Hangi Motosiklet Alınmaz ve Dikkat Edilmesi Gereken 23 Nokta

Hangi Motosiklet Alınmaz ve Dikkat Edilmesi Gereken 23 Nokta

Bu yazımızda ilk motosikletini alacaklar için Hangi Motosiklet Alınmaz ve Dikkat Edilmesi Gereken 23 Nokta konusunda yazdık. 202o itibari ile motosiklet satışları büyük bir patlama yaşadı. 2021 ve 2022’de devam eden satışlar kurye ve paket servislerinin artması  ile %400’lük bir motosiklet satış artışına neden oldu.

Moto Kurye kazançları arttıkça

Piyasadaki fiyat artışının bile etkisini geride bırakan bu artışlar, kurye kazançlarının artması ile doğru orantılı bir büyümeye doğru gidiyor.

Bazı firmalarda sorunlar oluyor fakat o firmalardaki yöneticiler ile ilgili bir durum – şimdilik o konuyu tartışmayacağız. Zaten forum sayfamızda arkadaşlar konuyu enine boyuna tartıştılar. Uzatmadan konuya girelim.

Hangi Motosiklet Alınmaz ve Dikkat Edilmesi Gereken 22 Nokta

  1. İlk motosikletiniz ise ve ikinci el alacaksanız bir bilene danışın, ilk motorunuzu sıfır almayın, satmak isterseniz çok zarar edersiniz
  2. Motosiklet konusunda bir ustaya 50 – 100 tl verin her bölümünü kontrol etsin, kendiniz kontrol etmeyin yanılırsınız
  3. Boya kontrolü yapın – dış yüzeyinde yan taraflarında çok fazla boya eskimesi, boyama izleri varsa yana yatmış, düşmüş ve çaprılmış olabilir, o motoru almamanız daha iyidir. Bu sorunlar motosikletin diğer aksamlarınıda etkilemiş olabilir.
  4. Sonra motor bölümüne geçelim; motor çalıştırıldığında ötme, üfleme tabir eden garip çalışma sesleri, tekleme ani gaz artışı gibi sorunlar varsa o motosikleti sakın almayın. anlamıyorsanız ki ilk motorunuz olduğu için yanılabilirsiniz, ustası bakarsa hatalı bir motor alıp, paranızı boşuna harcamamış olursunuz
  5. Fren tertibatını kontrol edin, ileri geri hareket ettirin ve frenler düzgün çalışıyor mu? Fren yaparken ayarsızlık var mı? Boşluk yapıyor mu yoksa hemen kavrama yapabiliyor mu? Herhangi bir aksaklık durumunda almayın
  6. Disklere bakın ve çok incelmiş mi, çok çizik var mı, derin çizikler fren balatalarının bittiğine ve o şekilde uzun km’ler boyu kullanıldığına işarettir. Almaya karar verdiğinizde disklerini değiştirmek zorunda kalaiblirsiniz. Mutlaka ustaya gösetrin dememizin sebebi bu yüzden, sizin anlamanız zor olabilir.
  7. Fren göbeği, kaliperler, fren aksamı kontrolü önemlidir – bu sizin yolda ne kadar huzurlu gideceğiniz, motosikletinize ne kadar güveneceğiniz ile doğru orantılıdır
  8. Şimdi elektrik tertibatı kontrolünü yapın. Burada kontrol etmeni gereken yer, akü – yani kontağı çevirince ve start düğmesine basınca hemen motor çalışıyor mu, yoksa zorlanıyor mu? Bu kontrolden sonra uzun kısa farlaryakılır ve düzgün şekilde yanıyor mu, yoksa bir süre bekledikten sonra mı geliyor uzun far mutlaka kontrol edin. Siznyalleri test edin, sağa sola sinyal verin ve hem ark hemde ön sinyallerin düzgün yanıp yanmadığını kontrol edin.
  9. Gidon, direksiyon kontrolü yapın – sağa sola çevirin takılma, dönememe, zorlanma ve oynama var mı, kontrolü yapın ve herhangi bir sorunda o motosikleti almayın. Çünkü göbek milinde sorun varsa hem ön süspansiyonlar bundan etkilenir ve çok fazla çukur görmüş bir motosiklet olabilir.
  10. Kurye veya pakette çalışmış motosiklet almamanız daha iyi olabilir. Çok kullanılmış iyi bakımı yapılmış motosikletleri kastetmiyorum. Kötü kullanılmış ama iyi makyajlanmış bir motor alınmaz.
  11. Selesini kaldırın altına bakın, kırılmış, aşırı deforme olmuş yerler var mı, yani kötü kullanım izlerini arıyoruz. Sele altı bölme sizin için ne kadar verimli, uzun yolculuklarda sele altı çok kullanışlı olaiblir ama sizde paket taşıyacaksanız zaten arkanızda bir çanta olacak ama sele altında onarım ve bakım seti taşıyacak kadar bir yer olaması sizin yararınızadır. Buna siz karar verin.
  12. Arka freni mutlaka kontrol edin; balatalar bitmiş mi, disk çok çizik mi, fren göbeği sallanıyor mu? Herhangi biri sorunlu ise o motoru almayın
  13. Jantlarda eğrilik, yamukluk varsa çok çukura girilmiş, kötü kullanılmıştı, bu bir çok yapısal soruna yol açar bu yüzden o motoru almamanız iyi olacaktır.
  14. Yan, ön, arka krenajları altından tutarak biraz sarsın – burada kontrol ettiğiniz şey aslında yerinden çıkmış ama satış için öylesine tutturulmuş yerler aramaktır. Bu sorunu olan motosiklet yolda veya sonradan size büyük sorunlar çıkartacaktır. Çünkü artık her şey düşündüğünüzden de pahalı, kötü kullanılmış bir motosiklet aramıyoruz, verdiğimiz paraya değsin ve uzun süre kullanalım istiyoruz
  15. KM saat, göstergeler çalışıyor mu – bu kontrol en çok unutulan konudur. EN önemlilerinden biridir, km’si düşük ama çok deforme bir makina gibi görünüyorsa o motor o km’de olmayaiblir. Motosikletlerde km oynama işi çok yapılır. Alırken bu konuya çok dikkat edin.
  16. Servis kağıdı, tamir kağıtları, bakım kayıtlarını kontrol edin hatta bakımı yapan ustaya gidin, servise uğrayın o motor hakkında bilgi alın. Bunda çekinmeyin o bakım kağıdı size çok şeyi anlatacaktır. Bakım aralığı, sorunları ve onarımları gün ışığı gibi ortaya çıkacaktır.
  17. Ruhsat ve sigorta kontrolünü yapın, şasi numarasının motosiklet üstünde yazan numaralar ile aynı olup olmadığını kontrol edin.
  18. Tramer kaydı, plakanın o motora ait olup olmadığı gibi garip sıorunlar çıkabiliyor. Bazen önceden olan kazadaki tramer kaydını sizin alacağınız adam bile bilmiyor olabiliyor.
  19. Yolcu ayaklığı kontrolü, sehpa kontrolü, yan ayak kontrolü yapın. Düzgün açılıyor mu, dengesinde sorun var mı?
  20. Motorun üstüne oturarak gidonda yamukluk var mı, eğrilik var mı? Zaten bir eğrilik varsa daha önceden bir kazaya ve düşme durumuna maruz kaldığını anlarsınız.
  21. Dış görünüş kusurlarını umursamıyorsanız, iç kontrolünü bile yapmayı ihmal etmeyin. Yani görebileceğiniz kısımları el ile yoklayın, bağlantılarda korozyon, pas – eğrilik gibi durumlar varsa almayın.
  22. Fan ve radyatör kontrolünü yapmak – fan ısındığında çalışıyor mu, yoksa devreye girmiyor mu? Bunu en kolay uzun süre çalıştırarak anlayabilirsiniz.
  23. Son kontrol; O motosiklet modeli ne ise kusurllu yerlerini ve genel sorunlarını google araştırması yaparak bulabilirsiniz. Şikayet sitelerinde o model hakkında ne yazılmış, parçası bulunuyor mu, servisler konusunda şikayetlere kolayca ulaşırsınız.

Not: Tüm araştırmanızı yaptıktan, ustasına ve servisine sorduktan sonra satın almaya karar vermek en akıllıca yapılacak iştir.

Hepinize iyi günler

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık