Acil Durum Çantasında Neler Bulunmalı

Acil Durum Çantasında Neler Bulunmalı

acil durum çantası

Deprem çantanızda bulunması gerekenleri aile bireylerinin ihtiyaçlarına göre ayrı ayrı çantalarda taşımak daha hafif ve kolay olacaktır. İlk önce motosiklet anahtarınız kolay ulaşılabilecek yerde bulunmalı, bir motosiklet çantanız varsa aşağıdaki ihtiyaç listesinden bir kısmını içinde taşıyabilirsiniz. Bu listeyi yapmamızın sebebi ise her an bir afet ile karşılaşabilme ihtimalimizin oluşudur. Ulaşabileceğiniz yerde bulunmalı, başkalarına yardım etmek için fazladan bulundurursanız sayenizde bir çok kişi yaşama imkanı bulacaktır.

Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğimiz malzemelerin bulunduğu bir Afet Çantamızın hazır olması ve ulaşabilecek bir yerde olması önemlidir. Sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarımız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir.

Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğimiz yerlere ulaşamayabiliriz. Küçük yaralanmalarımız varsa bunları kendimiz giderebiliriz. Bu tip durumlar için afet çantamızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantamızı kolay ulaşacağımız bir yerde saklamamız çok önemlidir. Afet çantası sadece evimizde, iş yerimizde değil okulumuzda, sınıfımızda da olmalıdır.

Bunun için öğretmenimizle birlikte ihtiyacımız olabilecek şeyleri belirleyip, çantamızı sınıfımızda öğretmenimizin kolay ulaşabileceği bir yerde saklamalıyız. Engelli bireylerin özel ihtiyaçlarıyla alakalı çantamızın içine eklememiz gerekenleri de unutmamalıyız. İçinde bulunan yiyecek ve içecekleri düzenli olarak kontrol edip, bozulmadan nasıl saklamamız gerektiğini büyüklerimizden öğrenmeliyiz.

Aile Çantası içinde olması önerilen malzemeler

Çantanın hazırlanması sırasında aktif rol almalı içinde neler olduğunu bilmeliyiz. Aşağıda çeşitli öneriler var. Ancak herkes kendi koşullarını düşünerek bulunduğu bölgenin özelliklerine göre bu çantayı güncelleyebilir.

Gıda

Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).

Önemli belge fotokopileri

·         Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)

·         Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri

·         Zorunlu Deprem Poliçesi

·         Diplomalar

·         Pasaport, banka cüzdanı vb.

·         Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

Giyecekler

·         İç çamaşırı

·         Çorap

·         Yağmurluk

·         İklime uygun giysiler

Su

Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu almalıyız.

Hijyen malzemeler

·         Sabun ve Dezenfektanlar

·         Diş fırçası ve macunu

·         Islak mendil

·         Tuvalet kâğıdı

·         Hijyenik ped

Diğer malzemeler

·         İlk yardım çantası

·         Uyku tulumu veya battaniye

·         Çakı, düdük, küçük makas

·         Kâğıt, kalem

·         Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

İlk Yardım

Sadece kaza ve yaralanmalar değil, düzenli kullanılan ilaçlar, sakinleştiriciler ve rahatsızlıkları önleyici her şey de İlk Yardım kompartmanınızda olmalı.

  • Reçeteli ilaçlarınız
  • Ağrı kesiciler
  • Sargı bezi
  • Çengelli iğne
  • Oksijenli su
  • Antibiyotik
  • Yara bandı
  • Küçük bir makas

Kaynak: afad, akut, kamp bilgi

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık