde tipi yarış lastikleri mevcuttur. Caddede kullanılan lastiklerde tamamen cadde,yarı cadde yarı arazi tipi gibi sınıflara ayrılır.

9-En iyi yol tutuşu olan lastikler en çabuk aşınıp eskiyenlermidir? genelde öyledir

10- Motosikletlerin üzerinde gelen orjinal lastikler piyasada satılan “diğer” lastiklerle değiştirilebilir mi? Uygun tipte olmak şartıyla değiştirilebilir.

2015-Yamaha-WR250R

11- Kış için özel lastikler takılmalı mıdır? konu açılmışken çok sık sorulan motosiklet için kar lastiği var mı sorusudur. Kuzey ülkelerinde sürekli kar ve buzun olduğu ülkelerde kar lastiği mevcuttur fakat sadece kar ve buz içindir asfaltta kulanılamaz. Karda ve buzda tutunması için lastikte ince, kılcal, z, y, x gibi şekillerde lameller mevcuttur, tutunmayı bunlar yapar. Motosiklet lastiğinin tabanı düz olmadığından asfaltta kullanılırsa bu lameller lastikte kayma etkisi yaparki motoru devirirsiniz. O yüzden kar lastiği motosiklet için, asfaltlı ülkeler için üretilmez ve kullanılmaz. Tamamen arazi tipi kross dediğimiz lastiklerde asfaltta kullanılmaz gezme ve kayma yapar,kullanılacaksa sadace karda etkili olabilir ama buzda etkili değildir. Fakat yarı cadde yarı arazi tipi lastikler bu iş için idealdir (michelin anakee, metzeler tourance, pirelli mt90, contiescape, bridgestone tw….) yalnız enduro ve touring motosikletler için bu tip lastikler üretilir.

Racing ve chopperlar için üretim yoktur. Racing ve chopperların yapısı araziye uygun değildir zaten. Motosikletler için zincirde olmaz ayrıca. Kanada da karda buzda tutunmayı artıracak bazı kimyasal spreyler kullanılıyor fakat yaygın değil.

12- Lastik üzerindeki diş desenleri gerçekten önemli midir? Suyun tahliyesi için desen önemlidir ama desenin şeklinin önemi yoktur. Dikkat ederseniz her marka ve tip lastiğin deseni farklıdır. Tutunmada önemli olan kauçuğun hamurudur. Konu açılmışken ilk yağan yağmur yerdeki tozla birleştiğinde kayma etkisi yapar. İlk yağmurda motor dikkatli ve yavaş kullanılmalıdır.

Yamaha-WR125X-R

13- “Lastik bitmiş”dendiğinde ne anlamalıyız? Lastiğin bittiğini anlamak için birkaç kriter vardır;

Diş derinliği,

Kauçuğun sertliği (yıla ve km ye bağlı olarak) öncelikle diş derinliğine bakılır bu motosikletler için 1 mm’dir eğer dişleri 1 mm’nin üstündeyse yapılan km’ye bakılır.

Benim tecrübeme göre (motosikletine bağlı olarak değişir)motosiklet için bu ortalama 15000 km dir eğer dişleri 1mm nin üstündeyse ve 15000 km nin altındaysa yapılan km kullanım süresine bakılır yine tecrübeme göre bu 3 yıldır yaptığı km ve kullanım süresi boyunca lastiğin kauçuğu yavaş yavaş sertleşir sertleşen lastiğin tutunması azalır

14- Lastiğin kenarlarının mavileşmesi ne demektir? mavileşmesinin (bazen sarı veya kırmızı oluyor) hiçbir sakıncası yoktur genelde yeni takılan lastikte oluşur hepsinde oluşmaz neden? lastiğe siyahlığı veren karbondur.

Kaçuğun karbonla birleşimi sırasında kükürt kullanılır. Bu kükürt oranı bazen fazla olduğunda lastiğin ilk kullanıldığı zamanlarda ısınmayla birlikte havaya karışır. Bu esnada yağmur yağarsa veya motosikletinizi yıkarsanız suyla temas eden kükürt mavi sarı kırmızı gibi renkler alır korkulacak bir durum yoktur.

15- Lastik ömrü nasıl uzatılabilir? Havalarını düzenli tutarsan agresif kullanmazsan bozuk yollara girmezsen uzatabilirsin.

16- Tavsiye edilmediğini biliyorum ama birbiriyle uyumsuz bir çift lastiğin takılması gerçekten tehlikeli mi? Ön ve arkada farklı marka lastik kullanılabilir, fakat, farklı tip kullanılamaz. Örneğin biri cadde tipi biri enduro tipi olmaz. Sürüş güvenliğini bozar. Kendi motorumda arkada michelin önde pirelli kullanmaktayım.

17- Tırnak testi işe yarar mı? Yaramaz. Bunun için sertlik ölçen aletler vardır. Ama bunlar piyasada bulunmaz sadece lastik fabrikalarındaki arge mühendislerinde bulunur. Zaten sizde bulunması bir işe yaramaz. Her marka lastiğin her tipinin fabrika çıkış sertlik derecelerini bilmeniz gerekir ki bu sırdır. Bunları bilseniz bile yine işe yaramaz çünkü kaç zamanda ve kaç km de ne kadar sertleştiğinin ki lastiğin tipine göre değişir, çizelgeside gerekir. Bu da ancak arge mühendislerinde vardır. Ama bir örnek vermek gerekirse kafanızda fikir oluşması için; bir lastiğin fabrika çıkış sertlik değeri 30 derece diyelim her 3000 km de 10 derece sertleşir 15000 km sonra 80 derece olur sertlik lastik motosiklet altında ve dış ortamda hiç kullanılmadıysa dış etkenlerden dolayı her yıl için 15-20 derece sertleşirse eğer 3.yılın sonunda 75-90 olur başka bir lastik fabrika çıkşı değeri 40 diyelim her 3000 km de 15 derece sertleşirse 9000 km sonra 85 derece olur eğer üst sınır 90 ise ikinci anlattığımız lastiğin ömrü kısadır bunlar tabi örnek kesinliği yoktur dediğim gibi ancak arge mühendisleri bilir.

18- Lastiğin janttan sökülmesinde nelere dikkat edilmeli? sökme-takma makineleriyle lastik sökülmelidir. Motosiklet jantları çok ince olduğundan levye ile sökmek dikkat edilmezse jantın eğilmesine sebep olur. Bu konuda uzman kişilere lastik söktürülmelidir.

Araba lastikçileri genelde yapamazlar. Tekerlek sökmede her motorun her tipinin yöntemi farklıdır.

19- Tekerlek için balansın önemi? Tekerlekler için balans yapmak önemlidir. Vibrasyonu(titremeyi) azaltır, oynar aksamların ömrünü uzatır, lastiğin düzenli aşınmasını sağlar ve lastiğin ömrünü uzatır, sürüş güvenliği sağlar.

Kaynak: scooturk.net, motosikletaksesuarlari.com, motolastik.com

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık