Continental’in ısıtmalı ve LED ışıklı, ‘akıllı’ prototip güvenlik ceketleri, dünyanın en büyük teknoloji fuarı Las Vegas Elektronik Fuarı’nda (CES) ilk defa görücüye çıktı. LED ışık işlevi özellikle gece çalışanlar, acil servis, belediye, güvenlik çalışanları ve kamyon şoförleri için daha fazla güvenliği sağlamaya yardımcı olurken; entegre ısı işlevi ile de sürüş sırasında sadece sürücüyü ısıtarak enerji tüketimini yüzde 90’a varan oranda azaltabiliyor. Her iki uygulamada da, sürücü koltuğuna yerleştirilen birleşik bir bobin vasıtasıyla endüktif şarj edilebiliyor.
Continental, ısıtmalı ve LED ışıklı iki prototip güvenlik ceketini ilk olarak Las Vegas Elektronik Fuarı’nda (CES) tanıttı. Bu tür akıllı giysilerin, teknolojinin günlük hayatta daha çok kullanılması anlamında devrim yaratacağını ve yol güvenliğini artıracağını söyleyen Continental’de akıllı, işlevsel malzemelerin geliştirilmesinden sorumlu Tobias Huber, “Bu kavram, gelecekte büyük fırsatlar doğuracak.” diye konuştu. Gelecekte, örneğin, giysi duyargaları nem ve sıcaklık gibi bilgileri kontrol ederek araç elektroniği sayesinde otomatik iklim kontrol sistemini devreye sokabilir. Her iki uygulamada da, sürücü koltuğuna yerleştirilen birleşik bir bobin vasıtasıyla endüktif şarj yapılabiliyor.
Güvenlik için göz alıcı LED ışıklar
Daima iyi görülebilmek ve görünür olmak; nakliye firması, acil servis ve belediye çalışanları ile kamyon sürücülerinin özellikle tehlikeli durumlarda ve kötü hava şartlarında trafikteki diğer kişiler tarafından daha iyi algılanabilmeleri gerekir. Continental’in geliştirdiği LED ışıklı ve opsiyonel ısıtma işlevli uyarı ceketi giyen kişiyi kazalara karşı korumak için , kişi araçtan ayrıldığı anda LED ışıklar otomatik olarak devreye giriyor. Enerji tasarruflu LED ışıklar, geleneksel reflektörlere ek olarak ceket harici bir ışık kaynağı ile aydınlatılmadığında dahi karanlıkta iyi görünürlüğü sağlıyor.
Sürücü koltuğuna yerleştirilen bir eşanjör, LED ışığı ve entegre ısıtma sisteminin pillerini endüktif olarak şarj ediyor. Bu, ceketin her zaman yeteri kadar şarj edilmesi anlamına geliyor. Cekette bulunan ikinci esnek eşanjör ise koltuk eşanjöründen güç alıyor. Farklı malzeme katmanları sayesinde giysi yıkanabiliyor ve sürücü de manyetik alandan daha az etkileniyor. Kumaşa yerleştirilen kablolar pile güç sağlıyor. Pil ve kontrol elektroniği, farklı bir yere, örneğin göğüs cebine yerleştirilebiliyor.
Isıtma işlevi sayesinde araçta enerji tüketimi yüzde 90 azalabilir
Isıtma işlevinin konforu artırmanın çok ötesinde avantajlar sunduğunu söyleyen Huber, “Giderek yaygınlaşan elektrikli nakliye araçlarında, ceket ısıtma sistemi ile sürücü kabinini ısıtmak için gerekli olan enerji tüketimi yüzde 90’a varan oranda azaltılabilir. Burada kabinden ziyade sürücü ısındığından daha fazla enerji tasarrufu sağlanabilir.“ diyor.
Gelecekte elektriği ileten malzemeler ve malzemeye yerleştirilen iletken ve kaplanabilir bir polimer bileşen sayesinde, bir milimetre dahi ısıtma kablosuna gerek kalmadan cekette istenilen sıcaklığa ulaşılabilecek. Elektrik malzeme içerisinden geçtiğinde doğrudan ısıya dönüşüyor. Continental’de işlevsel yüzeylerden sorumlu olan Dr. Erhard Barho,“Bunun sonucunda yüzey oldukça düşük seviyede elektrik girişiyle bir kaç saniyede tamamen ısınabiliyor.” diyerek ısıtma işlevinin yakın gelecekte sağlayacağı avantajlara ve fırsatlara dikkat çekiyor.
Kaynak: devirsaati.com