Eyyam-ı Bahur Sıcakları Geliyor

Afrika sıcakları, Eyyam-ı bahur gibi ad verilen bu sıcakları güney illerimiz çok iyi tanıyor. Afrika sıcakları, cehennem sıcakları gibi adlar verilen sıcaklar ülkemizi etkkileyecek.

Antalya, Adana gibi illerde sokakta gezerken, yüzünüze sanki sıcak üfleyen fan’dan çıkan hava vurur ve bir anda etraf sıcak ile bulanıklaşır. İşte bu eyyam-ı bahur sıcakları olarak adlandırır.

Bugünlerde de o sıcakların aynısını yaşıyoruz. İstanbul’da hava sıcaklıkları bu haftadan itibaren 35 dereceye çıkacak, güney ve güneydoğu bölgelerinde sıcaklık 40 derece üzerinde seyredecek.

İstanbul’da olduğu gibi nem, sıcak havayı daha sıcak hissettirir, insanı bunaltır. Nem’in yüzde 60 ve üstü ile yüzde 30 ve altı rahatsız eder. Sıcaklık 33 derece, nem oranı yüzde 65 olduğunda, gölgede hissedilen sıcaklık 41 derece, güneş altında ise 10 derece daha ilave edildiğinde 51 derece olacaktır.

Sıcakta Motosiklet sürüşü için uyarılar

  1. Soğuğa karşı alınan giyim tedbirlerinin, sıcağa karşı alınamadığı için daha zor durumlarla karşılaşabilirsiniz. Su kaybı gibi durumlarla karşılaşan vücut, sürüş sırasında halsizlik, uyku hali, yoldan kopma, çevresel görüşün daralması gibi sorunlara neden oluyor. Her saat başı su takviyesi önemlidir.
  2. Yolculuk sırasında her şeyi göz önüne alarak planlama yaparsanız sorunsuz bir yolculuk yapabilirsiniz. Yazlık giyinmek her zaman yetmiyor ama giyinmemekten daha iyidir.
  3. Sıcaklarda vücudumuz, dış ortamla vücut ısımızı eşitlemek için su yani ter salar. Ama bu ter ile birlikte mineral ve tuz da kaybederiz. Yani vücudun elektrolit dengesi sarsılır. Sadece su içmek de yeterli olmaz. Kaybedilen tuz ve mineralleri geri almak için, yol boyunca her markette bulabileceğiniz “izotonik sporcu içeceği” gibi ürünlerden içmeniz susuzlukla savaşmak için büyük yardım sağlayacaktır. Ancak bu ürünlerin “enerji içeceği” olmamasına dikkat edin.
  4. Maden sodası, konsantre olmayan meyve suları gibi takviyelerle de desteklenen vücudu korumak yaz aylarında daha bir zor. Ama her mevsim çok önemli.
  5. Kask içine, ipek ince bir balaklava ile birlikte güneş vizörlü tam koruma bir kask olmazsa olmazlardan. Terlemeye karşı bir de yedek balaklava bulundurmanızda fayda var.
  6. Mont, tam fileli olmalı. Yoksa yol çekilmez. Kevlar bir pantolon ile birlikte kalça ve diz korumalarınız ile oldukça önemli. Dirsekler ve ayak bileklerini de korumaya aldık mı, tamamdır!
  7. Sık sık atlet ve t-shirt değiştirmek de çok önemli, %100 pamuklu yedeklerinizi yanınızdan ayırmayın.

motosiklet

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir