Sürerken Öğrendiğim İlginç Bilgiler – 1. Bölüme Hoşgeldiniz. Hiçbirimiz tamamen kendi başımıza öğrenmiyoruz, herkes eğitim almak için fırsat bulamıyor, ne motosiklet sürüşü, ne elimizi kullanmayı ne de yemek yemeyi. Her zaman örnek aldığımız ve görerek öğrendiğimiz birileri oluyor. Ben bu yazılarımda sürerken öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Bir çoğunu biliyor olabilirsiniz.
İyi veya kötü sürüş öğrenmiş, eğitim almamış olabilirsiniz, işte ben onlardan biriyim. Yolculuğa çıkarken yanıma gereksizce birçok malzeme alırdım, bu zamanla en aza indi ama bunu öğrenmem zaman aldı. Bunu öğrenirken youtube gibi video kanalları yoktu. Uzun yolda orijinal parça bulmak cidden zordur o yüzden fren veya vites teli koptuğunda yerine bisiklet teli uydurup, dibindeki tutamaç koptuğunda uygun bir vida, somun ile sıkıştırmayı yolda öğrendim. Her zaman şanslı olmayabilirsiniz, gece yolculuğunda önümde kocaman bir taş çıktı, ilk önce onu naylon sandığım için fazla gidon kırmadım, neyseki şanslıydım kolayca atlatabildim. Bu durum bana önünde herhangi birşey olabilir, engelleri farkedebileceğin ve onlardan kaçabileceğin hızlarda sürmelisin kavramını öğretti.
Yoldaki mazgallar üstünde lastik kaymaya çok elverişli olur, yağmurlardan birkaç gün sonra bile bu kayganlıkları sürer. Hele ki bir yağ olma ihtimali veya çöp suyu oradan kanalizasyona aktıysa, ıslak görünmesede kaygan olabilmektedir. Bunu durumu 1993’te yaşayarak öğrenmeseydim çok sonraları daha kötü şekilde öğrenebilirdim. Evet, dönerken mazgalın üstüne denk geldim ve motosiklet altımdan kayarak gitti, kafamı asfalta çarptım, neyseki kaskım sağlamdı.
Sürerken öğrendiklerim bölümü devam edecek, herkese iyi sürüşler
Yeni başlayan birine hangi tip motosiklet önerirsin? Şehirlerarası kullanacağım ama çok uzak değil, diğer ilin sınırında yaşıyorum. Yaklaşık günlük 50 km gitgel dahil gibi düşün. Sağolasın