İster scooter olsun ister commuter modeller ya da küçük ama kros modellerde motosiklet dünyasına adım atmak isteyen hemen hemen herkesin merak ettiği bir konu olan 50cc motosiklet için ehliyet gerekir mi sorusunun yanıtını google’da veya youtube video sitesinde aratanlar, bu konuda soru soranlar var.
50cc motor B ehliyetle kullanılabiliyor
50cc’lik benzinli motorlar için ehliyet mutlaka gereklidir. Ancak (M) sınıfı ya da (A2) değil, B sınıfı sürücü belgenizin olması scooter kullanmak için yeterli gelmektedir.
50cc motor neden tercih edilir; hem yakıt, hem masraf, vergi düşük veya hiç yok. Ekstra maliyeti yok. İşte bu yüzden hem şehiriçinde hem de şehirdışında sürüşlerde bir çok amaca hizmet ediyor. İsterseniz 100cc’den düşük bazı motosiklet tiplerini de kullanabiliyorsunuz.
Yasada yazan tanımı ile aşağıdaki gibidir
Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kilogramı aşmayan dört tekerlekli L1, L2 ve L6 sınıfı motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.
Karayolları trafik bu konuda aşağıdaki detaylı bilgileri 2017 yılından itibaren paylaşmıştı
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde 17 Nisan 2015’te yapılan değişiklikle (Değişik:RG-17/4/2015-29329)
1- 85. madde uyarınca B sınıfı sürücü belgesi sahipleri M, B1 ve F sınıfı sürücü belgeleri ile sürülebilecek araçları da kullanabilmektedir.
2- Geçici 10. madde uyarınca B sınıfı sürücü belgesi, M, B1, B, D1 ve F olarak değiştirilecektir.
3- 75. maddeye göre M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.
4- Yönetmeliğin tanımlar başlıklı 3. maddesi c bendinde motorlu bisiklet, “Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kilogramı aşmayan dört tekerlekli L1, L2 ve L6 sınıfı motorlu taşıtlardır.” şeklinde tanımlanmıştır.
Görüldüğü üzere, B sınıfı sürücü belgesi, M sınıfı sürücü belgesini kapsamakta, M sınıfı ehliyet ile L1, L2 ve L6 araç sınıfları sürülebilmekte, sonuç olarak B sınıfı sürücü belgesi ile L1, L2 ve L6 araç sınıfına mensup araçlar kullanılabilmektedir.