Çene açılır kask almamak için 7 neden

Bu konuda bazı yazılar okuyup, çeneden açılır kaskların güvenli olmadığı konusunda bir çok yazı okumuş olabilirsiniz. Belkide bu yazılardan hiçbir şekilde ikna olmadınız. Biz bu konunun tekrar konuşulması gerektiğini düşünerek kısa maddeler halinde neden çene aşılır kask almamalı açıklamak istiyoruz. Kötü örnekler paylaşacağım, o yüzden hoşunuza gitmeyebilir.

Aramıza her gün yeni motorcu arkadaşlar katılıyor ve bilgi almadan tepeden inme, forumdan öğrenme, kulaktan kulağa bilgiler edinerek gördükleri ilk ekipmanları, ucuz yollu ekipmanları veya tipini beğendikleri kaskı, montu, eldiveni, botu, pantolonu alma gibi bir durumları var.

  1. Çene açılır kaskların kaza sırasında açılma riski var, hemen aşağıdaki kaza fotoğrafı paylaşarak çene açılır kaskın kaza sırasında açılıp sürücüye bir yarar sağlamadığını görelim
  2. Biliyoruz ki testler belirli hızlara kadar yapılıyor ve o belirli hız 50 – 60 km arasında, yani bu hızların dışına çıktığınızda herhangi bir kaskın özellikle çene açılır kaskın sizi korumayacağını da veya daha az koruyacağını da anlamanız gerekiyor. Alın işte size bir örnek daha. Şu fotoğrafa bakın sizce herşeyi anlatmıyor mu?
    Image result for Chin opening helmet crash
  3. Kaskın çene açılır olması rüzgar kabiliyetini ve dış ses yoğunluğunun kulağınıza daha fazla gelmesi demektir. Marka kaskların bir çoğunda bunu engelleyecek daha birbirine uyumlu parçalar ile ses olayını braz daha azaltıyorlar ama hiçbiri bu kask size şu kilometreden sonra yarar sağlamaz diyemiyor, demezde. Örnek bir kazalı kask fotoğrafı daha ekliyorum. Çene yerinden nasıl ayrıldığına dikkat edin.
  4. Maksat sizi çene açılır kasklardan uzaklaştırmak değil ama kaza sırasında neler olabileceğini fotoğraflarla anlatmak. Ses yalıtımı olabilir, hız yapmıyor olabilirsiniz fakat çeneden darbe almanın en çok rastlanan kaza çeşidi olduğunu aşağıdaki fotoğraf ile anlatmaya çalışayım. Çeneden darbe %19,4 ile en çok darbe alan yer olarak işaretlenmiş, gördünüz mü?

  5. Vibrasyonu sorunsuzdur, Rüzgar ile karşılaşınca sarsıntı yapmıyordur, istediğiniz anda ferahlamak için çeneden açıp sürüşe devam edebiliyorsunuzdur. Yenilikçi kask modellerinin en iyisini almış olabilirsiniz. Testlerin en iyisinden geçmiş olabilir. Ama bu yenilikçi modellerden birisini giyen aşağıdaki arkadaşa bir bakın.
  6. Çene açılır kaskı arkadşınıza tavsiye ediyor olabilirsiniz ama o sizinle aynı şekilde kazaya maruz kalmayacaktır, belkide onun kaza sırasında daha fazla zarar görmesine neden olabilirsiniz.
  7. Arabalardaki air-bag’ler bile 90km hız için güven verir, 150 km ile giderken kaza yapar ve hakkınızı ararsanız, mahkemeye gidip dava açarsanız… Kazanamazsınız. Dediğimiz gibi testler 60 km’lik hızlar için yapılıyor.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık