Diyarbakır Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler

Diyarbakır Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler

Merhaba değerli okurlarımız bu rehberimiz de sizlere Diyarbakır kalınacak yerler, nerelere gidilir ve ne zaman gidilir başlıklarını derledik. Umarım beğenirsiniz.

diyarbakir1

Diyarbakır Surları
Sur ilçemizde bulunan bu tesis Dünya Kültür Mirası Listesi’ne adaydır. Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun duvarı olarak bilinir. Üzerindeki kabartma ve süslemelerin birçok medeniyetin izlerini taşıdığı söylenebilir. 5 km uzunluğunda ve 12 metre yüksekliğindeki surlar ilçemize ve şehre farklı bir renk vermemizi sağladı. Burası ilimize veya ilçemize gelenlerin ilk ziyaret ettiği yerdir.

Hevsel Bahçeleri
Bu bahçe şehrimizde bir cennettir. İlimizde sebze deposu olarak biliniyor. Veya bölgemizin Manyas’ı olarak bilinir. Onu her yerde sakladığınız her yerde harika. 180’den fazla kuş türü ile şehrimizin tüm bitki ihtiyacını karşılayan bu yer, şehrimize harika bir renk katmıştır. Yakın zamanda UNESCO’ya aday gösterildi. Şehrimizdeyseniz burası kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yer.

Diyarbakır Ulu Camii
Anadolu’nun en eski camisi olarak bilinir. 639 yılında İslam orduları Diyarbakır ilimizi fethederken burada Hristiyanlara ait Mar Toma Kilisesi’ni camiye dönüştürdüler.

On Gözlü Köprü
Sur ilçemizdeki bu köprü 4 farklı isimle anılmaktadır. Dicle, Mervani, Silvan ve Ten Gözlü Köprüsü olarak bilinirler. Bu köprü Mervaniler tarafından yaptırılmıştır. Diyarbakır hükümdarı Nizamüddevle Nasr tarafından 1065 yılında yaptırılmıştır. Buraya geldiğinizde görmeniz gereken yapı budur.

Hasan Paşa Hanı
Bu han, Ulu Camii’nin doğu girişinin karşısında, Gazi Caddesi üzerinde yer almaktadır. Bu han bir Osmanlı eseridir ve Sokullu Mehmet Paşa’nın oğlu Vezirzade Hasan Paşa tarafından 1572-1575 yılları arasında yaptırılmıştır.

Dicle Nehri
İlimizle özdeşleşen bu nehir ilimize ve bölgemize can katmaktadır. Bu ilimize yolunuz düştüğünde görmeniz gereken yerlerden biride hiç şüphesiz bu nehir olmaktadır.

Diyarbakır Kervansarayı
İlimizde bulunan bu kervansaraya girer girmez yapısı ve mimarisi ile göz kamaştırmaktadır. Bu yapı 1521-1527’de inşa edildi. Bir Osmanlı eseri olan bu yapı, ciddi ticaret sorunlarına sahne olmuştur. Han 72 oda, 17 dükkan ve 800 deve kapasiteli bir ahırdan oluşmaktadır. Bugün restore edilerek bir otele dönüştürülmüştür.

Diyarbakır Ne Zaman Gidilir?

Diyarbakır’da hava mevsim şartlarına göre değişiklik göstermektedir. Yazın sıcakken kışın don ve rüzgarın etkisini hissedebilirsiniz. Tatilde hangi mevsimi geçirmek istediğinizi belirledikten sonra tatil planı yapabilirsiniz. Diyarbakır’da seyahat ederken kendinizi rahat hissetmek için özellikle bahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Diyarbakır ‘ da Nerde kalınır?

Diyarbakır tatilinizin en önemli adımlarından biri de kalacak doğru yeri bulmaktır. Diyarbakır’daki ilgili 3,4 ve 5 yıldızlı oteller konforlu bir konaklama sağlamaktadır. Şehrin atmosferini daha yakından hissetmek isterseniz otantik binaları restore etmiş otellerde de konaklayabilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık