1. Anasayfa
  2. Köşe yazıları

Kışın motosiklete binecekler için 12 önemli bilgi

Kışın motosiklete binecekler için 12 önemli bilgi
0

Önce hazırlık aşamasına bir bakalım. İyi giyinmelisiniz, su geçirmez çizme, eldiven, full-face kask ve mümkünse tam bir su geçirmez tulum tavsiye ederim.

1. Ekipmanların fiyakasından çok canlı renkler olmasına ve su geçirmezliği önemseyin. Reflektörlü giysiler tercih ederken su çekme hadisesi en az şekilde olmalı ki üstünüzde ağırlaşıp sürüşte sizi yormasın, reflekslerinizi kullanmanızı engellemesin.

2. İnce ama sıcak tutucu özelliği birarada olan giysiler süper olur, sıcak kalacağım diye kat kat giyinirseniz hareketleriniz ağır çekim iPhone video moduna dönebilir. Modern malzemeleri tanıyalım yani Gore-Tex, Thinsulate gibi malzemeler kış sürüşlerinde hem rüzgar hem su geçirmezliği beraberinde sunarlar.

Kışın sadece mont yetmeyecektir. O yüzden iç astarları rüzgara dayanıklı değilse revit veya spidi iç astarlardan alın (rüzgar koruma) çok iş görüyor.

3. Ayrıca revit ve spidi’nin eldiven içlikleri elleri sıcak tutmada çok iyiler. 3 farklı modelleri var soğuk, daha fazla soğuk, çok fazla soğuk olarak değişiyor. Adları ise termo, plus, cold gibi olması lazım. Farklı modellerde değişik isimlerde olabilir.

4. Şuna özellikle dikkat edin. Dış kıyafet, altına yağmur içliği, onun altına yünlü, en içinizde de bir pamuklu tişört olursa hem rüzgar hem yağmur, hem de soğuktan kurtulursunuz. Termal içlikler bu işi çok iyi yapıyor. Yağmur aşırı artarsa hangi mont olursa olsun tutmayacaktır. O yüzden montun üstüne yağmurluk almayı unutmayın. Tüm bunların nefes alabilir giysiler olması sizin aşırı terlemenizi engelleyecektir.

5. Süper koruma için tüm sıcaklık kaçacak yerleri iyi şekilde kapatmalısınız. Eldivenin tam oturması, korumalı pantolonun paçasının kapalı olması ısınan havanın dışarı kaçmasını engelleyecektir.

6. Elektrikli yelek, elcik ısıtma gibi ekstra ekipmanlar ise sıcaklığın daimi olmasını sağlıyor, sadece elcik ısıtmalar bile sürüşte rahat etmenizi sağlıyor. Ben uzun süredir kullanıyorum. Yedek çorap, yedek tişört taşıyacağınız yer varsa mutlaka yanınızda bulunsun.

7. Vücudunuzdaki kanın büyük kısmı göğüs bölgesinde bulunmaktadır. Burası sıcak olursa kollar, bacaklar ve başınızda bundan faydalanacaktır.

8. Botunuzun su geçirmez olmaması içinde polar bir tabaka bulunması, polar veya kış sporlarına uygun kimyasal emdirilmiş çoraplar var. Bunlar hem hava alıyor hem çabuk kuruyor hem de soğuktan diğer çoraplardan az etkileniyor.

9. Kış sporları malzemeleri satan bir çok yer var, hem iç eldiven hem çorap hem iç ısıtıcılar hemde cep ısıtıcaları almak için mutlaka uğrayın.

10. Kaskınızla montunuz arasında boşluk varsa bir balaklava alın soğuk girmesin, kask buğulanmasın diye pinlock (buhar camı) iyi olur. Yoksa iyice silin ve traş köpüğü sıkın buğu yapmasını engelleyecektir.

11. Kaskın hava girişlerini yağmurda kapatmayı unutmayın. Oradan giren yağmur suyu kask pedlerini çok ıslatır farkına varmazsınız ve sonra sırılsıklam sürüş yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda kalırsanız benzinciden poşet ve temizleyici mikro bez alın. Kaskın içine ilk önce poşeti sonra mikro fiber bezi yerleştirip tekrar giyin. Hem fazla yer kaplamayacak hemde kafanızı sıkıştırmayacaktır. İç maske takıyorsanız bu maskeyi değiştirin veya giymeyin.

12. Göğsünüzü sıcak tutmak için polar içlik alma imkanınız yoksa gazete kağıdı bu işi güzel görecektir. Ovuşturduğunuzda aktive olan ısıtıcılar özellikle uzun seyahatlerde çok işe yarıyor. Alabiliyorsanız birkaç tane yanınızda bulunsun. Çizme, eldiven içinde bu ısıtıcılar içten içe sizi çok iyi ısıtacaktır.

iyi sürüşler

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir