1. Anasayfa

Ukraynalıların kökeni nedir?


0
Forum – SorularCategory: Konu DışıUkraynalıların kökeni nedir?
CemiKan asked 3 yıl ago

Ukraynalıların kökeni ile ilgili bu kısa yazıda ukrayna tarihi ve ukraynalılar kimdir sorularına cevap bulacağınız bu kısa türkçe belgeseli izlediğinizde ukraynalılar rus mu, ukraynıların etnik kökeni, ukrayna rusya ilişkilerinin tarihi kökeni ile ilgili geniş bilgilere ulaşacaksınız.
Ukrayna dili rusça’ya oldukça yakın olmakla birlikte ukraynalılar ruslara oldukça yakın bir halktır. ukraynalılar, ruslar ve belaruslar 13.yüzyılda birbirinden ayrılmış halklardır fakat rusya ile ukrayna’nın kaderi tarihte yüzyıllar sonra tekrar birleşecektir. Günümüzde düşman fakat kardeş halklar olan ruslar ve ukraynalılar slav kültürünü paylaşmaktadır. Ukraynalılar tarihte pek görünmesede Osmanlı devleti zamanında istanbulu’u yağmalamış rusya’nın sibirya’ya yayılımını sağlamış rusya’nın rusya olmasında etkili olmuş bir halktır.
Ayrıca batı ukrayna turizm ve kültürel açıdan oldukça zengin bir coğrafyadır. ukraynalıların temelini oluşturan kazaklar odessa, kırım ve kiev’e kültürlerini empoze decek tarihi sürçte kiev knezliğinden başlayarak ukraynalılık bilincini aşılayacaktı diğer taraftan lviv merkezli batı ukrayna’da bambaşka bir kültür doğacaktır. Hun imparatorluğunun dağıldığı ostrogotların panonia ovasına göç ettiği süreçte slavlar 5.yüzyılda günümüz ukraynasına yayılmaya başlayacak.
Aynı tarihte batıdan gelen slav kabileleri olan Beyaz Hırvatlar, Severler, Doğu Polonyalılar, Drevlyanlar, Dulebeler, Ulichianlar ve Tiverianlar birleşerek anta birliğini kuracakatır. bir kabile konfederasyonu olan antaların bir kısmı güneye göç ederek güney slavlarının atalarından bir kısmını oluştururken kuzeye göç edenler ilmen gölü çevresinde rusların ataları olan İlmen Slavları, Krivichler ve Radimichleri oluşturacaktı.
Kiev knezliğinin yıkıntıları arasından batı ukraynada slav boyları olan Dulebe, Tiver ve Beyaz Hırvat boylarının birleşmesiyle galiçya-volhinya krallığı doğmuş fakat bu krallıkta zamanla moğolların vassal ülkesine dönüşmüştür. 1340 yılına gelindiğinde ise bölgede uzun süren bir iç savaş başlarken sonraki süreçte galiçya toprakları polonya’nın, volinya toprakları ise litvanyanın denetimine geçecektir.
14.yüzyılda ukraynada yaşayan slavlar ruthenyalılar olarak adlandırılmaya başlanmış olup polonya ve litvanya yönetimindeki bölgeye alman, yahudi, polonyalı, litvanyalı göçleri yaşanmış ukrayna kültürü bu göçlerle değişmeye başlamıştır. Diğer taraftan slav kökenli akrabaları olan katolik polonyalılardan ortodoks ukraynalılar mezhep ekseninde ayrışıyorlardı.
1490 yılında ukraynalı halk kahramanı petro mukha tarafından polonya baskısına karşı başlatılan isyan ukrayna coğrafyasındaki birçok kültürel grubu birleştirirken isyancılar lviv şehrine kadar ilerleyecek fakat sonunda yakanan mukha polonya zindanlarında 1492 yılında ölecektir. Petro Mukha ukrayna’nın milli bilincinin oluşmasında önemli bir karakter olmuştur.
Osmanlı kazakların bir kısmını kendisine bağlamayı düşünmüş ve doroşenko’nun himaye talebini kabul etmiş olsada. ukraynalıların ya da kazakların bölge slavlarından bir diğer farkıda ortodoksluk inancına en bağlı halk olmalarıydı.
Öyle ki tırnak içerisinde kafir türkler tarafından desteklenen muzaffer petro doroşenko halk tarafından benimsenmemiş ve liderlikten ayrılmak zorunda kalmıştır. Esasında Osmanlı-lehistan savaşından en karlı çıkan rusya olacaktır bu tarihten sonra dinyeper kazakları büyük oranda rus çarlığının denetimine girerken rusyanın bölgedeki en yakın rakibi lehistan zayıflayacak ve rusya’nın genişlemesi önündeki en büyük engellerden biri kalkacaktır.
Slav dünyasının ruslar ve polanyalılardan sonra en kalabalık 3. halkı olan ukraynalılar slav akrabalarından kültürleri ve tarihleri ile ayrışmaktadır. Onlarca halkın ayak bastığı ve yurt edindiği avrasya steplerinin en batısında ki topraklarda ukrayna halkı doğmuş ve tutunmuştur.

Your Answer

11 + 8 =

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş