Artvin Banakna Köprüsü
Banakna Köprüsü, tek kemerli bir taş köprüdür ve 12. yüzyılda inşa edildiği düşünülür. Asırlar boyunca ayakta kalarak günümüze kadar gelmeyi başaran köprünün üzerinde ne sevdalıklar kavuştu, ne canlar hayat kaygısıyla buradan geçti ve köprü ne insanları eskitti. İnsan bu ülkeye bayılmaz mı? İnsan bu ülkeye nasıl kıyar? Artvin’in Borçka ilçesi Deviskel Vadisi içerisindedir.
Borçka’ya bağlı Alaca köyündedir. Devskeli Deresi üzerindeki köprülerden biri olan bu köprü, eski Banakna köyünde olduğu için Banakna adıyla anılmaktadır. Eski bir yerleşim yeri olan ve tarihi kiliseleri barındıran Banakna köyünün adı 1925’te Yangın olarak değiştirilmiş ve sonra da köy olmaktan çıkarılmış. Zaten bugünkü Alaca köyü eski beş köyden oluşmaktadır: Valaşeni (bugün Merkez mahalle), Şuahevi (bugün Ortamahalle), Ohorcini (bugün Orhanlı mahallesi), Sanatisi (bugün Işıklı mahallesi) ve Banakna (bugün Yangınlı mahallesi). İşte, Banakna Köprüsü bugünkü Yangınlı mahallesi sınırları içindedir.
Banakna Köprüsü, Banakna köyünün yukarısında, Devskeli Deresi üzerinde tek kemerli taş köprüdür. Ebrika Kilisesi’ne kadar giden taş döşeli eski bir güzergahta, gözden ırak bir noktada bulunduğu için gümümüze büyük ölçüde sağlam ulaşmıştır. Bununla birlikte, köprünün Banakna tarafından kalan ayağı defineciler tarafından tahrif edilmiştir. Henüz incelenmemiş olan Banakna Köprüsü, küçük ama bölgedeki en yüksek köprülerden biridir. Aynı zamanda Borçka’dan Bagini’ye giden yol üzerinde yer alır. Köprü, derenin bir tarafında kalan Banakna, Araveti ile Şuahevi’yi, diğer taraftaki Ebrika, Nigia ve Peturli’ye bağlamaktadır. Petruli’de bulunan Ebrika Kilisesi’ne de buradan ulaşılır. Banakna Köprüsü, büyük bir olasılıkla 12. yüzyılda inşa edilmiştir.
görsel @borckabld