Ardahan Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler
Merhaba değerli okurlarımız bu rehberimiz de sizlere Ardahan’da kalınacak yerler, nerelere gidilir ve ne zaman gidilir başlıklarını derledik. Umarım beğenirsiniz.
Ardahan’da Nereler Gezilir?
Türk 75.’c Ardahan Vilayeti 27 Mayıs 1992’de geçti, Kars’tan istifa ederek il oldu. Doğu Anadolu’da 1.829 metre yükseklikte bir şehir olan Ardahan, dört tarafı dağlarla çevrilidir. 99.265 nüfuslu bir şehir; Eşsiz bir coğrafi yapıya ve iklim koşullarına sahip beş ilçe ve şehir merkezinden oluşmaktadır. Ardahan, 3.000 metreden yüksek dağları, yaylaları, vadileri, ovaları, zirveleri ve gölleriyle çok zengin bir coğrafi yapıya sahip; Doğal güzelliği ve tarihi yapıları ile zorlu yaşam koşulları Türkiye’nin en nadide şehirlerinden biridir.
Yalnızçam Yaylası : Ardahan il merkezine 15 km uzaklıktadır. Özel araçla veya kiralık araçla ulaşılabilir. Yalnızçam Köyü’nün kuzeybatısında yer alan Yalnızçam Yaylası eşsiz bir tabiat zenginliğine sahiptir. Ardahan ilinin Doğu Karadeniz Bölümü’ne açılan penceresi konumundadır. Zengin bitki çeşidi ile ilkbahar aylarında eşsiz bir güzelliğe kavuşmaktadır.
Ardahan Kalesi : Ardahan’da gezilecek yerler arasında ilk akla gelen her zaman Ardahan Kalesi oluyor. Sultan Süleyman döneminde yaptırdığı Ardahan Kalesi, geçmiş uygarlıkların izlerini taşıyor. Yinede Ardahan Kalesi, ilk inşa tarihi bilinmeyen olarak kaydedilmiş; ama Selçuklularca yapıldığı düşünülmekte ve Osmanlılarca sürekli kullanıldığı anlaşılan tarihî bir yapıdır.
Şeytan Kalesi : Ardahan’daki bir diğer kale de Şeytan kalesidir. Çıldır ilçesinde bulunan Şeytan Kalesi, bugün çok kayalık ve kayalık bir zeminde el değmemiş kalıntılarla ziyaretçilerini bekliyor. Ardahan iline bağlı Çıldır ilçesinin Yıldırımtepe köyünde yer alan eski bir kaledir. Tarihsel Eruşeti bölgesindeki bu kale Gürcüce kaynaklarda “Kacistsihe” olarak geçer ve Osmanlıların bölgeyi ele geçirmesinden sonra kalenin adının Gürcüceden çevrildiği sanılır.
Taşköprü Kitabeleri : Ayrıca Taş Köprü ilçesinde geçmiş dönemlerin izlerini taşıyan Taşköprü yazıtları da tarihçilerin ilgisini çekmektedir. Çıldır yöresi: MÖ.650-700 yılları arasında ilk yerleşimcilerine ev sahipliği yapmıştır. Bunlar: Saka Türkleri. O yıllarda, yöreye yerleşen Saka Türkleri, bölgeye Türk damgasını vurmuşlardır. Hatta: 1071 Malazgirt Savaşından önce yöreye gelen Alparslan, Akçakale mevkiinde bir süre misafir edilir ve ordusuna takviye birlikler verilir.
Çıldır Gölü : Doğu Anadolu’da tatildeyseniz Ardahan’a uğramadan gitmemelisiniz. Özellikle Ardahan’da Çıldır Gölü ve Ada kenti kalıntıları mutlaka görülmesi gereken yerler arasında önemli bir yer tutuyor. Doğu Anadolu’nun en büyük göllerinden biri olan Çıldır Gölü’nde 45 kilometre uzunluğunda bir plaj da bulunuyor.
Doğal Güzellikleri : Ardahan’da görülmesi gereken yerler içerisinde Övündü ve Ortakent mağaraları özel bir yere sahiptir. Kalker kayadan oluşmakta olan mağaralar Yontma Taş Devri’nin izlerini taşımaktadır.
Ardahan ‘a Ne Zaman Gidilir?
Ardahan’a hakim olan karasal iklim, çok şiddetli bir yayla iklimidir. Sibirya, yüksek basınç nedeniyle uzun, sert ve yağışlı kışlara sahiptir. İlin kuzey ve batı kesimlerinde sert Karadeniz iklimi etkilidir. Yüksek ve engebeli bir yapıya sahip olan Ardahan ve çevresinde dağların yanı sıra 3.000 metrenin üzerinde pek çok zirve vardır.
Böyle bir coğrafi yapı, şehir merkezi ve mahallelerde kış mevsimini oldukça zorlaştırmaktadır. Eylül ayından mayıs ayına kadar donların geçtiği Ardahan’a özellikle yaz aylarında gitmenizi tavsiye ederiz.
Ardahan’da Nerede Kalınır?
5 ilçeden oluşan Ardahan’da 3 yıldızlı ve 2 yıldızlı otellerle Posof semtinde rahatlıkla konaklayabilirsiniz.