Yolda herhangi bir engelle karşılaştığınızda ani karar vermeniz gerekebilir. Bu engel üstünden geçebilecek kadar kolay bir lokma mıdır? Eğer cevap evet ise yavaşlamak içinde zamanınız varsa mutlaka yavaşlayın, ama ani frenle değil.
Evet ben geçebilirim diyorsanız…
1. Engele tam 90 dereceden yaklaşmak ön tekerinizin darbe ile sekerek savrulmasını önlemek için gereklidir.
2. Motorunuzu olabildiğince dik konumda tutarak, gözleriniz ileride, olmak istediğiniz yere bakıyor ve kalçanızı seleden kaldırıp tam engelle temas anından evvel ağırlığınızı geri verin.
3. Aynı anda frenleri bırakınız ve ön tekeri hafifletmek için gaz verin.
4. Bedeninizi kasmayın ve bırakın motor altınızda rahat hareket etsin.
5. Geçme işleminin başlaması ile anlık öne veya arkaya doğru sendelememek için gidonu iyi kavrayın.
Hayır ben geçemem diyorsanız…
1. Çarpışma hızınızı en aza indirmeye çalışın.
2. Kontra ile etrafından dolanmaya çalışın.
3. Üstünden geçme ihtimalini aklınızda tutun ve frenleri gevşetin.
4. Çarpışma hızınız ne kadar az ise o kadar az zarar görürsünüz
5. Düşmeniz ne kadar dengeli ise o kadar az zarar görürsünüz.
Farklı yol ve farklı zeminlerde de durumlar değişebilir.
Kaldırım taşı döşeli zeminlerde yola tutuş spor motosikletlerde biraz daha azdır. Hızınızı düşük tutarak sürüş yapın, ani dönüş, gazlama ve frenleme davranışları düşme ile sonuçlanabilir. Arka teker spin atarsa kaymaya başlayan motoru aksi yöne kontra ile kontrol altına alabilirsiniz. Arkanın kaymasını kademeli olarak durdurmaya çalışın ki ön tekerle aynı yöne yumuşak olarak girsin.
Yol yüzeyinin kayganlığı kadar ters eğimide lastiklerin yol tutuşunu olumsuz etkileyen faktörlerdir. Temas halkası ne kadar küçülürse tutuşda o kadar zayıflar. Ters eğimli dönemeçlere yavaş giriniz ve mümkün olabildiğince dış pedala ağırlık veriniz. Bu motorun dışa kaçma isteğini engellemek içindir. Yine aynı sebeple kontrayı gevşetmeyiniz ve dönemeci olabildiğince dik kesmeğe dikkat ediniz. Ters eğim üzerinde fren yapmaktan kaçınınız.
Kısmen kaynak: alfa motor