Dönüşlerde motorla aramızdaki denge çizgisini koruyabilirsek savrulma, teker kayması ve motorun denge yitirip bizi üzerinden atması gibi sorunlarla karşılaşmayız. Uçağın süzülüşü gibi o dönüşten çıkışımız muhteşem olur. Dönülmeyecek hızlar hariç bu denge kolay bozulmaz. Siz denge merkezini zorlamadıkça bu çizgiden fazla ödün vermedikçe kaza yapma riskiniz artmayacaktır. Siz bu denge çizgisini korudukça lastikler yolu tamamıyla kavrayacak, rahat dönmenizi sağlayacaktır.
Farklı durumlar örneğin; dışa doğru yatmada orta denge çizgisi bozulmakta dönüş daha uzun sürmektedir. Dönüşe fazla yattığınızı düşünüyorsanız kendinizi şekildeki gibi ters yöne doğru eğerek o denge çizgisini dışa itebilirsiniz. Bu ters itme kuvveti, yerçekimini ve dönüşü aksi istikamete çevirerek dönüşün daha açık ve uzun olmasını sağlayacaktır.
Yerçekimi ve denge merkezini değiştirerek daha kısa sürede dönebilir ama risklerinede katlanmak zorunda kalabiliriz. Yarışçıların kullandığı bu teknik motor kullanmayı az bilenler ve yeni kullanıcılar için tehlike oluşturacaktır. Denge merkezinin değişmesi yüksek hızlarda kötü kazalara sebebiyet vermektedir.
Kaynak: http://www.cycleworld.com/