Daha az benzin harcamak için 7 önemli nokta

Daha az benzin harcamak için 7 önemli nokta

Neden Daha Fazla Benzin Harcayalım ?
Dünya genelinde artan benzin fiyatları motosiklet kullanıcılarını olduğu kadar, motosiklet üreticilerini de etkilemiş durumda. Artık nerdeyse tüm firmalar daha az benzin tüketen motosiketler üretmeye çalışıyor. Peki yakıt tüketimini düşürmek, daha az yakıtla daha uzun mesafe katetmek için biz neler yapmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz, bu yazımızda bunlara değinelim istedik.

1. Hava Filtresini Kontrol Edelim.
Hava filtresi, motorun çalışması için gereken benzin/hava karışımını sağlayan karbüratöre giren havadaki toz polen ve benzeri maddeleri filtrelemek için kullanılır. Motor normal şartlarda çalışmak için 1 birim benzin 15 birim havaya ihtiyaç duyar. Hava filtremiz tıkanırsa bu karışım oranı bozulur, motora daha az hava girer, örneğin 4 birim benzin, 10 birim hava.Hava miktarı azaldığı için çekiş düşer. Bu da yakıt tüketimini artırır. Hava Filtrelerimizi sıkça kontrol edelim, uygun zamanlarda mutlaka yenisiyle değiştirelim. Filtremiz daima aşağıdaki temiz hava filtresi gibi olmalı.

filtre
filtre

2. Lastik Hava Basıncını Kontrol Edelim
Motosiklette hem güvenli sürüş için, hem de yakıt ekonomisi için en önemli parçalardan biri de lastiklerdir. Lastiklerimiz gereğinden fazla inik olursa sürtüne artacak, motor, ileri gidebilmek için daha fazla güce yani daha fazla benzine ihtiyaç duyacak.Gereğinden fazla hava basıncı olursa bu sefer yol tutuşunda problem yaşayabilirsiniz. Lastiklerimizin hava basıncını motosiklet üreticimizin belirlediği miktarda tutmalıyız.

3. Bujimiz ve Enjektörümüz Her Zaman Temiz Olmalı
Motorda ateşlemeyi sağlayan buji ve yeni nesil enjeksiyonlu motosikletlerde enjektör her zaman temiz olmalı ve zamanında değiştirilmeli. Eğer bunu yapmazsak silindire giren benzin hava karışımı doğru zamanda ateşlenmeyeceği için, yada hiç ateşlenmeyeceği için, yakıt çiğ olarak egzozdan dışarı atılır. Kaba tabirle, yol gitmeden benzin yakmış oluruz. Buji ve enjektörümüz her zaman temiz ve yeni olmalı.

buji

4. Vites Geçişlerini Sakin ve Zamanında Yapalım
motorumuzu uygun devirde kullanıp uygun zamanda vites değiştirmek motor ömrü ve yakıt sarfiyatını doğrudan etkilemektedir. Kalkış ve frenlemelerimiz daima sakin yapılmalı. (fren yapmayla yakıt tasarrufunun ne alakası var diyenler olacaktır, fren yapmak demek, eğer gideceğiniz yere henüz varmadıysanız, yine gaza basacaksınız demektir. Motosiklete bi kere hareket verdiğinizde freni ne kadar az kullanırsanız, yakıttan o kadar verim alırsınız, tekrar gazı açmadan hareketinizi tamamlarsınız.) ayrıca Zincir ve dişli gibi aktarma organları her zaman uygun yağ ile yağlanmalı.
Zincir germe işlemi periyodik olarak yapılmalı…

PÜF NOKTASI: ZİNCİR YAĞINA EXTRA MASRAF YAPMAK İSTEMİYORSANIZ MOTORDAN ÇIKAN ATIK YAĞI DA KULLANABİLİRSİNİZ.

5. Motoru Isıtalım
Motoru ilk çalıştırmada özellikle soğuk havalarda hemen hareket ettirmek hem motora zarar verir, hem de yakıt sarfiyatını artırır. Aceleniz yoksa motoru ilk çalıştırdığınızda 30 saniye ile 1 dakika arasında rölanti devrinde çalıştırmak, hem pistonların aşınmasını önler, hem de motoru ilk harekete hazırlar.

6. Tüm bakımları zamanında yaptıralım
motosikletimizin yakıt tüketimini doğrudan etkileyen bi çok parça, ve bu parçaların ayarları vardır. Eksantirik subap ayarları, zincir bakımlarımız zamanında yapılmalı.

7. Motor yağını ve yağ filtresini her zaman kontrol edelim.
motor yağını her zaman uygun seviyede tutmalıyız. Yağ seviyemiz kontrol çubuğu üzerinde belirtilen iki çizgi arasında tutmalıyız. Ayrıca motorumuzun yağ filtremizi de kontrol etmeliyiz, tıkanık ve pis yağ filtresi yağdaki yabancı maddeleri süzemez, bu da silindir ve bloğa zarar verir. yakıt sarfiyatını artırır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık